V koprskem proračunu več kot 300 naložb

Koprski proračun za prihodnji dve leti je sprejet. Občinska finančnica Vilma Milunovič pravi, da je razvojno naravnan, saj vsebuje več kot tristo investicijskih projektov. Za naložbe so skupno predvideli 72 milijona evrov. Za 70 projektov pod okriljem participacije pa so zagotovili 949.936 evrov.

Današnja proračunska seja občinskega sveta je potekala v telovadnici OŠ Koper.
Današnja proračunska seja občinskega sveta je potekala v telovadnici OŠ Koper. 

KOPER > Prihodnje leto bodo za naložbe zagotovili 38,5 milijona evrov, leta 2022 pa še 33,5 milijona evrov. Med pomembnejšimi projekti koprski župan Aleš Bržan omenja gradnjo kanalizacijskega sistema v Bertokih, na Škofijah in v Hrvatinih pod okriljem projekta Čisto za Koper in Ankaran, dokončanje gradnje podzemne parkirne hiše Muzejski trg in ureditev mestnega parka nad njo ter gradnjo parkirne hiše Sonce.

Med naložbami za vsakogar nekaj

“Obnovili bomo tudi glavno avtobusno postajo, tu so še projekti mobilnosti, natančneje sistem za izposojo električnih koles, pa gradnja manjkajočega dela kolesarske poti na Oljčni poti in ulici Istrskega odreda v Olmu,” našteva župan.

Ne pozabi tudi na ukrepe za podporo gospodarstvu ob epidemiji novega koronavirusa, pa pripravo in sprejem občinskega prostorskega načrta, ureditev obmorskega urbanega parka z dostopi do morja med ustjem Badaševice in Žusterno, na seznam naložb uvršča novogradnjo OŠ Škofije, obnovo in vzpostavitev kulturnega stičišča v nekdanjem skladišču soli Libertas, postavitev zunanje plezalne stene na Bonifiki, lekarno v Pobegih, ureditev ambulante na Škofijah in nadkritje mestne tržnice.

Kot podporo pri ponovnem zagonu lokalnega gospodarstva po epidemiji bodo vsako leto predvideli po 400.000 evrov, ki jih bodo razdelili na podlagi včeraj sprejetega pravilnika.

Vse večje projekte bodo sofinancirali z nepovratnim evropskim denarjem (kanalizacija Čisto za Koper in Ankaran, parkirna hiša Sonce, obmorski urbani park, sistem izposoje e-koles, obnova avtobusne postaje, gradnja kolesarskih poti ...) . Nadejajo se, da bodo iz Evrope iztržili približno deset milijonov evrov.

Zadolževanje zaradi referenduma

“Žal pa smo morali v obeh proračunih predvideti zadolževanje. Sedem milijonov evrov v proračunu za leto 2021 in še štiri milijone evrov v letu 2022. Krivca gre iskati v referendumski pobudi, ki jo je vložil Boris Popovič. Med proračunske prihodke namreč nismo mogli uvrstiti 12 milijonov evrov prihodkov, ki bi jih v občinsko blagajno dobili s komunalnim prispevkom od gradbenih projektov, ki so predvideni na zemljišču nasproti sodišča,” je nezadovoljen Bržan.

Napoveduje, da se bodo s posledicami ob morebitnih odškodninskih tožbah v primeru, da referendum uspe, ukvarjali kasneje. Najverjetneje z rebalansom proračuna. “Očitno živimo v času, ko si lahko vsakdo izmisli in počne, kar želi. A vsako takšno dejanje ima tudi posledice, ki jih bo občutila celotna lokalna skupnost,” je kritičen župan.

S kritikami sicer ne skopari niti njegov predhodnik Boris Popovič. Spomni, kako je bila opozicija v preteklosti glasna, ko so v njegovem mandatu po hitrem postopku sprejemali proračun za eno leto, zato ga čudi, da zdaj nikogar ne moti, ko ekspresno potrjujejo proračun za dve leti.

Popovič: “Kje so predvolilne obljube?”

“Vedno ste me kritizirali, ker se je občina zadolžila za razvojne projekte, zdaj pa ste prav vi prelomili obljubo, ki ste jo dali volilcem. Namesto, da zadolžujete občino, raje zaračunajte visok znesek za nadomestilo za zemljišče za gradnjo kamionskega terminala na Srminu,” predlaga.

Bržanu med drugim očita, da se kiti s tujim perjem, ko svojim volilcem razlaga, koliko denarja bodo vložili v gradnjo kanalizacije na podeželju. “Glavni projekt Čisto za Koper in Ankaran smo zastavili že v mojem obdobju. Vi se lahko pohvalite le s tem, da boste dodatno zagotovili 18.000 evrov za ureditev dela kanalizacije na območju krajevne skupnosti Gračišče. Kje so vaše predvolilne obljube, da boste vsako leto za ureditev kanalizacije na podeželju namenili deset milijonov evrov?,” ga sprašuje Popovič.

Pravi, da so naložbe, za katere iz Evrope pričakujejo deset milijonov evrov, predvideli že v letošnjem proračunu in so jih zdaj zgolj prepisali, ker jih še niso uresničili. Dvomi tudi v nekatere druge projekte. Gradnjo 6,5 milijona evrov vredne montažne parkirne hiše Sonce označuje za potrato denarja, gradnja nove šole na Škofijah pa je zanj kaznivo dejanje. “Stala bo več kot deset milijonov evrov, pri čemer boste porušili vse, kar smo v zadnjih letih tam že uredili z davkoplačevalskim denarjem,” ne more razumeti.

“Zanima me, zakaj občina načrtuje mestno vpadnico čez zemljišče, kjer bi morali pravoslavci zgraditi svojo cerkev. Menda je pozidava načrtovana tudi na klifu v Žusterni, kjer smo v mojem mandatu nameravali zgraditi most do stolpa,” še pravi Popovič. Jasnega odgovora danes ni dobil, saj da projekti še niso dorečeni in je o njih prezgodaj govoriti.

Križman o težkih časih po epidemiji

Medtem ko Popovič ocenjuje, da je proračun zavajajoč in neresen dokument, pa ga drugi občinski svetniki podpirajo, saj je bil sprejet z veliko večino. Nekateri celo ocenjujejo, da bi lahko bil še bolj ambiciozen. Tako, denimo, meni Marijan Križman (SD). “Mesto je urejeno. Več poudarka bi morali dati podeželju. Res pa je, da moramo biti realni. Pred nami so težki časi, ki bodo prišli do izraza, ko bo konec epidemije. Takrat se bodo začele težave. Mogoče bomo morali predvideti tudi kakšen rebalans,” pravi.

Predstavnika italijanske narodnosti Alberta Scherianija je zmotilo, da v participativnem delu proračuna ni niti en projekt z območja Hrvatinov.


Najbolj brano