V boj z virusom nasilja

Ob besedi nasilje prevečkrat pomislimo le na fizični obračun - pretep, brcanje, zaušnico ..., premalokrat pa na preostale oblike surovosti - verbalne in psihične. Smo se nanje že toliko navadili, da jih ne dojemamo kot nasilje? Vsakršna nasilnost je obsojanja vredna, najbolj strašljivo pa je, da se običajno pojavljajo vse oblike naenkrat. Saj je človek, ki je fizično nasilen, nasilen tudi psihično.

Med epidemijo novega koronavirusa naj bi bil dom, kjer preživimo največ časa, varno zavetje, ki omogoča tudi delo in šolanje na daljavo, a žal ni vedno tako. Omejitve zaradi zajezitve virusa, pa tudi socialne, ekonomske in druge stiske, ki so se pojavile, lahko pripeljejo do nestrpnosti in nasilja v družini. Spremenjen način dela v službi in šoli ali pogostejše delo od doma pa prinašajo s sabo tudi temnejše plati odnosov za štirimi stenami.

Otrok je žrtev nasilja tudi, če je le prisoten pri izvajanju nasilja nad drugim družinskim članom ali živi v okolju, kjer se nasilje izvaja.

Omejenost na dom žrtvam oteži prijavo, a na primorskih centrih za socialno delo ugotavljajo, da višje število prijav nasilja kaže tudi na višjo ozaveščenost, ki so jo dosegli s številnimi akcijami ozaveščanja, delavnicami, srečanji, dogodki.

Nasilje nad ženskami redko pomeni le surovost nad partnericami, ženami, mamami, ljubicami, puncami, saj je po mnenju strokovnjakov, ki se že leta ukvarjajo s to problematiko, ob nasilju nad ženskami prisotno tudi nasilje nad otroki. Otrok pa je žrtev nasilja tudi, če je le prisoten pri izvajanju nasilja nad drugim družinskim članom ali živi v okolju, kjer se nasilje izvaja. Trditev, da “do otrok je pa zelo dober oče in nikoli nasilen”, zato ne vzdrži.

Če se podrobno ozremo okoli sebe, lahko zaznamo nasilje na vsakem koraku: redko kateri film se ne ponaša s kadri obračunov, tudi računalniška igrica, plod enega najbogatejših mladih Primorcev, ima veliko krvavih manevrov, verbalno nasilen je lahko jezen sosed, žaljiv sodelavec ali pa nezadovoljen direktor.

Nasilje rodi nasilje in nerazumljivo je, da se nasilje dobro prodaja. Kdaj bomo ta znani virus, ki se skozi stoletja brez meja sidra v pore vseh družbenih sfer, izkoreninili, pa bo veliko odvisno od vsakega posameznika. Zato ravnajmo odgovorno in si ne zatiskajmo oči pred nasiljem. Vsakršnim.


Preberite še


Najbolj brano