“Otroška” uprizoritev za odraslo publiko

Ljubitelje gledališča čaka v sredo, četrtek, petek in soboto posebno doživetje z odrsko umetnostjo. Ta se je za potrebe projekta Čar hudega namreč “preselila” na ulice Nove Gorice, kjer se kolektiv režiserja Sakerdona Mihajloviča spogleduje z dokumentarnim gledališčem in fikcijo. Projekt je nastal po principu kolektivnega gledališča.

Igrajo Klintz, Vrana, Težki mož postave, Keltoukouk, Robotka, Grapa, Tarakanka in Lavuška.

 Foto: Liline
Igrajo Klintz, Vrana, Težki mož postave, Keltoukouk, Robotka, Grapa, Tarakanka in Lavuška.  Foto: Liline

NOVA GORICA > Od vseh dosedanjih predstav Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica je projekt Čar hudega na prvi pogled drugačen že zaradi psevdonimov, za katerimi stojijo ustvarjalci štiridelne spletne uprizoritve kolektivnega gledališča Čar hudega (Charms of Harms) po motivih ruskega avantgardnega avtorja Daniila Harmsa (1906-1942). Njegova odrasla literatura je bila skoraj otroška, namenjena senzibilnemu gledalcu oziroma notranjemu otroku. Zato so tudi novogoriški ustvarjalci zgodbo obkrožili z otroško literaturo in poezijo, ki to ne zmore biti popolnoma. Čar hudega naj bi tako bila malodane “otroška” uprizoritev za odraslo publiko, za senzibilnega gledalca. Je iskanje poti iz kroga obupa skozi otroško perspektivo.

Premiera krstne produkcije bo od jutri do sobote, vsak dan ob 20. uri, na spletni strani ter youtube kanalu in na facebook profilu SNG Nova Gorica, Teatra na konfini in Mesta knjige.

Iz obupa Nove Gorice v upanje in vero

Spletno uprizoritev, ki je nastala v produkciji Teatra na konfini ter sodelovanju SNG Nova Gorica in Mesta knjige, je režiral Sakerdon Mihajlovič, ki je tudi idejni vodja celotnega projekta. Zasnovan je bil kot kontinuum in je v celoti nastal kot gledališče na spletu, ki je v teh časih edino mogoče. Spoprijema se z novim načinom gledališkega uprizarjanja ter je posnet deloma kot dokumentarno gledališče, deloma kot fikcija. “Občutje obupa, ki je povsod okrog nas in ki je v Novi Gorici navzoče že nekaj časa - med izobraženimi in neizobraženimi, nezaposlenimi in zaposlenimi, med mladino in starostniki, sploh pa med prekarnimi delavci in samozaposlenimi ustvarjalci, ki se izgubljajo v nekreativnosti mesta, smo poskušali transformirati v upanje, vero, v pozitivno, ustvarjalno atmosfero, ki formira skupnost in bogati posameznika,” pravijo člani kolektiva režiserja.

Navdih v malodušju

Kot še poudarjajo snovalci, so v produkcijo vnesli pojav naraščajočega malodušja v kontekstu zahodnega sveta in znotraj trenutne situacije, v kateri se kot družba nahajamo. Ta posameznika sili v še večjo samoizolacijo in apatijo, ki je v postmodernem svetu prisotna že sama po sebi.

Čar hudega je projekt, ki temelji na delu in kompleksni življenjski zgodbi svetovno znanega ruskega avantgardnega pisatelja in umetnika iz St. Petersburga Daniila Harmsa, ki je bil s perspektive tedanje družbe predvsem ekscentričen, s perspektive današnje družbe pa je slavljen.

“Ob tem smo analizirali pomen kreativnosti in kreativnih postopkov, ki so jih v preteklosti uporabljali ruski avantgardisti in zaradi katerih je ta umetniška smer dosegla globalni odziv,” so še izdali.

Gledalec, ki bo spremljal vse štiri brezplačne večere, od katerih bo zadnji interaktiven in bo potekal kot pogovor ustvarjalcev in gledalcev preko aplikacije zoom v živo, bo lahko prešel od obupa do vere, s čimer poskuša projekt prispevati k revitalizaciji vloge posameznika v skupnosti.

Teme obupa, upanja in boga so motivno izhajale iz Harmsa, predvsem iz njegove zgodbe Starka, ki na neverjetno zabavno mučen in resničen način govori o njih.

Cilj projekta je obogatiti okolje mestne skupnosti Nove Gorice z ustvarjalnimi pristopi, ki so sicer znani in uveljavljeni v okoljih z razvitimi gledališkimi tradicijami, tu so pa še neznani.


Najbolj brano