V Olmu prvi podzemni ekološki otok

Marjetica Koper je na stičišču Ulice generala Levičnika in Ulice Istrskega odreda v Olmu postavila prvi podzemni ekološki otok. Krajani ga bodo lahko začeli uporabljati predvidoma ta teden. Enega bodo namestili tudi v ankaranski občini.

 Kar 70 odstotkov prostornine novih zabojnikov je pod zemljo. Foto: Nataša Hlaj
Kar 70 odstotkov prostornine novih zabojnikov je pod zemljo. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Sodobno zasnovane in visoko kakovostne posode bodo nadomestile več kot 20 običajnih zabojnikov za odpadke, saj bodo na novo umeščene tri zbiralnice z zmogljivostjo 5000 litrov in dve z zmogljivostjo 3000 litrov, pojasnjujejo v Marjetici.

Večje zbiralnice bodo namenjene mešanim komunalnim odpadkom, odpadne embalaže in papirja, manjše pa odpadnemu steklu in biološkim odpadkom. Kar 70 odstotkov prostornine zabojnikov je pod zemljo, s čimer so dosegli prihranek prostora na enaki tlorisni površini. V Marjetici še navajajo, da bo gravitacijsko odlaganje zmanjšalo tudi volumen vseh odpadkov.

Testni ekološki otok bodo kasneje opremili tudi z inteligentnim sistemom spremljanja polnosti zabojnikov. Obenem nameravajo izboljšati delovni proces, saj bodo zmanjšali tako strošek odvoza kot števila manjših zabojnikov, optimizirali pa bodo tudi načrtovano pot vozil.


Najbolj brano