Kakšne teste za covid-19 uporabljajo primorski zdravstveni zavodi in koliko stanejo?

Kakšne vrste testov za covid-19 uporabljajo, pojasnjujejo v nekaj primorskih zdravstvenih domovih (ZD), pooblaščenih za izvajanje testiranja. O izkušnjah smo povprašali še šempetrsko bolnišnico in Ortopedsko bolnišnico Valdoltra. Vse bolnike pred sprejemom na operacije testirajo, v Šempetru pa imajo še covid oddelek za zdravljenje okuženih. Vsi priznavajo, da so hitri testi manj zanesljivi, zato naj jim sledi še PCR test.

Stroka je enotna v oceni, da so klasični PCR testi veliko zanesljivejši od hitrih. Foto: Leo Caharija
Stroka je enotna v oceni, da so klasični PCR testi veliko zanesljivejši od hitrih. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Za testiranje s klasičnimi PCR testi so že marca odprli covid točke v ZD v Kopru, Novi Gorici, Postojni, zatem še v Sežani in Piranu. Testiranju se je po lastni presoji pridružilo še nekaj ZD, med njimi izolski. Kakšne teste uporabljajo v ZD in kakšne v šempetrski bolnišnici ter Ortopedski bolnišnici Valdoltra (OBV)?

Povsod PCR testi, v Sežani tudi hitri

Da testiranje izvajajo izključno s PCR (klasičnimi) testi, sporočajo iz ZD. “Testov PCR ne kupujemo mi, zagotavljata nam jih izvajalca testiranja - ljubljanski mikrobiološki laboratorij (IM) in koprski nacionalni laboratorij za okolje in hrano (NLZOH),” pravi direktorica postojnskega ZD Irena Vatovec. Hitre teste bodo uvedli šele, ko jih bo priporočilo zdravstveno ministrstvo in posredovalo “seznam preverjenih ponudnikov s certifikati, ki potrjujejo zanesljivost, kar ti testi še niso”.

PCR, hitri in serološki test

Preverjanje, ali je človek okužen z virusom sars-cov-2, in testiranje za bolezen covid-19 potekata na tri načine.

Molekularno oziroma PCR testiranje temelji na tehnologiji verižne reakcije s polimerazo (olymerase chain reaction - PCR). Iz nosu odvzamejo bris in ga testirajo v laboratoriju. Tako imenovana PCR reakcija je osnova za testiranje DNK in RNK v molekularni diagnostiki, navaja Onkološki inštitut. Ta vrsta testa je zelo občutljiva in sposobna zaznati že zelo majhne količine novega virusa. Čeprav test ni 100-odstotno zanesljiv, je to ta hip edini najboljši, navaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Z antigenskimi testi (hitrimi testi) določajo sestavine mikroorganizmov v vzorcih. Ker so zasnovani na različnih principih, so njihove analitske zmogljivosti različne. Pri analizi uporabijo umetno izdelana protitelesa in z njimi iščejo virusne delce pri bolniku. Rezultat je znan v nekaj minutah, ni pa zanesljiv, opozarja NLZOH. “Zato z njimi pridobijo visok delež lažno negativnih in lažno pozitivnih rezultatov. Brez obsežnega preverjanja teh testov ni mogoče varno uporabljati v diagnostične namene.”

S serološkim testiranjem na sars-cov-2 dokazujejo specifična protitelesa pri sumu na okužbo z novim koronavirusom. Analizirajo vzorec krvi, v katerem iščejo protitelesa razreda IgG. Ta test ne dokazuje akutne okužbe. Lahko pa potrdi, da je človek to okužbo že prebolel. PCR, hitri in serološki test.

Tako trdijo še direktorica ZD Osnovno varstvo Nova Gorica Petra Kokoravec,pomočnica direktorja za zdravstveno nego v izolskem ZD Maja Praček in pomočnik direktorja za zdravstveno nego v ZD Piran Marko Grdina. V tem ZD podatke o hitrih testih tudi sami zbirajo. Pračkova pravi, da so novembra na teden opravili 70 do 80 brisov s PCR testom. Za paket klasičnih PCR testov, ta vsebuje 300 testov, plača ZD Izola 523,38 evra (en test stane 1,74 evra), cena vsake preiskave jih stane 65 evrov.

Isto ceno za PCR preiskavo plačuje tudi sežanski ZD, pravi direktorica Ljubislava Škibin. Ta ZD izvaja že tudi hitre teste, “a le za naše zaposlene ob preverjanju njihovega zdravstvenega stanja in za primer presejanja (Komen). Je pa zaradi nezanesljivosti nujen še PCR test, saj je izvid hitrega lahko lažno zavajajoč!” opozarja.

Hitro do izida pri vseh, zlasti pri zaposlenih

Za zanesljivo potrjevanje okužbe s sars-cov-2 je odvzem nosno-žrelnega brisa (test PCR) še vedno zlati standard, sporoča zdravstveno ministrstvo. Je pa hitro testiranje smiselno na urgencah in za sprotno preverjanje zdravja zaposlenih v kritični infrastrukturi - zdravstvu in gospodarstvu.

