Za test se je odločila tretjina zaposlenih na območju občine

Na poziv komenske občine, ki bo plačala hitre teste zaposlenim na njenem območju, se je odzvala slaba tretjina ljudi. V zadnjih treh dneh so teste opravili. Nekaj je bilo tudi pozitivnih, te so napotili še na odvzem brisa za zanesljivejše PCR-teste. Rezultati bodo znani jutri ali najkasneje v nedeljo. Podjetja so pohvalila pobudo za testiranje.

 Kri za preverjanje prisotnosti protiteles SARS-COV-2 so jemali v Komnu, občinskih prostorih, ki so sicer prazni.    Foto: Helena Race
Kri za preverjanje prisotnosti protiteles SARS-COV-2 so jemali v Komnu, občinskih prostorih, ki so sicer prazni.  Foto: Helena Race

KOMEN > Komenska občina je prva v Sloveniji vsem zaposlenim, ki delajo na njenem območju, omogočila testiranje. “Na območju občine Komen je zaposlenih 715 oseb, od tega se jih je za testiranje odločilo 215, torej slaba tretjina,” pravi župan Erik Modic. Občina je svojim občanom plačala testiranje v celoti (27 evrov), tistim, ki delajo v komenski občini, a bivajo drugje, pa polovico. Skupno bo za teste odštela nekaj več kot 4000 evrov. Zajela pa je tako zaposlene v podjetjih kot v javni upravi in samozaposlene.

Prva dva dneva 18 pozitivnih testov

Testiranja so opravili zaposleni iz Zdravstvenega doma Sežana; jemali so kri za preverjanje prisotnosti protiteles SARS-COV-2 v krvi in brise za hitre antigenske teste. Prvi dan je bilo pozitivnih enajst testov, drugi dan sedem. Te pozitivne so nato napotili še na odvzem brisa za PCR-test, ki je bolj zanesljiv pri dokazovanju aktivnih okužb. Rezultati teh testiranj včeraj še niso bili znani, bodo pa najkasneje do sobote ali nedelje. “Takrat, ko bomo videli rezultate in tudi gibanje stanja okužb na območju občine, se bomo odločili, ali bomo testiranje še ponovili ali ne,” pravi Modic.

37 aktivno okuženih je bilo na včerajšnji dan v komenski občini po podatkih covid sledilnika

V treh dneh so kri in brise vzeli 215 zaposlenim, ki delajo na območju komenske občine in ki so se odločili za testiranje. (foto: Helena Race)

Za tak pristop k preverjanju stanja okužb so se odločili potem, ko je pred približno dvema tednoma število okuženih v komenski občini začelo naraščati in ko so opazili, da se okužbe ne širijo le v šoli, pač pa tudi drugod. Ta druga žarišča so želeli poiskati s testiranji zaposlenih, saj se v podjetjih trenutno srečuje največ ljudi, in tako preprečiti širjenje okužb.

715 zaposlenih je na območju komenske občine.

215 se jih je odločilo za testiranje.

Najlepše je, ko sporočijo, da si negativen

V podjetju Mahle electric drives Komen, ki je s 104 zaposlenimi največje v občini, se je za testiranje odločilo 39 oseb. Čeprav je to le slaba tretjina, so z odzivom kar zadovoljni. Pred časom, ko so zaposlenim ponudili, da jim plačajo cepljenje proti gripi, sta namreč to možnost izkoristila la dva. “Zdaj smo poskusili spodbuditi zaposlene, da bi se testirali, saj se nam zdi to smiselno. Izkazalo se je, da sta bili pozitivni dve osebi, za kateri se je to sicer pričakovalo, saj sta bili že prej v samoizolaciji zaradi rizičnih stikov. Če bi šli vsi, pa bi imeli res čisto sliko,” je povedal Boštjan Vodopivec, direktor podjetja, in pohvalil odločitev zdravstvenega doma in občine, da sta testiranje omogočila. “Bili smo prva skupina, ki smo se testirali. Pokazali smo, da ni to nič hudega, da je koristno. Najlepše pa je, ko te pokličejo, da si negativen. Mislim, da se je veliko ljudi potem oddahnilo,” je še dodal.

Bili so v Vuhanu, zdaj v rdečih državah

Možnost testiranja je pohvalil tudi Samo Godnič, direktor podjetja Rigo iz Komna, v katerem je osmim zaposlenih, ki izdelujejo in servisirajo šivalne stroje za konfekcijo, čevljarsko in avtomobilsko industrijo, galanterijo ... “V glavnem delamo v tujini in v glavnem v rdečih državah, na območju nekdanje Jugoslavije. Za dva delavca smo tudi že sami plačali teste, na srečo so bili negativni. Zdaj bomo videli, ali imamo prisotna protitelesa, saj je mogoče kdo tudi že prebolel covid-19,” pravi Godnič. “Nenazadnje je bil naš mehanik v času prvega vala okužb, ko še niti nismo prav dobro vedeli, kaj se dogaja, na Kitajskem v Vuhanu. Je pa že takrat tudi opravil test in bil negativen,” je še dodal.

Boštjan Vodopivec, direktor Mahle electric drives Komen

“Poskusili smo spodbuditi zaposlene, da bi se testirali, saj se nam zdi to smiselno. Izkazalo se je, da sta bili pozitivni dve osebi. Če bi šli vsi, pa bi imeli res čisto sliko.”


Najbolj brano