Sami v lov na teste, kasneje lahko združeni

Od včeraj dalje morajo po odredbi zdravstvenega ministrstva zdravstvene ustanove obvezno testirati vse zaposlene za novi koronavirus. Večina bolnišnic še pričakuje podrobna navodila ministrstva, a že naročajo teste za vsaj mesec dni. Skupen nakup v sklopu Združenja zdravstvenih zavodov bo možen kasneje, saj to ni možno kar z danes na jutri.

 Zaposleni v zdravstvu in socialno varstvenih zavodih bodo poslej redno 
testirani za okužbo z novim koronavirusom.   Foto: Leo Caharija
Zaposleni v zdravstvu in socialno varstvenih zavodih bodo poslej redno testirani za okužbo z novim koronavirusom.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Odredba nalaga vsem zdravstvenim zavodom, da od včeraj do najkasneje 7. decembra uvedejo redno testiranje vseh zaposlenih - enkrat na teden, ko okužbe v zavodu ni, in vsak dan, kadar je prisotna. Izjema so le tisti, ki so okužbo preboleli.

Obvezno redno testiranje velja tudi za zaposlene v socialno varstvenih zavodih, kamor sodijo domovi ostarelih, a se o izvedbi te dni zdravstveno ministrstvo še dogovarja z ministrstvom za delo in družino.

S pomočjo države

Država bo izvajalcem vračala sredstva za izvajanje testov, a po ceni, ki jo je določilo zdravstveno ministrstvo: za PCR test šest evrov za odvzem brisa in 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju; za antigenski test tri evre za odvzem brisa in devet evrov za test. Povračilo zajema čas od vključno 24. oktobra letos do konca prihodnjega leta.

Čakajo navodila

Ta odredba je presenetila vse, saj jo je minister Tomaž Gantar objavil minuli petek zvečer, začetek izvajanja se mora zgoditi od včeraj do najkasneje 7. decembra dalje. Zavodi pogrešajo konkretna navodila in jih pričakujejo te dni.

Ponekod imajo zalogo hitrih testov, a povečini premalo za vsakodnevno testiranje vseh zaposlenih za vsaj mesec dni. Doslej so hitre teste uporabljali za testiranje bolnikov ob sprejemu v bolnišnice, kar že izvajajo v postojnski porodnišnici, v Šempetru, zadnje dni še v Izoli. V sežanski bolnišnici še uporabljajo samo klasične PCR teste.

Aleksander Merlo

direktor postojnske bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo

“Že doslej smo sami tedensko testirali zaposlene, ker je na našem območju takšen porast okužb, da skušamo preprečiti vdor v ustanovo.”

Zaradi slabše zanesljivosti hitrih testov vsi zavodi pričakujejo navodila ministrstva, tudi glede kakovosti. V povprečju so 80-odstotno zanesljivi.

“Načrt testiranja zaposlenih še pripravljamo,” pravi strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger. “Nekaj hitrih testov imamo, a nismo pričakovali uvedbe testiranja zaposlenih kar čez noč, zato jih moramo dokupiti. Ni pa znano, kateri so najbolj zanesljivi.”

Direktor postojnske bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Aleksander Merlo pričakuje natančna navodila. “Manjšo zalogo hitrih testov imamo, čakamo priporočila o kakovosti. Že doslej smo sami tedensko testirali zaposlene, ker je na našem območju takšen porast okužb, da skušamo preprečiti vdor v ustanovo. V samoizolaciji je že okrog pet odstotkov zaposlenih.”

Direktorica sežanske bolnišnice Silvana Šonc pravi, da bodo morali takoj kupiti mesečno zalogo hitrih testov. “Čakamo pa podrobna navodila ministrstva. Upamo tudi na skupni javni razpis za vse zavode pod okriljem Združenja zdravstvenih zavodov.”

V šempetrski bolnišnici so začeli testirati zaposlene v organizacijskih enotah, kjer bi lahko prišli v stik z okuženimi in testirajo do 600 od skupaj tisoč zaposlenih. Hitre teste uporabljajo že skoraj mesec, z njimi testirajo urgentne bolnike in zaposlene, ki so bili v stiku z okuženimi. Nedavno so kupili 500 hitrih testov, v kratkem bo sledil nov nakup. Ta hip sta dva zaposlena v samoizolaciji, ker sta imela pozitiven izvid testa, in dva v karanteni, ker sta zbolela.

V psihiatrični bolnišnici Idrija bodo zaposlene začeli testirati konec tega tedna ali v začetku prihodnjega. Založili so se s hitrimi testi, po zbiranju ponudb so kupili vrsto covid-19 antigen rapid test, REF ICOV-502. Zaradi suma za okužbo so v karanteni trije zaposleni, osem jih je obolelo.

Marjan Pintar, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije

Na vrat na nos ne gre

Da je vse presenetil kratek čas od objave do uveljavitve nove odredbe ministra, pravi tudi direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar.

Zato še ni znano, ali se bo za nakup hitrih testov še vnaprej odločal vsak zavod sam zase, ali bodo v prihodnje predlagali združenju, naj pripravi skupen javni razpis.


Najbolj brano