Te dni spet velja testiranje vseh, pri katerih obstaja sum za okužbo s covidom-19. Ministrstvo ugotavlja, da se je v EU razvoj usmeril v hitre in cenejše diagnostične teste. Minister Tomaž Gantar omenja, da se je potrdila koristnost hitrih testov na urgencah, ob sprejemih bolnikov v bolnišnice in pri rednem tedenskem preverjanju zdravstvenega stanja zdravstvenih delavcev ter osebja v domovih ostarelih.

Oba klinična centra in klinika Golnik ter druge bolnišnice z mikrobiološkimi laboratoriji se, hkrati z zdravstvenimi domovi, zavzemajo za izvajanje hitrih testov (HAGT). “Cilj je možnost testiranja približati prebivalcem,” zagotavlja ministrstvo. Določilo bo še druge izvajalce, ki bodo ob dosedanjih te teste lahko izvajali, upoštevaje priporočila strokovne skupine. Minister se zavzema za hitro testiranje zaposlenih v celotni kritičnih infrastrukturi in gospodarstvu.

Skupina v ministrstvu je oblikovala strokovna priporočila za uporabo hitrih antigenskih testov za sars-cov-2, ni pa priporočila ali ocenila ustreznosti posamezne vrste hitrega testa, prav tako tudi ne navaja, koliko je kakšen test učinkovit. “Seznam le našteva HAGT, ki so na voljo v Sloveniji, nobenemu ne dodeljuje certifikata ustreznosti ali kakršnegakoli, z ustreznimi podatki podprtega priporočila,” opozarja ministrstvo. “Teste je treba uporabljati z upoštevanjem omejitev in navodil strokovne skupine.”

Zdravstveni zavodi po podatkih ministrstva še ne kažejo interesa za centralizirani način naročanja. “Je pa Slovenija izrazila interes za skupno javno naročilo v okviru EU.”

Te vrste testov ponuja v Sloveniji 18 podjetij.

 

Čeprav je državna sekretarka v ministrstvu za zdravje
Tina Bregant

 

Šempetrska bolnišnica: obe vrsti testov

V bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica so v oktobru in prve dni novembra porabili 143 PCR testov in 60 antigenskih (hitrih) testov. Hitre so doslej kupili le enkrat, PCR teste kupujejo enkrat mesečno. Za vsak PCR test so plačali 55,40 evra (skupaj z DDV), za antigenskega 11,49 evra (z DDV). Izbirali so tiste, ki so dovoljeni.

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je med epidemijo osrednja klinična bolnišnica za nujno in hitro napotene bolnike na ortopedske operacije iz vse Slovenije. Ob sprejemu vse najprej testirajo. Konec oktobra so začeli uporabljati hitre antigenske teste.

“Pri nabavi PCR testov smo vezani na proizvajalca aparata, ki ga imamo v bolnišnici in z njim opravljamo tudi druge teste,” pravi v.d. direktorja Ernest Gortan. Najhitreje jih dobijo, ko jih kupijo sami: “Tako je tudi cena nižja!”

Bolnišnico zasipavajo s ponudbami različni dobavitelji antigenskih testov, a veliko jih, kot pravi Gortan, “nima validacije v Sloveniji. Cena ni edino merilo nakupa, hkrati moramo upoštevati dostopnost (ta hip je povpraševanje večje od ponudbe in je do testov težko priti) in seveda njihovo validacijo v Sloveniji.”

Valdoltra: testirajo zaradi varnosti

OBV je med epidemijo osrednja klinična bolnišnica za nujno in hitro napotene bolnike na ortopedske operacije iz vse Slovenije. Doslej so imeli med pacienti dva okužena s covidom-19, zato ob sprejemu vse najprej testirajo. Konec oktobra so pričeli uporabljati hitre antigenske teste. “Pri izbiri smo upoštevali priporočila strokovne skupine pri zdravstvenem ministrstvu, preverjali smo ustreznost certifikatov, specifikacije testov in se oprli na priporočila FDA, WHO in ECDC,” pojasnjujejo.

Prvič so jih kupili pri dobavitelju Axonlab d.o.o., po ceni 10,82 evra za en test. Ker pa jim slednji takoj ni uspel zagotoviti vseh 100 naročenih testov, so jih morali vmes kupiti še pri dobavitelju Labena d.o.o. po ceni 16,82 evra za kos, “ob tem pa je ta dobavitelj nakup pogojeval z najmanj 400 kosi. Tako imamo zdaj zalogo za približno dva meseca. Če bo antigenske teste potrdila strokovna skupina ministrstva kot rutinske za uporabo v bolnišnicah, jih bomo naročili skladno z njihovimi strokovnimi priporočili in zakonodajo,” sporočajo iz OBV.


Najbolj brano