Predvidoma jutri prva smuka na Kaninu

Po negotovosti, ko zaradi izpada elektrike na Kaninu niso mogli zagnati naprav, so si v Sončnem Kaninu oddahnili. Napaka je odpravljena, včeraj je prišel helikopter minirat plazove, preverjali so naprave. Direktorica Manuela Božič Badalič pravi, da naj bi smučišče odprli jutri. Danes morajo to še potrditi. “Kako naprej, bomo videli sproti,” pravi. SC Cerkno ostaja zaprto.

Na Kaninu so spet dobili elektriko in delajo na polno, da bi 
smučišče čim prej usposobili. Danes bodo dokončno  potrdili, ali ga 
bodo jutri odprli.  V Cerknem za zdaj ostajajo zaprti. Foto: Alan Cernatič
Na Kaninu so spet dobili elektriko in delajo na polno, da bi smučišče čim prej usposobili. Danes bodo dokončno potrdili, ali ga bodo jutri odprli. V Cerknem za zdaj ostajajo zaprti. Foto: Alan Cernatič

BOVEC, CERKNO > Minuli konec tedna so smučišča za svoje občane pognali v nekaterih smučarskih centrih po Sloveniji, v Cerknem in na Kaninu pa naprave niso obratovale. Kanin je obilno pošiljko snega dobil že v začetku decembra, proge so začeli pripravljati, nameravali so sprožiti plazove, obenem je prišla še nova pošiljka snega. Trenutno ga je na smučišču štiri metre. Prav to pa je povzročilo preglavice. Minulo soboto je prišlo do izpada daljnovoda, zaradi česar je bil brez napajanja tudi precejšen del Bovca.

Gazili so nekaj ur, da so prišli do okvare

Na teren so odšli delavci Elektra Primorska. Ugotovili so, da je prišlo do izpada napajanja med postajama C in D krožnokabinske žičnice. Sprva zaradi slabega vremena niso mogli na Kanin s helikopterjem, zato so pregledali daljnovod z dronom. Slednjič so ugotovili, da se je na postaji C zaradi velike količine novozapadlega snega pretrgala žica. V sredo zjutraj se je na Kanin peš odpravila okrepljena ekipa elektromonterjev, ki je morala del poti gaziti po globokem snegu. “Zaradi težavnega terena in obilice snega jim je komaj po šestih urah uspelo priti do mesta okvare in pričeti z odpravljanjem napake,” je povedala Tjaša Frelih iz Elektra Primorska. Napako so odpravili in se po izjemno napornem dnevu v dolino vrnili s helikopterjem.

Manuela Božič Badalič, direktorica Sončnega Kanina

“Za zdaj predvidevamo odprtje v soboto, za nedeljo še ne vemo, ali bomo obratovali, prav tako ne za naslednje dni. Bomo videli sproti.”

Kanin odprejo predvidoma jutri

V Sončnem Kaninu, ki upravlja s smučiščem, so si oddahnili. “Ves čas smo gor, od sobote. Treba je popraviti še en komunikacijski kabel, upam, da bo to narejeno danes, jutri,” je včeraj dejala direktorica Manuela Božič Badalič. Včeraj je na Kanin priletel tudi helikopter, ki so ga naročili za sprožanje plazov. Vsa ekipa dela s polno paro. “Treba je pregledati vse naprave in preveriti, ali je prišlo še do kakšne okvare. Danes to preverjamo,” nam je povedala Božič Badaličeva. Vreme jim je bilo naklonjeno. Tudi za prihodnje dni je napovedano spodobno vreme, če seveda ne bo močnejšega vetra.

Direktorica je povedala, da naj bi smučišče odprli jutri. Dokončna odločitev bo sicer znana danes. “V soboto nameravamo zagnati del smučišča med postajama C in D in vlečnico. Območje pod plazovi bo zaprto, sedežnice ne bodo obratovale,” je potrdila. V kabinah žičnice je prostora za štiri ljudi, v njej se bo lahko peljal po en smučar oziroma največ štirje družinski člani. Kako bo naprej, pa ne ve napovedati. “Za zdaj predvidevamo odprtje v soboto, za nedeljo še ne vemo, ali bomo obratovali, prav tako ne za naslednje dni. Bomo videli sproti,” potrjuje direktorica. Ker je prehajanje občinskih meja znotraj regije za zdaj dovoljeno, je potencialnih smučarjev veliko, dileme pa ostajajo, med drugim, kaj se bo zgodilo od 23. decembra dalje. Vladno odločanje z danes na jutri negotovost samo še povečuje.

Jože Oplotnik, direktor Hotela Cerkno

“Če bo Goriška ostala odprta, bomo takoj, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, začeli izdelovati tehnični sneg in SC Cerkno v nekaj dneh odprli.”

Usodo SC Cerkno kroji tudi vreme

V Cerknem jim okoliščine ne gredo na roko. “Pravkar sem se vrnil s smučišča. Temperatura na Črnem vrhu je nad lediščem, kar pomeni, da naravni sneg hitro pobira. Ker so podobne temperature napovedane tudi v prihodnjih dneh, nimamo niti pogojev za pripravo tehničnega snega,” nam je v sredo popoldne povedal Jože Oplotnik, direktor Hotela Cerkno, ki upravlja s tamkajšnjim smučarskim centrom. Za zdaj torej ostajajo zaprti, kdaj bi lahko zagnali naprave, ostaja neznanka. Ne le zaradi vremena, pač pa predvsem zaradi negotovosti glede vladnih ukrepov. “Če bo Goriška ostala odprta, bomo takoj, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, začeli izdelovati tehnični sneg in SC Cerkno v nekaj dneh odprli. Če bo regija po 23. decembru ponovno zaprta za prehode med občinami, pa bomo počakali na vnovično sprostitev,” pravi Oplotnik.

Tjaša Frelih, Elektro Primorska

“Zaradi težavnega terena in obilice snega je elektromonterjem komaj po šestih urah uspelo priti do mesta okvare in pričeti z odpravljanjem napake.”


Najbolj brano