Gašpar Gašpar Mišič bi vodil Okolje in Marjetico

Nadzorni svet Marjetice bo v ponedeljek uradno odprl 13 ovojnic s prijavami kandidatov, ki se vidijo na vodilnem položaju v tem občinskem podjetju. Če je nekaterim povsem dovolj zahtevno vodenje 230-članskega kolektiva v Marjetici, pa je Gašpar Gašpar Mišič prepričan, da lahko poleg Okolja Piran prevzame vajeti tudi v koprskem komunalnem podjetju.

Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V razpisu sicer piše, da bodo z izbranim kandidatom sklenili delovno razmerje za določen čas štirih let s polnim delovnim časom. Tudi zato ni jasno, kako si Gašpar Gašpar Mišič predstavlja sedenje na dveh stolih.

Sklicuje se na sinergične učinke

“V tem ne vidim težav. Sicer pa to tudi ni eden od razpisnih pogojev, temveč je to stvar, ki se jo lahko določi pri vprašanju oblike zaposlitve,” meni Mišič. Pravi, da je oddal dober program strokovnega dela in razvoja podjetja.

Sklicuje se zlasti na prednosti in sinergične učinke. “Gre za podjetji z enakimi dejavnostmi, zato bi se lahko med drugim dogovorili za skupna javna naročila, iskali bi skupne rešitve, znižali bi stroške poslovanja in nabave materiala, pri čemer ne bi ukinili nobenega delovnega mesta,” našteva Mišič. Njegovih teorij pa ne deli poznavalec komunalnega področja, ki želi ostati neimenovan. Opozarja, da gre za poenostavljanje zadev, ki so se v praksi iz različnih razlogov izkazale za težko izvedljive.

Nadzorni svet Marjetice bo v ponedeljek uradno odprl ovojnice s prijavami kandidatov, ki se vidijo na vodilnem položaju v tem podjetju. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Priznava, da je dobil klice iz Marjetice

Po naših informacijah sicer nadzorni svet piranske komunale ni navdušen nad zamislijo, da bi Mišič vodil obe podjetji. Menda bi mu za to morali podeliti soglasje. Če v vodenju Marjetice vidi večji izziv, zakaj torej ne zapusti direktorskega mesta v Okolju Piran, ga vprašamo. “Ne morem zapustiti Okolja in razočarati kolektiva. Zaključujemo sanacijo podjetja, začeli smo določene procese. Izid poslovnega leta je zelo uspešen, kar je potrdil tudi nadzorni svet,” pravi.

Ocenjuje, da Marjetico dušijo zlasti skrhani odnosi med zaposlenimi in notranje peripetije. Priznava, da je dobil klice iz njihovih vrst, naj se prijavi na razpis. “Potožili so mi, da je v podjetju slabo vzdušje. Nezadovoljen kolektiv pa ne more dobro delati,” meni.

Mišičevo prijavo je v tajništvo Marjetice skupaj z novoletnim poslovnim darilom prinesla njegova tajnica z Okolja. To se nekaterim zdi najmanj nenavadno. A ne Mišiču. “Meni pa se zdi bolj čudno, da je darilo sprejela, prijave za direktorsko mesto pa ne. Kje pa piše, da je ni mogoče prinesti na sedež podjetja. Povsod po svetu je to nekaj običajnega,” se sprašuje Mišič. Naposled je prijavo oddal po pošti.

Prijavil se je tudi zdajšnji vedejevec

Med 13 prijavami je tudi tista zdajšnjega vršilca dolžnosti direktorja Marjetice Davorja Briševca. Kot pravi, v vodenju Marjetice vidi izziv in ogromno priložnosti za razvoj. “Ta razvojni preboj je nujen, saj je podjetje v preteklem obdobju stagniralo,” ocenjuje.

Davor Briševac (foto: Nataša Hlaj)

Po naših zanesljivih informacijah se sicer za vodilni položaj potegujeta tudi podjetnik Matjaž Avsec (nekdanji dolgoletni direktor Trgo ABC) in Boris Marzi iz službe za pristaniško varnost v Luki Koper, ki je na lanskem razpisu v končnici svojo kandidaturo umaknil. Nobeden od njiju se včeraj do zaključka redakcije ni odzval na naša telefonska sporočila. Srečo na razpisu naj bi poskusil tudi nekdo iz vrst zaposlenih na Marjetici.

Kakšno bo razmerje sil v nadzornem svetu?

Imenovanje in razrešitev prvega moža komunale po novem ni več v domeni župana, temveč odslej o tem odloča nadzorni svet. Sestavlja ga pet članov. Tri imenuje ustanoviteljica, torej koprska občina, dva pa sta iz vrst zaposlenih. Predstavniki ustanovitelja so Boštjan Aver (predsednik) ter člana Peter Bolčič in Vlado Krivec. Predstavniki zaposlenih sta Simon De Faveri in Marko Štrkalj.

Slišati je, da je med člani deljeno mnenje, komu prepustiti podjetje. Vsaj eden od predstavnikov zaposlenih si želi Mišičeve vrnitve. Poleg tega ni skrivnost, da Briševac ne uživa podpore v sindikatu Marjetice. Tudi zato bo zanimivo videti, kako se bo porazdelilo razmerje sil v nadzornem svetu.


Najbolj brano