Kako prepoznamo bolečino in kako jo lahko zdravimo

Dobrobit živali je eno najpomembnejših področij veterinarske stroke, zato se doktorji veterinarske medicine posebej posvečamo tudi prepoznavanju bolečine pri živalih in njenemu zdravljenju.

Naša naloga je, da svoje znanje prenašamo tudi lastnikom živali, saj lahko le z vašim sodelovanjem veterinarji zagotavljamo kar se da kakovostno življenje našim živalskim družinskim članom.

V ta namen so študentje veterinarske medicine, v okviru projekta Po kreativni poti do znanja, pod mentorstvom izr. prof. dr. Alenke Seliškar in asist. dr. Katerine Tomsič napisali izobraževalni priročnik z naslovom Bolečina brez besed. Projekt je finančno podprla Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in podjetje Genera SI d.o.o. (Dechra). Priročnik je prosto dostopen na spletnih straneh Slovenske veterinarske zbornice, Slovenskega združenja veterinarjev za male živali in Klinike za male živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani.

Predvsem nikoli brez posveta z veterinarjem ne poskušajte uporabiti protibolečinskih zdravil iz domače lekarne. Paracetamol, ki je verjetno del vsake domače lekarne, je za mačke že v zelo majhnem odmerku smrten.

Bolečina je pri živalih, podobno kot pri ljudeh, pomemben vidik kakovosti življenja. Pogosto v ambulanti bolečino pri živali težko prepoznamo zaradi številnih stresnih dejavnikov, ki vplivajo na obnašanje živali. Prav zato je opazovanje živali v domačem okolju ključnega pomena pri prepoznavanju bolečine.

Živali bolečino občutijo zelo podobno kot ljudje, saj so vzroki in mehanizem nastanka pravzaprav enaki. Ob nastopu dražljaja, ki povzroči bolečino, se tudi živali odzovejo tako, da poskušajo bolečino omejiti. Tako se na primer poskušajo izogniti obremenitvi poškodovane okončine. V primeru, ko se bolečina stopnjuje in ta postane osnovni problem, pa govorimo o patološki bolečini, ki potrebuje zdravljenje.

Bolečina je lahko kratkotrajna - akutna in je posledica poškodbe, kirurškega posega ali nekaterih obolenj, kot je na primer vnetje trebušne slinavke. Dolgotrajna - kronična bolečina pa je posledica različnih bolezenskih stanj, ki preko različnih mehanizmov izzovejo različne oblike bolečine. Verjetno je med ljudmi najbolj razširjen “strah” pred bolečino, ki jo povzroča rakasto obolenje, čeprav to v resnici ne velja za vsa rakasta obolenja. Nasprotno pa lahko nekatera druga obolenja izzovejo prav tako hudo bolečino. Po jakosti so bolečine lahko blage, zmerne ali hude. Zdravljenje bolečine je odvisno od vzroka, ki “določa” tudi mehanizem nastanka bolečine in jakosti bolečine.

Bolečino pri živali lahko prepoznamo po spremembah v oglašanju, drži telesa in načinu gibanja, obnašanju, odnosu do človeka in mimiki obraza ter spremembi apetita, uriniranja in odvajanja blata. Podrobnosti o tem, kako psi in mačke izražajo akutno in kronično bolečino, so natančno opisane v priročniku. Vaš veterinar vam bo lažje svetoval, če mu boste čim bolj natančno opisali spremembe, ki ste jih zaznali pri vaši živali. Vsekakor je bolečino najbolje preprečiti, kadar to lahko predvidimo, na primer pri kirurških in drugih bolečih posegih. Kadar ta nastopi kot posledica poškodbe ali obolenja, pa jo moramo čim prej začeti zdraviti. V sodobni veterinarski medicini govorimo o t.i. multimodalnem pristopu, kar pomeni, da v proces zdravljenja vključujemo različne fizikalne metode v kombinaciji z različnimi protibolečinskimi zdravili. Ker je občutenje bolečine individualno zelo različno, moramo spremljati tudi odziv na zdravljenje in ga po potrebi sprotno prilagajati.

Ker imajo predvsem protibolečinska zdravila lahko tudi neželene učinke, moramo biti pri njihovi uporabi previdni. Predvsem nikoli ne poskušajte uporabiti protibolečinskih zdravil iz domače lekarne, brez posveta z veterinarjem. Paracetamol, ki je verjetno del vsake domače lekarne, je za mačke že v zelo majhnem odmerku smrten. Tudi druga zdravila lahko pri psih in mačkah izzovejo hude neželene učinke, še posebej, če jih uporabimo v zanje previsokih odmerkih.

V primeru, da živali namerno ali nenamerno zaužijejo protibolečinska zdravila, namenjenim ljudem, takoj poiščite veterinarsko pomoč. Za veterinarja bo ključni podatek tudi, katero zdravilo in v kakšni količini ga je pes ali maček pogoltnil.

Na naši kliniki smo v letošnjem letu odprli tudi specialistično protibolečinsko ambulanto, v kateri vam bo strokovnjak svetoval glede možnosti različnih oblik zdravljenja bolečine, prilagojene vašemu pasjemu ali mačjemu družinskemu članu.


Najbolj brano