Kmalu še en “šokanten” izpad

420.000 evrov odškodnine, kolikor mora po izgubljeni tožbi Občina Postojna v skladu s sklenjeno poravnavo plačati podjetju Voka Snaga, ni edini “okostnjak iz omare”, ki bo obremenil občinski proračun. Postojnska občina zaenkrat še ni našla skupnega jezika niti s podjetjem Komus, ki je proti občini po izgubi koncesije že leta 2011 vložil tožbo za izgubo dobička v višini 1,2 milijona evrov.

Podjetje Komus, ki ima sedež v poslovni coni na Jeršicah, je kljub 
težkim časom po izgubi koncesije preživelo in posluje naprej. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Podjetje Komus, ki ima sedež v poslovni coni na Jeršicah, je kljub težkim časom po izgubi koncesije preživelo in posluje naprej. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Dejstvo je, da je bila Komusu priznana škoda. V tem trenutku se pogajamo, kolikšna je. Nasprotna stran trdi, da je bila oškodovana za določeno vsoto, mi trdimo, da za veliko manjšo. Nekje bo vmesna vsota, ki jo bomo morali poplačati, najverjetneje v letu 2021, a si ne upam napovedati številk. Ne bodo pa majhne in bomo imeli ponovno šokanten izpad občinskega proračuna,” opozarja župan Igor Marentič. O podrobnostih poskusa izvensodne poravnave ne more govoriti, pravi pa, da se je občina na zadnji predlagani znesek odškodnine, pol milijona evrov, pritožila.

Da bosta skušali rešitev najti s poravnavo, sta se sicer Komus in občina dogovorila po tem, ko je vrhovno sodišče lani ugodilo Komusovi zahtevi za revizijo in zadevo, ki sicer izhaja že iz leta 2011, vrnilo v ponovno sojenje. Bistvo spora je bilo, ali je takratno vodstvo občine koncesijo Komusu še pred njenim iztekom odpovedalo na zakonit način ali ne.

1,2

milijona evrov odškodnine Komus terja od Občine Postojna, a se bosta skušala poravnati

Občinski svetnik Oskar Komac (Mi znamo) je v zvezi s posledicami tako zadeve Komus kot Voka Snaga, pri katerih gre po njegovem za “okostnjake” iz omare bivšega vodstva občine, opozoril, da odgovornost ne bi smela biti samo politična. “Ne smemo pustiti, da bodo davkoplačevalci pokrili to šlamparijo, pač pa pričakujem, da bomo iz primerov potegnili neke zaključke.”

Zaradi epidemije ob vsaj dva milijona

Z odločitvijo bivšega vodstva občine, ki je v Postojno povabilo Lekarno Ljubljana, je posredno povezana še ena dolgoletna sodna saga, ki pa se je za zdaj končala v prid občine. Gre za tožbo Lekarne Ljubljana proti občini za plačilo 580.000 evrov odškodnine, ker njena postojnska enota ni nikoli mogla začeti poslovati kot lekarna. V Lekarni Ljubljana so skušali krivdo za to prevaliti na sedanje vodstvo občine, češ da ni izpolnilo pogodbenih zavez, a sodišče je pritrdilo argumentom občine. Sodba še ni pravnomočna, saj se je Lekarna Ljubljana pritožila.

Postojnski župan Igor Marentič sicer pravi, da bo že brez izgubljenih tožb letošnji primanjkljaj v proračunu zaradi posledic epidemije zelo visok. Občina bo med drugim ostala brez približno 1,1 milijona evrov koncesijske dajatve od Postojnske jame in še pol milijona koncesnine od iger na srečo. Zaradi strmoglavljenja turističnega obiska je izgubljenih tudi približno 200.000 evrov turistične takse. 250.000 evrov pa je občina že namenila za subvencije za pomoč gospodarstvu. Marentič pravi, da bo zamik nekaterih projektov zato neizogiben.


Najbolj brano