Tudi slepi imajo podjetniške ambicije

Projekt “Slepota ni ovira za podjetništvo”, ki so ga v Primorskem tehnološkem parku izvedli skupaj z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica, je prejšnji teden v Berlinu prejel posebno nagrado na evropskem tekmovanju za spodbujanje podjetništva. Zaradi inovativnih start up pristopov pri reševanju izključenosti te skupine iz kariernih priložnosti.

Slepi in slabovidni so se na delavnicah v Primorskem tehnološkem parku, po pojavu covid-19 pa prek 
spleta, učili podjetnosti. Foto: Mdss Nova Gorica
Slepi in slabovidni so se na delavnicah v Primorskem tehnološkem parku, po pojavu covid-19 pa prek spleta, učili podjetnosti. Foto: Mdss Nova Gorica

NOVA GORICA > V Sloveniji je približno 10.000 slepih in slabovidnih oseb, zaposlenih pa je le približno šest odstotkov. Prav zato so se v Primorskem tehnološkem parku (PTP) in Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSSNG) med prvimi v Evropi odločili za izvajanje projekta, katerega cilj je to ranljivo skupino usposobiti za boljšo karierno pot, podjetniško udejstvovanje in s tem tudi boljšo kvaliteto življenja.

Projekt “Slepota ni ovira za podjetništvo” je spomladi najprej postal nacionalni zmagovalec, saj evropsko tekmovanje za spodbujanje podjetništva poteka na nacionalni in vseevropski ravni. Nato si je v konkurenci projektov iz devetih držav prislužil posebno nagrado v kategoriji “odgovorno in vključujoče podjetništvo”.

10.000

slepih in slabovidnih živi v Sloveniji, zaposlenih pa jih je le

6

odstotkov

Primer dobre prakse tudi za druge države

“Projekt, pri katerem je šlo za razvoj kompetenc in zagon podjetniške kariere, osredotočen pa je bil predvsem na opolnomočenje za delo v digitalnem svetu, prek spleta, smatramo kot inovativen in uspešen tudi zato, ker je prenosljiv in bi ga lahko uporabljali tudi v drugih državah,” je povedala Regina Bajc, koordinatorka projekta v PTP.

V ta namen so izvedli dva sklopa delavnic, oktobra 2019 v obliki start up izziva, aprila 2020 pa je zaradi novega koronavirusa potekalo izobraževanje prek spleta. V okviru projekta je bilo sicer organiziranih 25 dogodkov, ki so se jih skupaj udeležili 103 udeleženci. Ob podpori dvanajstih podjetniških mentorjev so spoznavali podjetniški pristop, ki prispeva k prepoznavanju poslovnih priložnosti in povečanju možnosti zaposlitve in samozaposlitve tudi za to ranljivo skupino.

S prilagoditvami splet uporabljajo brez težav

“Če so spletne aplikacije prilagojene slepim in slabovidnim, lahko delajo na vseh področjih. Res pa je na področju prilagajanja še veliko lukenj,” je povedal predsednik MDSSNG Igor Miljavec. Dodal je še, da bo tisti, ki si zaposlitve želi, to dobil, tudi če je slep ali slaboviden, in da so omejitve samo v glavi.

Spletna stran je za slepe in slabovidne dostopna takrat, ko lahko osebe z okvaro vida brez večjih težav in tuje pomoči dostopajo do informacij in vsebin, ki so objavljene na njej. Slabovidnim je v veliko pomoč, če stran omogoča spreminjanje barvnega kontrasta, za slepe pa je ključnega pomena, da stran podpira bralnik zaslona - gre za računalniški program, ki bere vsebino z zaslona - in omogoča sistematično navigacijo po menijih in vsebini s pomočjo tipkovnice.

V MDSSNG nadaljujejo z aktivnostmi. V četrtek so začeli z webinarjem na temo spletnega poslovanja, na katerega se je prijavilo enajst slepih in slabovidnih iz vse Slovenije.


Najbolj brano