Slika Doriana Graya zasebno. Ko maska pade.

Na vrhuncu epidemije bolnišnice komaj uspejo širiti covid oddelke za kritično bolne, ob tem jih hromi pomanjkanje kadra. Zaposleni na covid oddelkih so povsem izgoreli, ker delajo dvanajst ur hkrati, pod varovalno opremo jim v curkih lije znoj, najpogosteje ne morejo niti na stranišče in malico, ko ob bolnikih bijejo boj s smrtjo. V posmeh so jim večidel prezrte prošnje za pomoč s kadri iz vrst koncesionarjev - dela javnega zdravstva, v breme javnih financ. Nekateri podporniki določenih dejavnosti pa bi radi celo preprečili delovanje covid oddelkov, češ da so nevarni za okoliš!

K sreči imajo večina odgovornih za delo bolnišnic in zaposleni v javnih ustanovah veliko mero zdrave pameti in razsodnosti. Prav njim gre zahvala, da naš zdravstveni sistem še deluje, da bolnišnice še uspejo sprejemati vse kritično bolne zaradi vseh vrst bolezni, ne le zaradi covida-19. Žal pa take razsodnosti glede na pičel odziv ne premorejo tisti zdravstveni delavci, ki imajo koncesijo in delajo v zasebnih zdravstvenih ustanovah. Prav koncesionarji so, kar ugotavljajo tudi najodgovornejši v zdravstvu, zdaj pogrnili na celi črti. Prav nanje so zaradi zagat v epidemiji javni zavodi in v njih zaposleni močno računali.

Nedopustno in nemoralno je zahtevati zaščito za le eno vrsto bolnikov in napadati urejeno zdravljenje težko bolnih, ki lahko umrejo, ker njihovi novi bolezni človeštvo še ni kos. Že zaradi naprezanj po zaščiti srčnih bolnikov bi morali hkrati spoštovati napore za nudenje pomoči vsem, ki jih ogroža bolezen, za katero ni zdravila.

Na Primorskem je glavnina koncesionarjev zobozdravnikov in s to dejavnostjo povezanih drugih specialistov. Vsi ti si tudi zdaj prizadevajo, da zobozdravstvo nemoteno deluje, saj ga prebivalstvo nujno potrebuje. Ima pa Primorska tudi več kot 20 koncesionarjev s področja splošne oziroma družinske medicine ter interne medicine. Ob njih so še koncesionarji s področja medicine dela, pediatrije, ginekologije, psihiatrije, okulistike, estetske kirurgije ... in vrsta zasebnih zavodov s koncesijo s številnimi ambulantami z ekipami. Splošni oziroma družinski zdravniki koncesionarji so, podobno kot kolegi v javnih zdravstvenih domovih, v pogonu zaradi oskrbe svojih bolnikov, hkrati sodelujejo v nujni medicinski pomoči in na urgencah, nekateri tudi v covid točkah. A še zdaleč ne vsi! Ob tem odmeva utemeljeno vprašanje, kako so lahko le v običajnih razmerah del javne mreže, zdaj, ko gre zdravstvu za nohte, pa se hoté umikajo in ne slišijo klicev na pomoč, saj jim doslej še dodatno v javni mreži kjer koli ni bilo treba delati.

A zdaj so razmere izredne. Pametovanje, ali in koliko so res, je sprenevedanje, ker je nekaterim pač vseeno, da izgoreli kolegi v bolnišnicah kljub nadčloveškim naporom svoje delo še vedno razumejo kot dolžnost in zavezo pomagati bolnim. Tudi osebje na covid oddelkih je najbrž strah te neznane nevarne bolezni. A kljub temu poslušajo klic na pomoč in se mu odzivajo. Zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih vsak dan znova dokazujejo, da so ob profesionalni usposobljenosti tudi človečni, empatični, predani delu. Tudi nekateri koncesionarji delajo še kar naprej s polno paro, a spet ne vsi. Nekateri so se namreč pritajili, ker je dela zaradi epidemije manj, nekateri pa kar potuhnili. Ker je varneje ostati zaklenjen in sprejemati, kogar sam odbereš. Tudi samo samoplačnike. Vse, ki bi znali biti tvegani, pa prenaročajo ...

Izgovarjati se, da za delo na zahtevnih in nevarnih deloviščih v bolnišnicah nisi usposobljen in nimaš izkušenj, je spet sprenevedanje. Vse izposojene moči bolnišnice namreč razporejajo na varna delovišča, od koder svoje kadre premeščajo na bolj zahtevna, tudi na covid oddelke. Je pa v bolnišnicah te dni vsak novi par rok dragocen. Tudi laičnih, kot v Šempetru, ki so zaposlene te dni obogatili v obliki skupine prostovoljcev Rdečega križa.

Na Primorskem se je prošnji obeh bolnišnic odzvalo zelo malo posameznikov, organizacij in ustanov. Med njimi Ortopedska bolnišnica Valdoltra, ki izolski ponuja dva anesteziologa in pet medicinskih sester. Svetla izjema je en koncesionar, ki je izolski že posodil diplomiramo medicinsko sestro. Šempetrski bolnišnici sta pomoč v skupaj petih medicinskih sestrah ponudila novogoriški in ajdovski zdravstveni dom. Koncesionar oftalmolog je pripravljen vskočiti, ko bodo tam zaradi izpada dela to dejavnost organizirali kot nujno. Izjemno koristni so že tudi prostovoljci RK.

Si je pa v izrednih razmerah upalo glas proti povzdigniti društvo na srcu operiranih. Slednje je sicer tesno prepleteno s srčnim centrom Medicor, ki zaseda del izolske bolnišnice. Ker je bolnišnica svoj covid oddelek uredila s posebnim vhodom, ki je na istem pročelju kot vhod v Medicor, zdaj zoper ta covid odelek protestirajo. Trdijo celo, da ogroža njihove bolnike. A zunaj? Na veliko razdaljo? Bolnišnica jim dopoveduje, da je takšno ureditev preučila in predlagala za to pooblaščena stroka ter je vse skladno s predpisi. Prebivalci v Istri in tudi mnogi strokovnjaki pa se ob tem protestu že osupli zgražajo. Nedopustno in nemoralno je namreč zahtevati zaščito za le eno vrsto bolnikov in obenem zavračati druge vrste zdravljenja ter celo napadati zgledno urejen oddelek za težko bolne, katerih življenje je na nitki zaradi epidemije bolezni, ki ji človeštvo še vedno ni kos. Prav zaradi lastnih naprezanj po zaščiti svojih srčnih bolnikov bi morali toliko bolj spoštovati in podpirati prizadevanja za organizirano zdravstveno oskrbo tistih, ki lahko umrejo, ker zanje ni zdravila. Nova bolezen namreč napada prav vseh, še najbolj tiste s pridruženimi kroničnimi težkimi boleznimi. Kar so zagotovo tudi srčni bolniki!

Zato je tak protest sprevržen in nedostojno dejanje. Kot je sprevrženo izmikanje klicu na pomoč pri delu. Oboje najbolje ponazarja lik v romanu Oscarja Wilda Slika Doriana Graya. Razmere bi lahko preimenovali v Slika Doriana Graya zasebno. Ko maska pade.


Preberite še


Najbolj brano