Po kosila pridejo in odnesejo s sabo

Od včeraj tudi istrske šole zagotavljajo po en topel obrok na dan za učence, upravičene do subvencionirane prehrane. Največ upravičencev je v največji, koprski, občini. Učenci ali njihovi starši kosila na šolah le prevzamejo in odnesejo domov, saj so šole za pouk zaprte. Stroške storitve bo krilo ministrstvo za izobraževanje.

Čeprav so osnovne   šole  za pouk zaprte, v kuhinjah pripravljajo 
kosila za učence s subvencionirano prehrano. Oddajo jih  v paketih 
po načelu “take away” oziroma “vzemi s sabo”.   Foto: Katja Kirn Vodopivec
Čeprav so osnovne šole za pouk zaprte, v kuhinjah pripravljajo kosila za učence s subvencionirano prehrano. Oddajo jih v paketih po načelu “take away” oziroma “vzemi s sabo”.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ISTRA > Vodja urada za družbene dejavnosti v Mestni občini Koper Timotej Pirjevec pravi, da so ravnatelji njihovih osnovnih šol že v četrtek stopili v stik s starši, katerih otroci so upravičeni do subvencionirane šolske prehrane, in jih vprašali, ali njihovi otroci potrebujejo topel obrok v času šolanja na daljavo.

“Od 4862 osnovnošolskih učencev jih je približno tretjina upravičenih, manj kot četrtina pa jih je sporočila, da njihovi otroci potrebujejo kosilo. Ocenjujemo, da bo njihovo število zraslo na 300 do 400, ker se bodo nekateri oglasili naknadno. Kosila zagotavljajo vse šole, vsaka za lastne učence,” pojasnjuje Pirjevec.

Kmalu tudi kosila za dijake

V vseh občinah bodo predvidoma v prihodnjih dneh topel obrok začeli omogočati tudi za srednješolce, vendar so včeraj še čakali na podrobnejša navodila ministrstva za izobraževanje, ki naj bi jih dobili danes popoldne. Za zdaj v večini občin namreč ne vedo, kdo vse so upravičenci, saj se nekateri šolajo v drugih delih države, in kdo bo nosil stroške. Občine so ustanoviteljice osnovnih, ne pa tudi srednjih šol.

Od včeraj topel obrok zagotavljajo tudi na OŠ Ankaran, vendar so ga, kot poudarja vodja županovega kabineta Anita Cek, pripravljeni omogočati vsem več kot 300 osnovnošolcem. “Topel obrok smo staršem ponudili že minulo sredo, vendar ga ni minuli teden še nihče koristil, včeraj pa se je zanj odločilo deset posameznikov.”

Od izolskih treh osnovnih šol kosila od včeraj zagotavljata dve, OŠ Vojke Šmuc in OŠ Dante Alighieri, vendar prva tudi za učence OŠ Livade, na kateri nimajo prave kuhinje, le razdelilno. Za zdaj pa še težko ocenijo, koliko jih bo prihajalo po kosilo, pojasnjuje Martina Miklavčič Šumanski, v občinski upravi zadolžena za komuniciranje.

Tudi v piranski občini pripravljajo topel obrok za učence, katerih starši so šolam minule dni oddali prijave. V občini imajo ob štirih osnovnih šolah še Center za korekcijo sluha in govora Portorož. Točnega podatka, koliko učencev bo koristilo topel obrok, predstojnik urada za družbene dejavnosti piranske občine Matej Knep včeraj še ni imel.


Najbolj brano