Božič, kot smo ga vajeni? Ravnajmo kot marca.

Čez mesec dni se bomo pripravljali na silvestrovanje, ki bo letos zelo verjetno povsem drugačno od preteklih. Prižiganje osvetlitve mest se že dogaja brez organiziranih dogodkov, božični sejmi so pod vprašajem, množična pričakovanja novega leta so bolj ali manj odpisana … Kakšni bodo torej prazniki? Nihče ne ve.

Prizori, ki jih letos ne bo mogoče fotografirati: okrašeni trgi in 
ulice, polni obiskovalcev. Virus je močnejši tudi od veselega 
decembra. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Prizori, ki jih letos ne bo mogoče fotografirati: okrašeni trgi in ulice, polni obiskovalcev. Virus je močnejši tudi od veselega decembra. Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > Kakšen december bomo imeli, je še najbolj odvisno od epidemiološke slike, na katero v največji meri vplivamo sami. Ekipa Covid-19 sledilnika je izdelala tri mogoče scenarije dogodkov v prihajajočih tednih, ki bodo vplivali na epidemiološko sliko; prvi je bržčas povsem nerealen, druga dva pa upoštevata naše obnašanje v prvem valu in danes.

Scenarij 1: Virus čudežno izgine

Če bi se danes zjutraj zbudili v državo, v kateri bi vse okužene umaknili v karanteno, novih okužb pa ne bi bilo, to za najbolj ogrožene dele prebivalstva ne bi pomenilo veliko. Na podlagi matematičnih modelov pri Sledilniku namreč predvidevajo, da bi tudi v takšnem primeru do konca decembra umrlo med 400 in 800 ljudi, konec meseca pa bi imeli približno 300 hospitaliziranih in 80 na intenzivnih enotah. Navedene številke bi bile posledice dosedanjega dogajanja, ocena pa gradi na predpostavki, da bi od danes naprej ne bilo ene same nove okužbe. “To smo že sejali, do sredine decembra bomo zgolj čutili posledice,” so zapisali na Sledilniku.

Če ohranimo sedanje ukrepe in njihovo upoštevanje, bo do božiča precej več kot 2000 mrtvih. V bolnišnicah bo nekaj sto manj hospitaliziranih kot danes, še vedno pa bo v njih približno 1000 bolnikov, od tega med 150 in 200 na intenzivnih enotah.

Scenarij 2: Ravnamo enako kot doslej

Drugi scenarij se sprijazni s tem, da ne bomo opustili dosedanjih navad, vlada ne bo uvajala novih ukrepov in ne opustila že veljavnih, okužba pa se bo širila z nespremenjeno hitrostjo. Kaj se zgodi? Nič dobrega.

V tem primeru bo v Sloveniji do božiča precej več kot 2000 mrtvih zaradi covida-19. V bolnišnicah bo nekaj sto manj hospitaliziranih kot danes, še vedno pa bo v njih približno 1000 bolnikov, od tega med 150 in 200 na intenzivnih enotah. Situacija v bolnišnicah bo malo boljša od današnje, število dnevno potrjenih primerov pa bi nas lahko navdajalo z optimizmom. In v tem leži past.

Past padajočih številk leži v tem, da se bodo v naslednjem trenutku zelo verjetno začeli pritiski v smeri omilitve ukrepov.

V hipu, ko se bodo začele kazati boljše številke, se bodo namreč zelo verjetno začeli pritiski v smeri omilitve ukrepov. Smučarji bodo želeli smučati, žičničarji bodo hoteli reševati sezono, trgovci bodo hoteli od decembra nekaj imeti, enako hotelirji, vsi pa se bomo želeli družiti. Za nami bosta dva meseca razmeroma strogih omejitev, s policijsko uro in prepovedjo prehajanja občinskih meja vred.

Na Sledilniku posebej svarijo pred prehitrim sproščanjem življenja. “Opustitev ukrepov v tem času lahko pomeni prihodnjo katastrofo v bolnišnicah, saj bi se nam tretji val zgodil, še preden bi se kapacitete v bolnišnicah sprostile zaradi bolnikov iz drugega vala,” ocenjujejo. Tudi Matjaž Jereb s katedre za infekcijske bolezni in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti je včeraj nekajkrat posvaril pred prehitrim sproščanjem ukrepov in pozval k vztrajanju pri sedanjem režimu.

Božični čas pri Sledilniku ocenjujejo za visoko tveganega, saj je več druženja, tudi med člani različnih gospodinjstev in med generacijami, kar zvišuje verjetnost prenašanja okužb.

Scenarij 3: Sreča nas pamet in ravnamo kot marca

Vsakdo, ki opazuje svet okoli sebe, vidi, da je resnično življenje zadnje tedne precej manj zaprto kot spomladi, upoštevanje omejitev je bolj ohlapno, kljub prepovedi smo iznašli oblike druženja, “švercanja” pa je na vseh ravneh občutno več. Ampak kaj bi se zgodilo, če bi danes začeli ravnati kot smo ravnali marca: brez obiskov in brez skritih zabav za zavesami lokalov, od doma le po nujnih opravkih, velika večina dela pa bi bila opravljena na daljavo?

Za začetek in najbolj pomembno: zaradi covida-19 bi bilo precej manj smrti. Hospitaliziranih bi bilo manj kot 400 oseb, od tega približno četrtina na intenzivnih enotah. Le po tem scenariju bi bil mogoč tudi bolj sproščen božič v širšem krogu ljudi, ocenjujejo na Sledilniku.

Prav božični čas pri Sledilniku ocenjujejo za visoko tveganega, saj je več druženja, tudi med člani različnih gospodinjstev in med generacijami, kar zvišuje verjetnost prenašanja okužb.


Najbolj brano