Na Krasu in v Brkinih pred prazniki svetijo kolesa

Pobuda za enotno okrasitev, ki jo je spodbudila Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov (Ora), je naletela na zelo dober odziv. Številne vasi, domove in izložbe tako v teh dneh krasijo osvetljena kolesa in sporočajo, da se življenje vrti naprej.

Pobudi za enotno okrasitev so se pridružili na Krasu in v Brkinih, 
tako so kolo razsvetlili pri Petrovih na Hujah.
Pobudi za enotno okrasitev so se pridružili na Krasu in v Brkinih, tako so kolo razsvetlili pri Petrovih na Hujah. 

KRAS, BRKINI > Ker so vse decembrske prireditve odpadle, so se na Krasu in v Brkinih odločili za drugačno “druženje”, povezali so se z enotno okrasitvijo. Prva pobuda je prišla od posameznikov, posvojile so jo občine Sežana, Divača, Komen, Hrpelje-Kozina in Miren-Kostanjevica, povezala Ora Krasa in Brkinov, udejanjili pa občani.

“Kolo je simbol gibanja, vetra v laseh, kolo se vrti naprej, na simbolni ravni v prihodnost in nas pelje novim izzivom naproti. Lučke predstavljajo nekaj svetlega, toplega, prijetnega, prazničnega in pozitivnega, zato posameznike in organizacije pozivamo k enotni okrasitvi,” so sredi novembra pozvali v agenciji Ora. In naleteli na odziv, ki je še njih presenetil. V teh dneh tako praznične lučke svetijo z biciklov, koles, žbrinc, celo traktorjev na dvoriščih, balkonih, ograjah, oknih, pločnikih, sredi vasi in na trgih ... Enotnemu okraševanju so se pridružile krajevne skupnosti, podjetniki in domačini.

“Bila je le pobuda, ki pa je naletela na izjemen odziv. Presegla je meje petih občin. Ljudje očitno res pogrešajo pozitivizem, ki ga na tak način sporočajo,” pravi Valerija Pučko iz Ore. In dodaja, da organizatorje radosti tudi to, da so se Kras in Brkini v tej zgodbi res povezali. “Izkazalo se je, da je pomembno, da govorimo tako o Krasu kot o Brkinih, ko mislimo na to enotno turistično destinacijo. To smo želeli izpostaviti tudi s sloganom Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej,” še pravi o tem, da so se Brkinci, ki se včasih počutijo zapostavljeni na račun Krasa, tokrat zelo poistovetili z enotno zgodbo.

Enotno okrasitev so pobudniki nadgradili z natečajem. Fotografije okrašenih koles so zbirali do nedelje, ko jih je na njihov naslov prispelo približno 120. Komisija bo zdaj izbrala najbolj izvirne, si jih ogledala še v živo, in nagradila.


Najbolj brano