Prve starostnike bodo cepile ekipe zdravstvenih domov

Zdravstveni domovi, ki zagotavljajo tudi zdravstvene ekipe v domovih starostnikov, naj bi takoj, ko bo Slovenija dobila prvo pošiljko cepiva, odšli med varovance domov ostarelih v državi in jih začeli cepiti. Tako je vodstvom na spletnem sestanku v živo naročil zdravstveni minister, zdaj pa čakajo še na podrobna pisna navodila.

V zdravstvenim ustanovah o poteku in  izvedbi cepljenja pričakujejo podrobna  navodila ministrstva. Foto: Xinhua/STA
V zdravstvenim ustanovah o poteku in izvedbi cepljenja pričakujejo podrobna navodila ministrstva. Foto: Xinhua/STA

SLOVENIJA > Čeprav je še pred desetimi dnevi uradno veljalo, da bodo takoj po prejemu prve pošiljke cepiva proti novemu koronavirusu to cepljenje v Sloveniji izvajale bolnišnice, je v sredo na skupnem spletnem sestanku v živo direktorjem in vodstvom vseh slovenskih zdravstveni domov (ZD) minister za zdravje Tomaž Gantar povedal, da bodo to cepljenje izvajali zdravstveni domovi.

Petra Kokoravec, direktorica novogoriškega ZD (foto: Leo Caharija)

Petra Kokoravec

direktorica novogoriškega ZD

“Cepljenje je prostovoljno, potrebno je soglasje, tako da se v domovih najbrž za cepljenje ne bodo odločili vsi, nekateri so covid-19 že preboleli.”

“Kar je tudi prav, saj mi hodimo na teren, skrbimo za zdravstveno oskrbo v teh domovih in tam vsako leto starostnike tudi cepimo proti sezonski gripi,” poudarja tudi Petra Kokoravec, direktorica novogoriškega ZD. “Za cepivo proti gripi imamo opremo, ker tudi ta cepiva sodijo prav v sklop hladne verige cepljenja, ko mora biti pravilno hranjena na dovolj nizki temperaturi tudi, ko gre za prevoz.”

Prvih 10.000 odmerkov predvidoma 26. decembra
Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU, predvidoma 26. decembra, prejela prve odmerke cepiva proizvajalca Pfizer BioNTech. “S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja,” napovedujejo na ministrstvu za zdravje. Cepivo bo ustrezno shranjeno, na temperaturi minus 80 stopinj Celzija, v lekarni UKC Ljubljana. Distribucijo do domov za starejše občane (DSO), zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil NIJZ. S cepivom bo dostavljen tudi cepilni pribor. V DSO bodo cepljenje izvajali zdravstveni domovi oziroma koncesionarji, ki zagotavljajo zdravstveno varstvo v teh DSO. Zdravstveni domovi in bolnišnice cepljenje za svoje zaposlene izvedejo sami. Slovenija bo s prvo pošiljko dobila 9745 odmerkov. Na podlagi izraženega interesa NIJZ pripravlja razdelilnik za delitev cepiva. Prioritetno bodo cepljeni oskrbovanci DSO, ki so podali soglasje za cepljenje, nato pa zaposleni, pri čemer imajo prednost tisti, ki delajo neposredno z oskrbovanci, tisti, ki spadajo v rizično skupino, in nato še vsi ostali, ki so izrazili interes za cepljenje. Vzporedno bodo cepivo, skladno z razdelilnikom, razdelili tudi zdravstvenim domovom in bolnišnicam. Na ministrstvu pravijo, da bodo strokovna navodila za pripravo cepiva in izvedbo cepljenja z video posnetkom izvajalcem cepljenja posredovana naknadno. Vse stroške bo pokril državni proračun, za prebivalce bo cepljenje brezplačno. vrž

Bolnišnice nimajo terenskih ekip in komor

Drugo vprašanje pa je dolgotrajna hramba cepiva proti novemu koronavirusu, ki zahteva hrambo v posebnih zamrzovalnih komorah. Kako je s to opremo in kje bodo te komore nameščene, kdo jih bo priskrbel, v osnovnem zdravstvu ta hip nihče ne ve, pa tudi v regijskih bolnišnicah o tem nimajo nobene informacije.

Dušan Deisinger

strokovni direktor izolske bolnišnice

“Bolnišnice lahko opravimo cepljenje za naše zaposlene, ne pa za prebivalce, niti nimamo kadra, niti ni običaj, da bi bolnišnični zdravniki hodili na teren.”

“Ta hip glede tega nič ne vemo, nimamo najaktualnejših informacij in zato čakamo na pisna navodila ministrstva za zdravje. Smo pa bolnišnice, tudi naša, ministrstvu pojasnili, da mi lahko opravimo cepljenje za naše zaposlene, ne pa za prebivalce in tudi nimamo kadra, hkrati tudi ni običaj, da bi bolnišnični zdravniki hodili na teren, torej tudi v domove starostnikov,” pa navaja strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger in ponavlja: “Bolnišnice čakamo pisna navodila ministrstva!”

Strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Nujna tehnična navodila in logistični načrti

Tako vodstva bolnišnic kot vodstva ZD pa hkrati izpostavljajo dvoje: nujna podrobna navodila za cepljenje, ki morajo vsebovati tudi načrt tehnične izvedbe, z vso logistiko vred. Ta je potrebna zaradi lastnosti cepiva, ki mora biti shranjeno v posebnih zamrzovalnih komorah in nato tudi po transportu (ko je temperatura lahko sicer višja), porabljeno najkasneje v šestih urah. To pa zahteva poleg opreme in podrobno organiziranega načrta tudi podrobno izdelan načrt ekip in urnik, kdaj, kje in koliko časa bodo lahko porabili za izpeljavo cepljenja.

Kokoravčeva omenja še, da so na skupnem on-line sestanku ministra razumeli, da bodo zdravstvenim domovom cepiva sproti zagotavljali in da bodo o poteku ter izvedbi cepljenja v kratkem prejeli podrobna pisna navodila. Kokoravčeva predvideva, da bo s prvo pošiljko, ki je po besedah Gantarja namenjena izključno starostnikom v domovih, cepljenih le del teh oskrbovancev. “Res pa je, da je to cepljenje prostovoljno, da morajo z njim soglašati, da se vsi najbrž za cepljenje ne bodo odločili, da so nekateri že preboleli covid-19. Kot smo slišali, v teh domovih zdaj že izdelujejo sezname kandidatov za cepljenje na podlagi soglasja za cepljenje.”


Najbolj brano