Vsaka širitev okrni drugo zdravljenje

V obeh regionalnih bolnišnicah, kjer so na covid oddelkih ob navadnih posteljah še tiste za intenzivno terapijo in za bolne na respiratorjih, so že doslej postopoma širili zmogljivosti. Zdaj pa so zaradi razmaha epidemije v Izoli v tretji etaži uredili dodaten covid oddelek z 20 posteljami, v Šempetru so ta teden oddelek razširili s še petimi posteljami, toliko jih lahko dodajo še prihodnje dni. Najhujše pa so povsod težave s kadri.

V tretjem nadstropju izolske bolnišnice so te dni uredili dodaten 
covid oddelek s skupaj 20 posteljami. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V tretjem nadstropju izolske bolnišnice so te dni uredili dodaten covid oddelek s skupaj 20 posteljami. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Novi oddelek v tretji etaži izolske bolnišnice z do 20 posteljami so te dni uredili v tretji etaži, kjer je interni. Tudi ta covid oddelek ima svoj vhod. Postopoma širijo tudi covid oddelek v šempetrski stavbi stare bolnišnice. Oboji pa veliko teže kot nove postelje zagotavljajo kader. Vsaka širitev skrči druge dejavnosti in povzroči zapiranje kakšne od specialističnih ambulant, od koder medicinske sestre prerazporedijo na covid oddelka.

Izola: obolele iz domov pričakujejo prihodnji teden

V izolski bolnišnici so dodatni covid oddelek uredili, ker je obstoječi v pritličju (na mestu pediatrije, ki so jo preselili na ginekologijo) že poln, pritisk težko bolnih okuženih pa narašča, pravi strokovni direktor Dušan Deisinger.

Dušan Deisinger, strokovni direktor izolske bolnišnice

“Ta teden, ko testiramo prav vse zaposlene, smo odkrili več asimptomatsko okuženih, ki so zdaj v karanteni.”

Včeraj dopoldne je bilo na oddelku v pritličju 47 od 50 covid postelj zasedenih. Največja težava pa je pomanjkanje medicinskih sester. “Vsaka širitev zahteva zmanjšanje ambulantne dejavnosti in dela drugih oddelkov, ki so prav tako precej zasedeni,” omenja sogovornik. “Nekaj zaposlenih je bolnih, približno deset jih je v samoizolaciji ali karanteni zaradi covida-19. Zadnje čase je bilo tudi nekaj prenosov okužbe med sodelavci. Ta teden, ko testiramo prav vse zaposlene, smo odkrili več asimptomatsko okuženih, ki so zdaj v karanteni.”

Na covid oddelku še ni obolelih iz izolskega in lucijskega doma ostarelih. Glede na podatke o širjenju okužbe v njih pričakuje bolnišnica povečan sprejem teh bolnikov prihodnji teden.

Šempeter: kljub pomoči hudo pomanjkanje sester

Na covid oddelku šempetrske bolnišnice so imeli včeraj prostih še pet navadnih postelj od skupaj 47, obenem je bil poln tudi oddelek intenzivne covid terapije s šestimi posteljami, od tega so bili štirje na respiratorjih.

Včeraj so med obolelimi zdravili tudi devet okuženih iz bližnjih domov ostarelih, kjer so žarišča okužbe. Strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler pojasnjuje: “Ti okuženi ostareli imajo pridružene druge bolezni in zaradi okužbe zdaj potrebujejo zdravniški nadzor ter okrepljeno kontrolo, niso pa v kritičnem stanju. Nazaj v domova jih odpustimo v nekaj dneh. Iz domov pričakujemo še nove sprejeme.”

Že v ponedeljek so v Šempetru covid oddelek razširili za pet postelj, za toliko ga bodo po potrebi še prihodnji teden. O širitvi vsak ponedeljek presoja krizni štab bolnišnice.

Veliko teže pa je zagotavljati kader, zlasti medicinske sestre. Kljub pomoči novogoriškega in ajdovskega zdravstvenega doma, prostovoljcev novogoriškega odbora Rdečega križa, ki se mu bo pridružil še ajdovski in vpoklica specializantov bo vsaka nova širitev covid oddelka imela za posledico nadaljnje krčenje vseh drugih oddelkov in ambulant. “Med zaposlenimi k sreči ni veliko okuženih, ta hip pet. Že pred obveznim testiranjem smo jih sami redno testirali in sproti izločali okužene, tudi asimptomatske, ki jih odkrije le test,” pravi strokovna direktorica.


Najbolj brano