V Štanjelu 60 jaslic

Jaslice med starimi kamnitimi hišami, na oknih s kamnitimi jertami, v špranjah, ob poteh ... že 17. leto vabijo v Štanjel. Tudi letos, saj je Štanjel dovolj razpotegnjen, jaslice na prostem pa so na ogled od 18. decembra do 6. januarja.

Jaslice v lični leseni vitrini, obdani z brinovimi vejami. Foto: Ivana Žigon
Jaslice v lični leseni vitrini, obdani z brinovimi vejami. Foto: Ivana Žigon

ŠTANJEL > Pisalo se je leto 2003, ko sta režiser Gregor Tozon, tudi režiser prvih živih jaslic v Postojnski jami, sicer pa strasten zbiralec jaslic z vsega sveta, in dolgoletna duša štanjelskega turizma Dušana Švagelj v starem Štanjelu prvič postavila na ogled jaslice tako, da jih je bilo treba kar malce iskati. Njuni pobudi so spontano pritegnili domačini in tako so odtlej vsake decembrske praznike štanjelske poti, skale, stopnišča, zunanje okenske police, kamnite špranje, zidove, drevesa in še marsikaj krasile doma izdelane jaslice.

Pred šestimi leti je k pobudi pristopil tudi štanjelski turistično-informacijski center in vse bolj priljubljene oglede jaslic nadgradil z nagradno igro Odkrij božične jasli. “Tudi letos, čeprav je posebno leto in javnih dogodkov ne prirejamo, smo nagradno igro ohranili. Obiskovalci Štanjela dobijo na vhodu v grad zemljevid in na njem označijo lokacije jaslic, ki jih najdejo,” pravi Helena Kosmina iz štanjelskega Tica, Da bodo obiskovalci po Štanjelu še bolj razpršeni - čeprav se, glede na to, da so jaslice na ogled od 18. decembra do 6. januarja, za gnečo ni bati - so nekatere jaslice zelo dobro skrili. Ne glede na to jih bodo obiskovalci našli dovolj, da se bodo z oddanim zemljevidom uvrstili v žreb za nagrade, ki so jih prispevali štanjelski ponudniki. “Tako se bodo nagrajenci v Štanjel še vrnili, seveda takrat, ko bodo razmere za odprtje dejavnosti in ponudbe to dopuščale,” še pojasni Kosmina.

Bera jaslic je tudi letos bogata, lepa in zanimiva. Čeprav so pričakovali le 50 jaslic, se jih je nabralo skoraj 60. Med njimi so ene prispele celo z daljnega Dunaja. Gospa z Dunaja, ki je poleti bivala v apartmaju pri Valetovih v Štanjelu, je bila namreč nad štanjelsko pobudo jaslic na prostem tako navdušena, da je že pred prazniki poslala z Dunaja na Kras svoje jaslice.


Najbolj brano