Blato bi morali včeraj odpeljati, a ga (še) niso

Blato, ki so ga na zasebno zemljišče ob cesti med Divačo in Kozino (pri Rodiku) pripeljali v začetku oktobra, bi morali včeraj odstraniti. A ga niso. V podjetju ML Surovine, ki mu je inšpekcija izdala odločbo, pravijo, da so zaprosili za nekaj dni odloga.

Včeraj bi morali odpadno blato odpeljati, je naročila okoljska 
inšpekcija, a  prekrito s plastično folijo še čaka. Prav tako je nekaj 
kupčkov še vedno raztresenih po poti.  Foto: Helena Race
Včeraj bi morali odpadno blato odpeljati, je naročila okoljska inšpekcija, a prekrito s plastično folijo še čaka. Prav tako je nekaj kupčkov še vedno raztresenih po poti.  Foto: Helena Race

RODIK > “Ker je glavni in odgovorni za ta dela močno zbolel za covidom-19, smo morali vse zaposlene dati v karanteno. Zato smo zaradi izrednih razmer pristojni inšpektorat prosili za nekajdnevno prestavitev. Dela bomo v najkrajšem možnem času nadaljevali in blato odpeljali v naše prostore ter predali pooblaščenim prevzemnikom,” so včeraj sporočili iz podjetja ML Surovine, ko smo jih vprašali, zakaj še niso odstranili nezakonito pripeljanega odpadnega blata in kdaj bodo to storili. Dodali pa so, da so del odločbe inšpektorata že izpolnili, ko so konec oktobra blato prekrili s plastično folijo in tako preprečili emisije v okolje oziroma izpiranje v tla.

Inšpektorat je oktobra sprožil več postopkov proti fizičnim in pravnim osebam, podjetju ML Surovine pa naložil, da mora do 1. decembra “zagotoviti obdelavo nezakonito odloženega mulja, tako da ga odda zbiralcu, izvajalcu obdelave, proda trgovcu ali pošlje v obdelavo v drugo državo, članico EU.” Če tega ne bo storilo in bo inšpektor na kontrolnem pregledu ugotovil, da odrejena obveznost ni bila izvršena, bo uvedel nov postopek, v njem pa odredil, da se nezakonito odložene odpadke odstrani na stroške zavezanca.

Gre za 250 kubičnih metrov blata, ki so jih z več tovornjaki v začetku oktobra pripeljali na zasebno zemljišče nedaleč od glavne ceste med Divačo in Kozino. Lastniki zemljišča so dejanje prijavili inšpekciji in policiji, ki je nato zalotila dva voznika, ko sta pripeljala blato. V podjetju ML Surovine so takrat povedali, da se je na njih obrnila oseba, ki je želela blato iz čistilnih naprav uporabiti za proizvodnjo gnojila, na zasebnem zemljišču pa naj bi blato le začasno skladiščili.


Najbolj brano