Letos drugačni Čufarjevi dnevi

Na letošnjih, prvič spletnih, sicer pa 33. tekmovalnih Čufarjevih dnevih gledaliških ljubiteljskih skupin sta konec tedna gostovali prvi predstavi. Danes ves dan predvajajo idrijsko igro Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji, jutri bodo portoroški Orkester. Na dan predvajanja občinstvo vabijo k glasovanju.

Igralci in režiserka Ana Kržišnik Blažica (z dvignjeno roko) po  
lanski premieri predstave, navdihnjene z Linhartovo veseloigro.  Foto: Saša Dragoš
Igralci in režiserka Ana Kržišnik Blažica (z dvignjeno roko) po lanski premieri predstave, navdihnjene z Linhartovo veseloigro.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Na tradicionalne jeseniške Čufarjeve dneve s tekmovanjem ljubiteljskih gledališč, prvič spletne, se je uvrstilo šest predstav. Med njimi idrijska Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji, ki jo skozi ves dan na spletu predvajajo danes in vabijo h glasovanju zanjo. Torek bo namenjen ogledu in glasovanju za portoroško predstavo Orkester.

Dramatično društvo Idrija in tamkajšnja gimnazijska Mala gledališka šola sta avtorsko predstavo Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji lani posvetila 250. obletnici prve gledališke stavbe na Slovenskem in 130. obletnici društva. Pod besedilo, ki vključuje del prirejene Matičkove ženitve A. T. Linharta (v Idriji so jo odigrali sredi 19. stoletja), so se ob režiserki Ani Kržišnik Blažica podpisali vsi igralci in pisatelj Aleš Čar.

Kar 17 igralcev se v igri levi iz vloge v vlogo in predstavi vse ključne like, ki so skozi zgodovino ustvarjali v gledališču in v spremljajočem filmu opozori na slabe razmere stavbe in gledališke dejavnosti danes.

Predstavo si je mogoče ogledati danes do 24. ure na spletni strani jeseniškega gledališča (www.gledalisce-tc.si) in o njej tudi glasovati na petstopenjski lestvici ocen.

Jutri bodo ves dan predvajali črno komedijo francoskega dramatika Jeana Anouila Orkester, ki so jo v režiji Dejana Spasića odigrali igralci Cuker teatra iz Portoroža. Orkester s pianistom, voditeljico in petimi glasbenicami zabava v kavarni ljudi s težavami, razkriva svoje probleme in se zabava na račun težav drugih.


Najbolj brano