Ženske prihajajo in pravijo: ne v mojem imenu!

V izložbenem oknu pod novogoriško galerijo Gong se izteka projekcija risb Vesne Bukovec, vizualne umetnice, ki se je uveljavila z neposredno kritiko družbene in politične realnosti. Na ogled je tudi njeno najnovejše delo Ženske prihajajo (2020) s kolesarkami na letošnjih protivladnih protestih.

  Podobe protestnic v  boju proti represiji vzbujajo upanje, da je svet vendarle mogoče spremeniti.
Podobe protestnic v boju proti represiji vzbujajo upanje, da je svet vendarle mogoče spremeniti.  

NOVA GORICA > Vesna Bukovec (1977), ki je je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, se kritično odziva na pereče problematike sodobnega časa.

Projekcija vključuje več serij risb, med katerimi izpostavljajo umetničino letošnje delo Ženske prihajajo z upodobitvijo kolesark na protivladnih protestih, upodobljenih kot hommage istoimenski skulpturi motoristke Dube Sambolec, ki z letnico 1976 velja za prvo slovensko feministično umetniško delo.

Projekcija vključuje več serij risb: pod naslovom Ali me nočete, ker sem kritična (2012) avtorica izpostavi stereotipne vloge ženske v današnji družbi, po naslovom Na čigav račun (2015) odpira vprašanja potrošnje kot osrednje kulturne prakse sodobnega časa in njenih negativnih posledic za živa bitja in okolje, v triptihu koloriranih risb Ne v mojem imenu (2016) se je poglobila v ksenofobičen odnos širše slovenske javnosti in politike do migrantov, ki so množično prečkali slovenske meje.

“Za njen zadnji risarski cikel In vendar me briga (2019) pa se zdi, da je nekakšen odgovor na pasivnost in brezčutnost širše javnosti do trpljenja drugega. Osrednja tema risb so namreč podobe pogumnih žensk iz zgodovine 20. stoletja in sodobnega časa, ki so se in se še vedno borijo za družbene spremembe ter proti socialnim, političnim in spolnim neenakostim, od sufražetke Emmeline Pankhurst do švedske aktivistke za podnebne spremembe Grete Thunberg,” je zapisala kustosinja razstave v galeriji Gong Nataša Kovšca.


Najbolj brano