Župan ne bo več odločal o direktorju Marjetice

Imenovanje in razrešitev direktorja Marjetice Koper ne bo več v domeni župana, kot je to veljalo v času županovanja Borisa Popoviča, temveč bo odslej o tem odločal nadzorni svet. Župan prav tako ne bo več imel besede pri imenovanju morebitnega vršilca dolžnosti mimo razpisa. Tudi to bo poslej naloga nadzornega sveta, ki bo za začasno vodenje pooblastil enega od njihovih članov.

Župan  ne bo več imel besede pri imenovanju in razrešitvi 
direktorja Marjetice Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Župan ne bo več imel besede pri imenovanju in razrešitvi direktorja Marjetice Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Spremembe in dopolnitve odloka o ureditvi položaja javnega podjetja Marjetica Koper so občinski svetniki obravnavali na nedavni seji in jih tudi podprli.

Alan Medveš iz Levice ocenjuje, da so na tak način končno le odpravili anomalijo, a po drugi strani opozarja, da bi o tem morali odločati takoj po nastopu mandata župana Aleša Bržana. “Mogoče pa vam je to tudi ustrezalo, saj vam je omogočilo malverzacije pri imenovanju prejšnjega direktorja Alfreda Draščiča,” ugiba Medveš.

Nadzorni svet Marjetice

Nadzorni svet Marjetice Koper sestavlja pet članov. Tri imenuje ustanoviteljica, torej koprska občina, dva pa sta iz vrst zaposlenih. Predstavniki ustanovitelja so Boštjan Aver (predsednik) ter člana Peter Bolčič in Vlado Krivec. Predstavniki zaposlenih sta Simon De Faveri in Marko Štrkalj.

Ponekod se upirajo spremembam

Predsednik nadzornega sveta Marjetice Boštjan Aver je zadovoljen, da sta župan in občinski svet prisluhnila njihovi pobudi. “To, da je imel župan takšne pristojnosti, ni skladno z zakonom o gospodarskih družbah, zato je bilo edino pravilno, da smo zdaj poskrbeli za uskladitev. V prej omenjenem zakonu namreč jasno piše, da v kolikor ima družba nadzorni svet, slednji imenuje in odpokliče poslovodjo,” pravi Aver.

Boštjan Aver

Boštjan Aver

predsednik nadzornega sveta Marjetice Koper

“To, da je imel župan takšne pristojnosti, ni skladno z zakonom o gospodarskih družbah.”

Dodaja, da so v številnih komunalnih podjetjih že poskrbeli za popravke, medtem ko se ponekod temu še kar upirajo, saj si želijo bodisi župan bodisi županja ohraniti pomembno vlogo pri tovrstnih odločitvah.

“Sedmo leto vodim komunalno podjetje Logatec, kjer so za spremembo odloka poskrbeli še pred mojim prihodom, leta 2011,” navaja Aver. V Komunali Izola, denimo, so to področje uredili, medtem ko bodo morali v Okolju Piran za to še poskrbeti. “Mislim, da je veliko odvisno od politične volje,” ocenjuje predsednik nadzornega sveta Marjetice.

Očitki o Averjevem konfliktu interesov

Ker je Boštjan Aver hkrati direktor Komunale Logatec in predsednik nadzornega sveta Marjetice, v koprski Levici opozarjajo na konflikt interesov. Aver ocenjuje, da so očitki neosnovani. “Res ne vem, kje bi lahko našli konflikt interesov, niti na katerem področju bi si lahko komunali konkurirali. S svojimi izkušnjami in zamislimi, ki smo jih že uvedli v matičnem podjetju, sem kvečjemu pomagal Marjetici Koper in pripomogel k reševanju določenih težav, nezakonitosti in zniževanju stroškov. Moja dvojna vloga prinaša zgolj koristi,” je prepričan Aver.

Še ta mesec razpis direktorja

Napoveduje, da se bodo člani nadzornega sveta kmalu po objavi sprememb v uradnem listu sestali na korespondenčni seji in bodo dorekli podrobnosti objave razpisa za direktorski položaj v Marjetici. Zagotavlja, da bodo razpis objavili še ta mesec.

Marjetico zdaj začasno vodi Davor Briševac (prej je imel vlogo predsednika nadzornega sveta), ki po naših informacijah tehta možnost, da bi se prijavil na razpis in bi se tako potegoval za polni mandat v tem podjetju. Tako kot drugi kandidati bo moral pripraviti prepričljiv načrt dela in strategijo razvoja.

Predvsem pa se bodo morali v Marjetici čimprej lotiti reševanja nakopičenih težav, od za marsikoga spornih pogodb s podizvajalci do nepriljubljenega ukrepa povišanja zneska na položnicah, kar naj bi uporabnike pričakalo že v prihodnjih mesecih.


Najbolj brano