Tokratno zaprtje za nekatere zadnji žebelj v krsto

Poslovno preživetje osrednje trgovske četrti v središču Kopra, Čevljarske ulice, je na hudi preizkušnji. Pogled na zaprte trgovine in druge lokale je zadnje čase še bolj žalosten, saj je jasno, da nekateri tudi po sproščanju ukrepov zaradi epidemije ne bodo več odprli svojih vrat.

Trgovina s soljo Na škalinah bo zaprta vsaj do konca marca.  Foto: Nataša Hlaj
Trgovina s soljo Na škalinah bo zaprta vsaj do konca marca.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ponekod so izložbe in police povsem spraznili, na vrata pa nalepili obvestilo, da je poslovni prostor na voljo za najem. V bistroju Fat Rabbit, ki je svojo poslovno pot začel šele septembra, so goste prek družbenih omrežjih obvestili, da ne zmorejo poravnavati stroškov in zato do nadaljnjega ne bodo nudili prevzema in dostave hrane. “Žal so težki časi pred nami, ko je situacija takšna, da če smo odprti, imamo večjo izgubo, kot če smo zaprti,” so zapisali.

V bistroju Fat Rabbit do nadaljnjega ne bodo nudili prevzema in dostave hrane, ker jim to povzroča preveč stroškov. (Foto: Nataša Hlaj)

David Tomovski

direktor zavoda Koper Otok

“Podjetniki se ukvarjamo le še z vprašanjem preživetja, drugi cilji, kako Čevljarski ulici povrniti nekdanji sijaj, so zdaj na stranskem tiru.”

Nič turistov, nič zaslužka

Tudi trgovina Piranskih solin Na škalinah, ki je devet let uspešno poslovala in prek kupcev, turistov z vseh vetrov, ponašala v svet tradicijo solinarstva v Istri, je naposled klonila. Mimoidoči so minule dni zaskrbljeno opazovali, kako zaposleni praznijo police in izložbo ter prepoznavne slane produkte pospravljajo v škatle.

Mimoidoči so minule dni zaskrbljeno opazovali, kako zaposleni v trgovini s soljo praznijo police in izložbo. (Foto: Nataša Hlaj)

42

poslovnih prostorov je na Čevljarski ulici

24

lokalov je v lasti koprske občine

“Trgovina bo zaprta do konca marca. Če se bo življenje normaliziralo, pa jo bomo ponovno odprli. Vse bo odvisno od razmer,” napoveduje direktor podjetja Soline - Pridelava soli Klavdij Godnič. Pravi, da je koprska lokacija njihove trgovine sicer odlična, a so že po prvem valu, ko v mesto ni prišla nobena potniška ladja in je bilo število turistov res minimalno, poslovali z izgubo. Za določen čas so zaprli tudi poslovalnico na Bledu, medtem ko za trgovini v Ljubljani in v Portorožu niso sprejeli tako drastične odločitve.

Optimizem je nasledila črnogledost

“Bodimo pozitivni, mislim, da se bomo uspeli rešiti,” je bil še maja optimističen David Tomovski, koprski zlatar in direktor zavoda Koper Otok, ki združuje 50 trgovcev v mestnem središču. Če je bil takrat prepričan, da se bodo mestni trgovci uspeli izviti iz krempljev krize, pa je zaradi tokratnega vsesplošnega in dolgotrajnega zaprtja države precej bolj črnogled.

David Tomovski (foto: Tomaž Primožič/FPA

“To je bil res zadnji žebelj v krsto. Kdor je uspel preživeti prvi val zapiranja, se že resno sprašuje, ali se bo tokrat obdržal nad vodo. Gre za hude stvari. Še posebej, ko vidiš, da našo trgovsko ulico zapuščajo lokali s tradicijo,” je potrt Tomovski. Pravi, da se podjetniki zdaj ukvarjajo le še z vprašanjem preživetja, druge cilje, kako Čevljarski ulici povrniti nekdanji sijaj in obiskovalce ponovno privabiti v mesto, pa so zdaj postavili na stranski tir.

“Vsi tarnajo, da se drugi val vleče že predolgo. V skladiščih se jim kopičijo kolekcije, ki jih ne morejo prodati. Gre za velike stroške. Zjutraj najprej preverimo rezultate testiranj in upamo, da se bo trend čimprej obrnil na bolje. Ne vem več, kako bi trgovcem namenil kakšno besedo spodbude in jim vlil nekaj optimizma,” je odkrit Tomovski.

Občina oprostila plačilo najemnine

Na Čevljarski ulici je 42 poslovnih prostorov, od tega jih je 24 v lasti občine. Za dva lokala, ki sta že pred nekaj meseci zaprla vrata (nekdanja trgovina z oblačili Sportina in cvetličarna), so v občini že izbrali nova najemnika, a ne razkrivajo, za koga gre.

Nekdanja trgovina z oblačili Sportina (foto: Nataša Hlaj)

Približno sto najemnikov občinskih poslovnih prostorov je do preklica epidemije oziroma za celotno obdobje veljavnosti ukrepa prepovedi opravljanja gospodarske dejavnosti oproščenih plačila najemnine. V koprski občini pravijo, da so k temu pozvali tudi zasebne lastnike poslovnih prostorov v mestu, vendar je to njihova osebna poslovna odločitev, na katero občina ne more vplivati.

“Pripravljamo tudi pravilnik o dodeljevanju finančne pomoči iz proračuna za blaženje posledic epidemije, v katerem bomo predvideli sprejem novega svežnja omilitvenih ukrepov in opredelili merila za dodelitev finančne pomoči upravičencem,” napovedujejo.

Ponekod so izložbe in police povsem spraznili, na vrata pa nalepili obvestilo, da je poslovni prostor na voljo za najem. (foto: Nataša Hlaj)

Podjetniki se še vedno zanimajo za najem

Prepričani so, da bo odprava ukrepov omogočila ponovni zagon dejavnosti in postopno oživitev Čevljarske ulice in drugih delov mestnega središča. “Spodbuden je tudi podatek, da se koprski obrtniki, podjetniki in ponudniki različnih storitev še vedno zanimajo za najem poslovnih prostorov v mestu, zato pričakujemo, da bomo po ponovnem zagonu javnega življenja uspeli zapolniti vse poslovne prostore v naši lasti,” ocenjujejo.

Opustela Čevljarska ulica (foto: Nataša Hlaj)

V začetku leta je župan Aleš Bržan imenoval tudi posebno komisijo za poslovne prostore, ki ima nalogo pregledati vsebine in storitve, ki jih ponujajo najemniki poslovnih prostorov v mestnem središču. Na podlagi tega bo komisija pripravila predloge za izboljšanje ponudb ter okrepitev medsebojnega sodelovanja in povezovanja med trgovci, oblikovala pa bo tudi nove vsebine za oživitev mestnega jedra.


Najbolj brano