Dogovora niso podpisali, iz Trsta z zavezo o dialogu

Zunanji ministri Italije, Slovenije in Hrvaške, Luigi Di Maio, Anže Logar in Gordan Grlić Radman v soboto v Trstu niso podpisali nobenega dogovora. Palačo prefekture, ki je gostila trilateralni sestanek, so zapustili brez skupne novinarske konference, zato zgolj z besedami dveh od treh ministrov in sprejetjem skupne izjave v angleščini.

Anže Logar je po sestanku povedal, da  je zadovoljen, da so se 
ministri  pogovarjali “v duhu sodelovanja”. Foto: Damijan Balbi
Anže Logar je po sestanku povedal, da je zadovoljen, da so se ministri pogovarjali “v duhu sodelovanja”. Foto: Damijan Balbi

TRST > V njej piše, da so si ministri “plodno izmenjali mnenja o perspektivi nadaljnje utrditve sodelovanja, tudi glede na namen Italije in Hrvaške, da razglasita izključno ekonomsko cono v Jadranu”. Meja na morju med Slovenijo in Hrvaško ni bila predmet pogovora, je dejal Anže Logar.

Vodja slovenske diplomacije je ocenil, da je ključno sporočilo sestanka “skupno sodelovanje pri upravljanju Jadrana”. Ministri so se dogovorili za nadaljevanje dialoga. Po Logarjevih besedah bo prihodnje srečanje verjetno januarja v Rimu, potekalo pa bo “na ekspertni ravni”. Italija, Slovenija in Hrvaška naj bi se zato o izkoriščanju bogastva Jadranskega morja odslej pogovarjali na rednih trilateralnih sestankih med različnimi ministrstvi.

Nesproščeno

Luigi Di Maio se je na Veliki trg pripeljal ob 10.30. Anže Logar ob 10.50. Gordan Grlić Radman je v palačo prefekture vkorakal dve minuti pred enajsto. Takrat, morda, funkcionarji na zunanjih ministrstvih skupni izjavi še niso postavili vseh vejic in pik.

“Do 11. ure smo jo usklajevali,” je po srečanju povedal Logar, kar je bil eden od indicev, da je priprave na sestanek v Trstu spremljala napetost. Še en indic je Logarjev petkov poziv političnim silam v Sloveniji, naj se do srečanja vzdržijo gorečega komentiranja, ker da lahko škodi strateški poziciji.

Tretji indic je prispeval deželni svetnik Furlanije - Julijske krajine, Slovenec v stranki Liga Danilo Slokar. Pojavil se je na Velikem trgu. “Do Rima smo šli,” se je nasmehnil. Pojasnil je, da Slovenija zaradi italijanske in hrvaške razglasitve izključne cone na Jadranu veliko tvega. Luki Koper bi lahko upadel promet, Trst bi od tega nekaj pridobil, a na dolgi rok bi slabši položaj Slovenije škodil Furlaniji - Julijski krajini in Italiji. Zato, kot pravi, so “šli do Rima”.

V Rimu je bil prejšnji teden Anže Logar. Z Di Maiom sta se veliko pogovarjala o Jadranu. “Srečala sva se z Logarjem, vprašal me je, ali bi bila pripravljena pomagati, da Italija vključi Slovenijo v pogovore. Rekla sem mu seveda, a moram priznati, da politiki ni bilo treba poseči, vse je opravila diplomacija,” pravi senatorka Tatjana Rojc.

A v Slokarjevem “šli smo do Rima” je po njegovih besedah zaobjet tudi Tržačan v italijanski vladi, minister za gospodarski razvoj Stefano Patuanelli. Tudi on je včeraj po sestanku tiho smuknil iz palače prefekture. Da je Patuanelli prejel nekaj klicev s slovenske strani, potrjuje še en vir v slovenski diplomaciji. Da je Patuanelli verjetno govoril z Di Maiom, se strinja tudi Rojčeva.

Di Maio po srečanju ni stopil pred novinarje. Ljudje iz njegovega spremstva so prišli do novinarjev in spraševali, kaj čakamo, saj ministri ne bodo dajali izjav. “Menda slovenski minister bo,” smo takrat rekli. Ataše se je vznemiril, prijel telefon in kdo ve pri kom iskal pojasnila.

Logar je res prišel pred novinarje in povedal, da se Slovenija veseli, ker so se ministri dogovorili za sodelovanje pri upravljanju Jadrana. Zdelo se je, da bo ostalo pri tej Logarjevi oceni. Hrvat Grlić Radman je namreč molče odkorakal v bližnjo kavarno, tam spil kavo in se pogovarjal s sodelavci. Slovenska novinarka je nato šla do njega in ga rotila, naj le nekaj pove. Naj vam bo, se je razbralo z njegovega obraza. Še en indic, da tržaško srečanje ni potekalo po običajnem udobnem protokolu.

Logar se je tudi zahvalil italijanskemu kolegu Di Maiu za sklic sestanka in povedal, da je Slovenija zadovoljna, ker so trije ministri sedli za mizo in se pogovarjali “v duhu sodelovanja”.

Prav Di Maio je bil edini, ki ni stopil pred novinarje. Tudi na spletni strani Farnesine niso objavili sporočil, ampak le skupno izjavo in fotografije, s katerih je razvidno, da se je pogovorov udeležil tudi italijanski minister za gospodarski razvoj, Tržačan Stefano Patuanelli. Prav on naj bi po več naših virih prepričal strankarskega kolego Di Maia, naj Italija pred razglasitvijo izključne ekonomske cone skupaj s Hrvaško povabi Slovenijo v pogovore.

Da so bili ti uspešni, je ocenil tudi hrvaški zunanji minister Grlić Radman. Po njegovem mnenju je bil tržaški sestanek začetek nove oblike sodelovanja.

Na vprašanje o slovenski zaskrbljenosti zaradi posledic razglasitve ekonomskih con na Jadranu pa je odgovorila državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić. Poudarila je, da Hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava, da pa je tudi v njej zapisana pravica držav, da razglasijo ekonomske cone v skladu z mednarodnim pravom.


Najbolj brano