Ljubica Kolander Bizjak: “Če kdo hodi kužen okrog, ga prijavite!”

Da je eden glavnih vzrokov za podivjano epidemijo ta, da nekateri s potrjeno okužbo hodijo okrog in okužujejo druge v službi, trgovini in še kje, ter da nekateri še vedno ne nosijo mask in se obiskujejo, ugotavlja strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak. “Vsakega potrjeno okuženega, ki noče ostati doma, moramo prijaviti zdravstveni inšpekciji. Javni interes ima prednost pred varovanjem zasebnosti.”

Ljubica Kolander Bizjak Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ljubica Kolander Bizjak Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA, SLOVENIJA > Družinski zdravniki v koprskem ZD in v Istri se soočajo tudi s takimi, ki so jim na testiranju potrdili okužbo z novim koronavirusom in odredili samoizolacijo, a sami povedo, da ne bodo doma. “Ker nimajo težav zaradi okužbe in ker so menda v službi nenadomestljivi,” pojasnjuje strokovna direktorica koprskega Zdravstvenega doma Ljubica Kolander Bizjak.

Vmes so tudi takšni, ki hočejo delati, ker zasedajo pomembne položaje in oni, ki se bojijo, da bodo zaradi bolniške odsotnosti izgubili službo. Zdravnike kličejo tudi pacienti, “ki imajo prehlad in malce temperature in bi ostali nekaj dni v staležu. Takoj jih napotimo na testiranje, najpogosteje se potrdi, da so okuženi z novim koronavirusom. Koliko časa in kje vse so hodili, se ne spomnijo.”

Ljubica Kolander Bizjak

strokovna direktorica koprskega ZD

“Vsi, ki poznajo potrjeno okužene, ki ne ostanejo doma, jih morajo takoj prijaviti zdravstveni inšpekciji. To mora storiti tudi zdravnik. Za javni interes gre, ki ima v epidemiji prednost pred varovanjem zasebnosti!”

Vse to prispeva k širjenju epidemije. Sodu je po besedah sogovornice izbila dno že odločitev epidemiologov, da ne bodo več preverjali stikov okuženih.

Kolander Bizjakova ve, da se zdi nekaterim čudno, ko izvedo, da morajo ostati doma, ker so okuženi, čeprav nimajo nobenih težav. “To so asimptomatski okuženi, ki so še posebej nevarni za okolico. A v tej epidemiji moramo misliti tudi na druge, ne le nase.” Odločno vztraja, da je vse okužene treba prisiliti v samoizolacijo. “Vsi delodajalci, sodelavci, sosedi in znanci, ki vedo za potrjeno okužene, ki ne ostanejo doma, naj te primere takoj prijavijo zdravstveni inšpekciji. To mora storiti tudi zdravnik, ki izve za tak primer. Za javni interes gre, ki ima v epidemiji prednost pred varovanjem zasebnosti. Če ne bomo ukrepali, bomo kmalu začeli množično umirati zaradi vseh drugih bolezni, ker bodo bolnišnice sprejemale le še covid bolnike, za ostale pa ne bo prostora.”

K streznitvi poziva tudi vse, ki še vedno ne nosijo mask, se zasebno družijo, naskrivaj obiskujejo in veseljačijo. “Dajmo se že zresniti! Ni pomembno, ali nas kdo vidi ali ne, pomembno je, da se navadimo izvajati varnostne ukrepe, ker so edini možen način, da ostanemo zdravi. Že tako ali tako prihajajo uradni ukrepi z velikanskimi zamudami, če pa jih niti tedaj ne spoštujemo, bomo kmalu umirali pred vrati bolnišnic, saj v njih ne bo dovolj postelj, aparatur in kadra!”


Najbolj brano