Covid-19 nam bo izstavil račun

S čim smo se ukvarjali ob koncu lanskega leta, se kdo še spomni? Ugibali smo, kako bodo zasedene turistične zmogljivosti, poslušali velike gospodarske načrte, se žalostili, ker v letu 2020 na koledarju ni bilo veliko praznikov, ko bi lahko “mostiščili”. Skratka, vstopili smo v povsem običajno leto. V katerega se je že kmalu vtihotapil nov virus, ki je naša življenja resnično postavil na glavo.

Iztekajo se zadnje ure leta, ki bi ga radi čim prej pozabili. Če se je še januarja zdelo, da je pred nami še eno običajno leto z običajnimi težavami, smo se motili. Konec januarja so navadna virusna obolenja zdesetkala razrede, Karl Erjavec se je po porazu na volilnem kongresu Desusa “za vedno” poslovil od politike, predsednik vlade Marjan Šarec je nepreklicno odstopil ...

Zdelo se je, da je glavni problem zdravstva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V drugi polovici februarja je novi koronavirus, sars-cov-2 oziroma covid-19 - to so v letu 2020 postale verjetno najpogosteje uporabljene besede - tudi za Slovenijo postal resničnost. Naši zdravstveni strokovnjaki so zagotavljali, da so pripravljeni, v sosednji Italiji so se že soočali z izrednimi razmerami.

Letošnji prazniki niso prav nič praznični. Božiček in dedek Mraz sta večinoma prihajala s pomočjo poštarjev in kurirjev, nenehno spreminjanje pravil, kaj smemo in česa ne smemo, pa je zmedlo še najbolj zdravorazumskega človeka.

Virus smo v Sloveniji prvič zaznali 4. marca, z 11. marcem je bila meja z Italijo priprta in prehod možen le na šestih točkah, dan kasneje je Slovenija razglasila epidemijo, država se je prvič “ustavila”, 13. marca je Slovenija dobila novo - Janševo - vlado. Vse ostalo (še) ni zgodovina ...

Ne bomo obnavljali vsega, kar se je dogajalo v zadnjih devetih mesecih, z majskim preklicem epidemije in jesensko ponovno razglasitvijo. V tem trenutku se učenci, dijaki in študenti še vedno šolajo na daljavo, nepregledna množica ljudi je na čakanju, mnogi so delo izgubili, nekateri delajo od doma. Občutek navidezne normalnosti nas je spremljal le v poletnih mesecih, država nas je razveselila s turističnimi boni, lahko smo se premikali po državi in se namakali tudi v hrvaškem morju, otroci so se v začetku septembra z velikimi pričakovanji vrnili v šole. Za kratek čas. In še zdaj ne vedo, kdaj bodo spet v živo videli svoje sošolce, prijatelje, sorodnike.

Davek, ki ga terja iztekajoče se leto, je izjemen. Covid-19 je jemal in še jemlje življenja. Ugašajo, ne da bi najbližji uspeli vsaj za trenutek še zadnjič videti svojce in jih pozdraviti. Vsak, ki je imel kdaj koga na intenzivni negi, ve, kako pomembna je bližina bližnjega, čeprav le za nekaj minut. In čeprav se mu zdi, da govori nekomu, ki ga ne sliši in ne zazna ...

Covid-19 jemlje in bo jemal delovna mesta. Nihče ne ve natančno, kakšne bodo končne posledice pandemije za svetovno in - seveda tudi - slovensko gospodarstvo. Več bo revščine in še več prikrivanja le-te za domačimi zidovi. Že zdaj so in še bolj bodo na udaru najbolj ranljive skupine. Med temi tudi otroci in mladostniki, ki jih je virus oropal dela brezskrbne mladosti. Z lastnimi stiskami in stiskami svojih staršev, ki ne morejo vedno izpolniti pričakovanj državnega aparata, šolskega sistema ter - konec koncev - lastnih otrok. Kakšni bodo spomini čez leta? Vsekakor ne le spomini na brezskrbno otroštvo. Stiske so povečale nasilje znotraj družin, še posebej tistih, ki že pred epidemijo niso poznale idealnega življenja.

Letošnji prazniki niso prav nič praznični. Božiček in dedek Mraz sta večinoma prihajala s pomočjo poštarjev in kurirjev, nenehno spreminjanje pravil, kaj smemo in česa ne smemo, je zmedlo še najbolj zdravorazumskega človeka. Konec epidemije je v še nedoločljivi prihodnosti, zdravi in najbolj aktivni državljani bodo prišli na vrsto za cepljenje čez nekaj mesecev. In potem bo počasi prišlo poletje, ko bomo (upajmo) spet zaživeli v navidezni normalnosti.

No, v politiko se je - kljub drugačnim zaobljubam - vrnil Karl Erjavec. Vlada se razen z epidemijo ukvarja z marsičem, kar z virusom nima nobene zveze. Imamo epidemijo, nimamo zdravstvenega ministra, še vedno pa imamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ... In leto 2020 nam bo izstavilo račun. Morda že v letu 2021, morda kasneje. S podpisom covid-19.


Najbolj brano