Če bi bolj skrbeli zase, bi bilo rakavih obolenj manj

November je z gibanjem Movember in s prepoznavnimi brki znan kot mesec ozaveščanja o raku na prostati. Vsako leto je tretji četrtek v novembru posvečen še ozaveščanju o raku na trebušni slinavki, ves november pa boju proti raku na pljučih. November je razglašen za mesec moškega zdravja.

Movember - gibanje in ozaveščanje o raku  na prostati, simbolično 
zaznamujejo brki.  Foto: Parker Coffman
Movember - gibanje in ozaveščanje o raku na prostati, simbolično zaznamujejo brki.  Foto: Parker Coffman

SLOVENIJA > November ali Movember vsakič postreže z zaskrbljujočimi podatki o obolevanju moških za rakom na prostati, ki se najpogosteje pojavi po 50. letu starosti. Moške napadajo še rak na mehurju, ledvicah, testisih in pljučih.

Marko Vudrag (foto: Alenka Ožbot)

1600

moških vsako leto zboli za rakom na prostati

400

jih umre za tem rakom

Rak in moški

V Sloveniji vsako leto za rakom na prostati zboli približno 1600 moških. Zdravnik Marko Vudrag, predsednik novogoriškega Društva ko-RAK.si, opozarja: “Gre za enega najpogostejših vrst raka pri moških, ki vsako leto v Sloveniji še vedno terja več kot 400 smrti. Če bi bili moški bolj pozorni na svoje zdravje in bi pravočasno odšli k zdravniku, bi ohranili veliko življenj.”

Moške pogosto napadajo še rak na sečnem mehurju, rak na ledvicah in rak na testisih. Rak na mehurju in na ledvicah se pojavlja tudi pri ženskah. Zaradi raka na mehurju vsako leto zboli 270 ljudi, umre jih 180. Zaradi raka na ledvicah vsako leto zboli 270 ljudi, umre jih 150. Raka na testisih vsako leto odkrijejo pri 150 moških, umre jih manj kot deset na leto.

15.000

prebivalcev Slovenije je leta 2017 na novo zbolelo za rakom

Vudrag izpostavlja: “Pri 70 odstotkih moških je rak na prostati omejen le na prostato, 20 odstotkov je lokalno napredovalih primerov, le pet odstotkov pa ob odkritju že razsejanih (metastaze). Zdravljenje je med drugim odvisno od stadija, razširjenosti, starosti ...”

Rak na trebušni slinavki

Raku na trebušni slinavki ali pankreasu je namenjen tretji četrtek v novembru. Gre za težko prepoznavno vrsto raka. Najpogosteje je diagnoza postavljena prepozno, umrljivost pa že leta zelo visoka. Bolniki po postavitvi diagnoze in začetku zdravljenja v povprečju živijo manj kot pet mesecev. Pri tem raku je pet let po postavitvi diagnoze delež preživetja le petodstoten.

Zdravniki opozarjajo, da bi morali izboljšati prepoznavno znakov, s katerimi se začne napovedovati ta težka bolezen, da bi jo lahko začeli zdraviti v zgodnji fazi, ko je še možna ozdravitev z operacijo.

Mednarodni mesec boja proti raku na pljučih

Rak na pljučih je resen zdravstveni problem in že leta ena najpogostejših vrst raka pri obeh spolih. Dokazano ga v 80 odstotkih povzroča kajenje. Simptomi so: težko dihanje, zadihanost, nepojasnjeno hujšanje, krvav izpljunek, suh kašelj, pogoste pljučnice, utrujenost. Še vedno pa tega raka ne prepoznavajo dovolj hitro, zato od prvih simptomov do postavitve diagnoze preteče veliko časa.

Tudi oboleli simptomov najpogosteje ne jemlje resno. Le približno 16 odstotkov tega raka odkrijejo v ozdravljivi fazi. Slovenija še nima nacionalnega presejalnega testa za zgodnje odkrivanje raka na pljučih.

Najpogostejše vrste raka in način življenja

Po podatkih Registra raka (podatki se zbirajo in obdeluje za nazaj) je v Sloveniji leta 2017 za vsemi vrstami raka na novo zbolelo že več kot 15.000 ljudi.

Rak je že v vseh razvitih državah velik javnozdravstveni problem, tudi v Sloveniji. Med petimi najpogostejšimi vrstami raka pri nas so: kožni rak, rak na debelem črevesu in danki, rak na prostati, rak na dojki in rak na pljučih. Za slednjimi zboli skoraj 60 odstotkov vseh, ki jim na novo odkrijejo raka.

Leta 2014 posodobljeni Evropski kodeks proti raku poudarja, da je prav teh pet najpogostejših vrst raka povezanih z nezdravim življenjskim slogom, debelostjo, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkohola, stresom in zasedenostjo oziroma mirovanjem. Zdravniki sporočajo, da je mogoče polovico vseh rakavih bolezni preprečiti z zdravim življenjem in udeležbo v presejalnih programih za raka.

“Smo v dobi nenehnega napredka na vseh področjih zdravljenja raka. Slovenija uveljavlja najsodobnejše metode zdravljenja, z najsodobnejšimi zdravili, kar je spodbudno za rakave bolnike,” omenja Vudrag.


Najbolj brano