Gorica je prva prebila led

Slovenska mesta, ki kandidirajo za naziv Evropska prestolnico kultura (EPK) za leto 2025, so pred odločilnimi zagovori pred mednarodno komisijo. Včeraj je prva led prebila Nova Gorica, sledila ji je ekipa Ljubljane. “Prijateljski nasvet kolegom iz Pirana pred današnjim zagovorom bi bil, naj bodo suvereni, saj o kandidaturni knjigi vedo vse in nimajo razlogov za strah,” pravi Vesna Humar, novogoriška koordinatorka za pripravo kandidature.

Nova Gorica in sosednja Gorica želita preseči idejo o dveh mestih 
in ju povezati v enoten prostor. Foto: GO 2025
Nova Gorica in sosednja Gorica želita preseči idejo o dveh mestih in ju povezati v enoten prostor. Foto: GO 2025

PRIMORSKA > Naziva Evropska prestolnica kulture za leto 2025 si želijo vsa štiri mesta, ki so se po prvem izločitvenem krogu uvrstila v finale: tako Nova Gorica in Ljubljana, ki sta zagovor opravili včeraj, kot Piran in Ptuj, ki sta na vrsti danes.

Zagovori trajajo dve uri, ekipa Nove Gorice, ki je v kandidaturo stopila skupaj z Gorico, pa je bila s predstavitvijo zadovoljna. “Komisija je imela raznolika in zahtevna vprašanja. Menim, da smo se odzvali na pričakovanja komisije in uspešno dodatno osvetlili naš koncept. Naredili smo vse, kar je bilo v tem trenutku mogoče,” dodaja Vesna Humar, ki je bila ob pripravi kandidature Nove Gorice in partnerske Gorice desna roka vodje projekta Nede Rusjan Bric.

Odločitev o nazivu bo znana jutri ob 14. uri, ko bo v enem od mest odmevalo v slavju, pa četudi zgolj prek spletnih vizualnih orodij. Odločitev bo sprejel strokovni svet - skupina neodvisnih strokovnjakov. Sestavlja jo deseterica, ki jo imenujejo Evropski parlament, Evropski svet, Evropska komisija in Odbor regij, in sicer Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieska Wlazel, Dessislava Gavrilova, Paulina Florjanowicz, Pierre Sauvageot, Jelle Burggraaff, Beatriz Garcia, Jiří Suchánek in Alin Nica. Dva člana je v posvetovanju z Evropsko komisijo imenovalo še ministrstvo za kulturo in to sta Barbara Rovere in Igor Saksida.

Ko bo Slovenija svojo izbiro sporočila Evropski komisiji, bo izbrano mesto tudi uradno dobilo naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025.

Val sprememb v Piranu

Piranska ekipa, ki jo vodita Martina Gamboz in njen namestnik Borut Jerman, pred današnjim zagovorom pred komisijo na daljavo, iz portoroškega Monforta, pravita, da je ekipa dobro pripravljena in si medsebojno zaupajo.

“Verjamemo, da so vsa kandidatna mesta vložila veliko energije v priprave, in to v letu, ki je bilo zaznamovano s svetovno epidemijo in v Istri v zadnjem tednu ponovno tudi s poplavami. Ravno zaradi tega verjamemo, da je naše sporočilo Val sprememb nujno. S podnebnimi spremembami in življenjem v novih pogojih se bomo soočali ne glede na izid tega razpisa. V Istri bi nam pridobitev naziva pomenila veliko, saj bi nam omogočila preobrazbo prostora, ki je pripravljen spremeniti svoj odnos do okolja in sočloveka.”

Gremo! Brezmejno

Primorska drži pesti tako za Novo Gorico kot Piran. Novogoriška kandidatura za EPK nosi ime Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen - da bi bili obe Gorici kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama.

Nova Gorica je kot enega glavnih investicijskih projektov v programu EPK izbrala Trg Evrope, ki povezuje Slovenijo in Italijo in naj bi v prihodnjih letih dobil novo podobo. V prijavi napoveduje, da bodo samo v letu 2025 pripravili več kot 600 različnih kulturnih dogodkov ter več kot 60 projektov z različnimi partnerji.

Projekt novogoriške kandidature za EPK 2025 je samo v programskem delu vreden 23 milijonov evrov: deset milijonov bo prispevala slovenska vlada, pet milijonov bo ob pridobitvi naziva dodala novogoriška občina, 4,5 milijona evrov Občina Gorica in dežela Furlanija Julijska krajina, milijon in pol evrov bodo pridobili iz EU, dva milijona pa iz sponzorskih sredstev.

Val sprememb v Istri

Snovalci kandidature Pirana, ki je nosilec kandidature, ob njem pa so partnerji še Izola, Koper in Ankaran, so pripravili več investicijskih načrtov. Vsa nastajajo pod geslom Val sprememb.

V nekdanjih skladiščih soli Monfort v Portorožu bi uredili mednarodni center sodobnih uprizoritvenih umetnosti in center za sodobno digitalno umetnost. Na območju Forme vive je Občina Piran predvidela razvoj infrastrukturnih investicij. Predviden je tudi nakup palače Trevisini v središču Pirana, kjer bi bilo tudi administrativno in programsko središče EPK, prostori za vadbo in manjša koncertna dvorana. Palača bo podporno središče za mednarodni glasbeni festival Tartini in za projekta Sozvočja ter EtnoHist(e)ria.

Obenem bi EPK pomagal zgraditi medgeneracijski kulturni center Izola, center kreativnih industrij v koprskem Libertasu in Forum Babilon, prav tako v Kopru, ter vzpostavil Plavajoče pomole v Ankaranu.

Skupni operativni proračun kandidature Pirana se je povišal s 23,2 na 26,7 milijona evrov, ker so se dogovorili za sofinanciranje s partnerji v hrvaški Istri in sosednji Italiji v skupni višini 1,15 milijona evrov. Načrtujejo, da bodo pridobili finančno podporo iz programov EU v skupni višini dobrih 1,8 milijona evrov, iz zasebnega sektorja pa več kot pol milijona evrov.


Najbolj brano