Zakaj sme obratovati bife v izolski bolnišnici?

Kljub prepovedi obratovanja gostinski lokalov zaradi epidemije je odlok, ki to ureja, predvidel tudi nekaj izjem in nekateri bifeji še vedno lahko obratujejo. Eden takšnih je bife v avli izolske bolnišnice, kar med nekaterimi, ki prihajajo na posege in preglede, vzbuja začudenje.

Že od pomladi dalje bife v  izolski bolnišnici ni urejen tako, kot je 
bil lani poleti (na fotografiji) - zdaj so mize s stoli razporejene tudi 
spredaj, saj morajo biti na predpisani varnostni razdalji in jih za 
vsakomer sproti razkužijo.   Foto: J. Arko
Že od pomladi dalje bife v izolski bolnišnici ni urejen tako, kot je bil lani poleti (na fotografiji) - zdaj so mize s stoli razporejene tudi spredaj, saj morajo biti na predpisani varnostni razdalji in jih za vsakomer sproti razkužijo.  Foto: J. Arko

IZOLA > Direktor SBI Radivoj Nardin pojasnjuje, da je dejavnost gostinskega obrata bolnišnice interne narave - namenjen je zaposlenim in varovancem oziroma njihovim pacientom, ki si lahko gredo sami kupiti kavo, čaj, rogljiček ...

Nardin se sklicuje na odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki določa izjemo, na podlagi katere lahko še naprej deluje tudi bife v SBI: “Odlok namreč navaja, da je, ne glede na ukrepe, navedene v drugih odlokih zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, brez časovne omejitve dovoljeno med drugim opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.”

To pa zajema tudi delovanje gostinskega obrata v SBI, “ki ni namenjen vsem potrošnikom. Tudi v času izven epidemije ni namenjen vsem potrošnikom, ampak le v bolnišnici zaposlenim in varovancem bolnišnice, ki so v tem primeru naši pacienti. Hkrati je že sam vstop v objekt SBI varovan in pod strogim nadzorom. Ta nadzor je zaradi epidemije nalezljive bolezni covid-19 še toliko izrazitejši. V prostor avle in v druge prostore bolnišnice tudi ne vstopa nihče, ki ima simptome nalezljive bolezni covid-19,” poudarja direktor.

Omenja še, da redno hodijo tja na kavo zaposleni, kar je zaradi strogih varnostnih ukrepov v epidemiji bolj varno in primerno, kot pa bi bilo posedanje zaradi pitja kave v majhnih prostorih za zaposlene medicinske sestre in zdravnike. V avli so vse mize in stoli nameščeni na predpisani varnostni razdalji in jih po obisku vsakogar sproti razkužujejo. Vse to je skladno s predpisanimi ukrepi zaradi epidemije. SBI testira zaposlene glede covida-19, ob njih tudi vse hospitalizirane paciente in enkrat na teden tudi vse, ki niso zdravstveni delavci, a delajo v SBI. Mednje sodijo tudi zaposleni v tem bifeju.


Najbolj brano