Ponoči so gasilci imeli največ dela v koprski občini, iz bloka v Semedeli evakuirali stanovalce

Veliko večino od približno 65 nočnih intervencij so gasilci opravili v koprski občini. Največ dela so imeli s črpanjem vode iz poplavljenih objektov in postavljanjem protipoplavnih vreč, pestro je bilo v Semedeli, kjer se je na pobočju za stanovanjskimi bloki na Cesti na Markovec sprožil plaz.

Na Cesti na Markovec je s pobočja za bloki polzela zemljina, zaradi 
česar se je rušilo drevje. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na Cesti na Markovec je s pobočja za bloki polzela zemljina, zaradi česar se je rušilo drevje. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > Kot je pojasnil Jan Brodar iz Gasilske brigade Koper, je bilo od večera do jutra na terenu 25 poklicnih gasilcev in 80 prostovoljnih. “Od 65 intervencij smo jih približno 50 opravili v koprski občini, ostale pa v ostalih treh. Večinoma je šlo za črpanje vode iz velikih objektov in za postavljanje protipoplavnih vreč. S tem je bilo največ dela v Šalari, kjer je Badaševica prestopila bregove in je bilo treba zaščititi številne stanovanjske objekte,” je pojasnil Brodar.

(Foto: Tomaž Primožic/FPA)

Plaz v Semedeli: iz osmih stanovanj evakuirali stanovalce

Pestro je bilo tudi v Semedeli, kjer je z razmočenega pobočja za stanovanjskimi bloki na Cesti na Markovec začela polzeti zemljina, zaradi česar so se podirala drevesa, ki so padala na parkirana vozila. Drevo se je naslonilo tudi na plinohram, ki ga je pregledal dežurni Butan plinov. Zaradi poškodbe na javni razsvetljavi so posredovali tudi delavci Javne razsvetljave Ljubljana.

(Foto: Tomaž Primožic/FPA)

Stanovalci so sicer že leta opozarjali, da je treba zaradni nevarnosti plazenja pobočje zavarovati, a njihovi pozivi žal niso zalegli. Razmere si je zjutraj ogledal tudi koprski župan Aleš Bržan. Iz bloka na naslovu Cesta na Markovec 33 so policisti in gasilci evakuirali 16 stanovalcev iz osmih stanovanj, saj razmočena zemljina še vedno plazi, drevesa in vejevje pa so poškodovali in razbili nekaj oken. Nekateri so se zatekli k svojcem, tiste, ki začasnega prebivališča nimajo, pa je koprska občina nastanila v hotelu. “Vsi stanovalci so na varnem, plazenje spremlja tudi geolog, ki bo podal strokovno mnenje in predloge za sanacijo, h kateri bo občina pristopila takoj, ko bo možno,” je ob tem povedal vodja Oddelka za zaščito in reševanje na Mestni občini Koper Igor Rakar. V Semedeli bodo pristojne službe že danes izpeljale najnujnejše ukrepe za odpravo posledic zemeljskega plazu in območje skušale zaščititi pred vnovičnim plazenjem. Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno.

Stanje na terenu si je ogledal tudi koprski župan Aleš Bržan. (Foto: Tomaž Primožic/FPA)

Strunjan jo je tokrat odnesel dobro

“Strunjan jo je tokrat zelo dobro odbnesel, v Sečovljah pa je Dragonja poplavila, a je voda bolj kot objekte zalila ceste in njive. Nekaj dela smo tudi tam imeli s postavljanjem protipoplavnih pregrad, iz vode smo povlekli eno vozilo, a je bilo intervencij na tistem območju veliko manj kot v nedeljo,” je še dodal Brodar.

Še nekaj intervencij gasilci pričakujejo tudi čez dan. Že v zgodnjih jutranjih urah, ko so se ljudje začeli prebujati in so ugotavljali, kaj je na njihovem premoženju povzročilo nočno deževje, so v koprski gasilski brigadi znova začeli zvoniti telefoni.

Zaradi poplavljenih cest oviran promet

Začasno je na delu neprevozna stara Šmarska cesta, kjer delavci družbe CPK odstranjujejo posledice nočnega plazenja zemlje in naneslo vejevje, za promet pa so delno zaprte še cesta skozi Grinjan, cesta Škocjan-Triban in cesta iz Babičev na Pomjan. Deževje je sprožilo več plazov v Olmu, in sicer na cesti za Paštoran in nad Dolinsko cesto, manjši udori in nanosi zemljine pa povzročajo težave tudi na drugih cestah in poteh, kjer upravljavci nanose sproti odstranjujejo.

Na cesti Koper-Dragonja pri Dragonji pa promet poteka izmenično enosmerno. (Foto: Tomaž Primožič)

Zaradi poplavljenega cestišča sta zaprti cesti Seča-Sečovlje in Dragonja-Sečovlje. Dostop do mejnega prehoda Dragonja je otežen, na cesti Koper-Dragonja pri Dragonji pa promet poteka izmenično enosmerno.

Cesta Koper-Ankaran čez Srmin je tudi poplavljena in zaprta za promet.

Močno se je dvignil tudi vodostaj reke Rižane, ki pa ni povzročil večjih težav.

(Foto: Tomaž Primožic/FPA)

V semedelskem mandraču so posredovali gasilci in delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper, ki so zaradi visoke gladine morja reševali nekaj plovil, ki so zajemala vodo. Plovila so prevezali.

(Foto: Tomaž Primožic/FPA)


Najbolj brano