Sirena poziva k zdravi pameti

Pacientom, ki so kronično bolni in morajo pogosto k zdravniku, a so brez svojcev in brez prevoza, v Istri pomagajo reševalci v reševalnih vozilih. Ti v Ljubljano vozijo na obsevanja in kemoterapijo tudi rakave bolnike. Ko jih na nujno vožnjo pokličeta dispečer ali zdravnik, ki je pri bolniku ali poškodovanih, morajo tja čim hitreje. Dodatno delo so zdaj še prevozi covidnih bolnikov. Klicev za posredovanje je vse več, število ekip in vozil pa že leta enako. Tisti pa, ki bi te zagate morali rešiti, ostajajo gluhi.

Razmere so že kritične. K tistemu, ki potrebuje prevoz zelo hitro, vse pogosteje pridejo čez uro ali celo dve. Pred tem so bili na poti v Ljubljano, Idrijo, Novo mesto ... Včasih jim priskoči na pomoč ekipa PHE Obala, a predpisi jasno določajo, kdaj sme in kdaj ne. Če bi bilo reševalnih ekip v Izoli dvakrat več, bi bilo tudi čakanje v primeru nuje dvakrat krajše. Kot je drugje po državi, kjer so bolje organizirani in so si izborili širitve ter sodelovanje tudi s pogodbeniki (v Mariboru ti vozijo rakave bolnike v Ljubljano in nazaj). Na severnem Primorskem tudi prostovoljci prevažajo stare kronične bolnike na preglede k zdravnikom in na preiskave.

Le v Istri so reševalci razdeljeni in zato manj slišani. Gre za dediščino pričkanj iz časa ministra Bručana, ki je požegnal tako organiziranost.

V Istri je reševalna služba približno 15 let organizirana pri dveh zdravstvenih domovih. V Izoli je Reševalna služba slovenske Istre, v Kopru pa Prehospitalna enota PHE Obala; te ekipe imajo tudi zdravnika. Le v Istri so reševalci razdeljeni in zato manj enotni ter slišani. Gre za dediščino preteklih prerekanj iz časa ministrovanja Andreja Bručana, ki je tako organiziranost tudi požegnal.

Zagotovo bi bilo bolje, če bi dejavnost združili pod eno streho. Tako bi bili vsaj bolj odločni in tudi upoštevani v zdravstvenem ministrstvu (to bi moralo takoj v mrežo dejavnosti dodati razširitev števila reševalnih ekip v Istri) in v ZZZS (ta mora odobriti in tudi financirati razširitev ekip v letni pogodbi in področnem dogovoru). Na te formalne akte se zdaj sklicuje in opira ZZZS.

Vodstva vseh treh zdravstvenih domov v Istri, ki širitev podpirajo, pa menijo, da je mogoče problem takoj posebej rešiti, če bi za to bilo le dovolj volje. Še zlasti, ker ustvarja epidemija dodatne potrebe. Zato rešilci v Istri odgovornim tulijo, naj se slepo ne oklepajo le paragrafov in naj upoštevajo predvsem zdravo pamet.


Preberite še


Najbolj brano