Kako lahko zmanjšamo strah pred glasnimi prazničnimi poki

Bliža se čas praznovanj, ki ga prepogosto spremljajo tudi glasni poki. V priprave na praznične dni vključimo tudi pripravo naših živali, ki ne razumejo nenadnih sprememb in jih zato te večinoma prestrašijo.

Tako kot ljudje se tudi živali različno odzivajo na ekstremne zvoke, kar se kaže v spremembah obnašanja. Večinoma lahko prepoznamo strah, na katerega se bosta pes ali mačka odzvala z begom in iskanjem mirnejšega okolja. Še je čas, da vsaj poskusimo naše živali, predvsem pse in mačke, navaditi na glasne zvoke in poke. Evropska zveza veterinarjev za male živali, katere član je tudi Slovensko združenje veterinarjev za male živali, je letos pripravila kratke nasvete za lastnike psov in mačk, z namenom zmanjšanja stresa živalim zaradi strahu. Ličen poster je na spletni povezavi: https://www.fecava.org/wp-content/uploads/2020/12/FECAVA_NewYearsEveHelp_Infographics_11-2020_SLO.pdf.

Čeprav nam je ostalo malo časa do poka prvih petard, lahko poskusimo naše živali naučiti, da se na naš ukaz skrijejo v naše naročje ali da se pred hrupom umaknejo v varno zavetje, ki smo jim ga pripravili. Primerno zavetje je lahko tudi doma narejena “hiška” iz večje odpadne embalaže, ki jo lahko tudi dodatno zvočno izoliramo, tako da nanjo poveznemo debelejše pregrinjalo ali odejo. Živali, predvsem pse, lahko celo naučimo nošenja slušalk.

Uporabe pomirjeval iz domače lekarne brez posvetovanja z veterinarjem ne priporočamo. Zdravila, pa tudi prehranska dopolnila, ki so namenjena ljudem, lahko pri različnih živalskih vrstah sprožijo različne učinke.

Če bo vas in vašega ljubljenčka praznični čas prehitel in ne bo časa za ure vzgoje, vseeno lahko s svojim vedenjem bistveno prispevate k ugodnejšemu počutju živali. Živali nikoli ne puščajte samih. Dovolite jim, da si same izberejo prostor, kjer se bodo počutile najbolje. Dovolite jim, da se vam približajo, da vam morda izjemoma zlezejo v naročje ali se izbranemu ležišču živali približamo sami. Z umirjenim božanjem preko celotnega telesa boste žival dodatno pomirili. Nekatere živali se bolje počutijo v okolju z umirjeno zvočno kuliso. Spomnim se mačka, ki so mu zaradi izjemnega posluha za Mozartove skladbe dali tudi ime Mozart. Prepričana sem, da tudi vi dobro poznate glasbeni okus svojega psa ali mačka. Nekatere bo bolj pomirila igra, s katero bodo nekoliko pozabili na strah, tretjim ustreza bolj zatemnjen prostor ...

Seveda bodo predvsem psi morali tudi na sprehod zaradi opravljanja fizioloških potreb. Da bi se izognili nepotrebnemu vznemirjanju, izberite mirnejše poti, in to v času, ko bo pokanja predvidoma manj. Mačke, ki se običajno prosto potikajo po oklici, raje zadržite v zaprtih prostorih. Tako si boste prihranili iskanje, kam se je skrila prestrašena muca, obenem pa boste preprečili tudi morebitno nepotrebno poškodbo pri begu.

Če vsi prijemi in dobra volja odpovedo, se glede uporabe prehranskih dopolnil in zdravil za pomirjanje posvetujete z vašim veterinarjem. Skrb za dobro počutje živali je pomembno področje veterinarske medicine, zato je vse več raziskav usmerjenih tudi v preizkušanje različnih metod obvladovanja strahu pri živalih. Uporabe pomirjeval iz domače lekarne brez posvetovanja z veterinarjem ne priporočamo. Zdravila, pa tudi prehranska dopolnila, ki so namenjena ljudem, lahko pri različnih živalskih vrstah sprožijo različne učinke. Nekatera med njimi lahko povzročijo tudi znake zastrupitve. Če verjamemo, da marsikoga med nami pomiri dobra čokolada, bo ta za našega psa lahko hud strup. Poleg tega je vedno tudi težava v odmerjanju. Verjetno si lahko predstavljate, da odmerek za trikilogramskega mačka ne more biti primerljiv z odmerkom za odraslega človeka, pa tudi ne za otroka. Veterinarji imamo rešitve, zato se pravočasno posvetujte in si zagotovite vesele praznične dni, brez stresa in panike. Še največjo uslugo živalim (in tudi sosedom) pa boste naredili, če se boste odpovedali praznovanju z vso mogočo pirotehniko.


Najbolj brano