Prekrito z dišečim toaletnim papirjem

Kako dobro nam gre prekrivanje težav z odpadki, lepo kažejo trije primeri. Spomladi so tik ob hišah in ob udornici Risnik v Divači stresli več tovornjakov smeti. Po nekaj dneh so jih prekrili z mrežami. Sedem mesecev kasneje so odpadki še vedno na istem mestu, prekriti z istimi mrežami.

Poleti so na parcelo na obrobju Lokve pripeljali črno blato, domnevno gnoj, in ostanke blata iz čistilnih naprav. Po nekaj dneh so jih prekrili z zemljo. Tako je ostalo.

Se bodo občine lahko dogovorile, kaj storiti z izločki, na katere bi najraje pozabili v trenutku, ko jih - prekrite z dišečim toaletnim papirjem - odplaknemo?

Jeseni so na parcelo med Divačo in Kozino pripeljali več tovornjakov odpadnega blata iz čistilnih naprav. Čez nekaj dni so ga prekrili s plastično folijo.

Bo vsa ta sramota pozimi še vedno na istih mestih in še vedno prekrita? In to kljub temu, da je v vseh treh primerih bolj ali manj jasno, kdo je zanjo odgovoren. V prvem so občani videli tovornjak, ki je odpadke pripeljal, v drugem so fotografirali bager, ki je odpadke zasipal, v tretjem pa je celo policija zalotila voznika, ki sta pripeljala blato.

Dokler bodo odpadki prepuščeni trgu, zaščita narave pa civilnim iniciativam, bo tako. A kako hitro lahko končamo v dreku, se je pokazalo spomladi, ko je Madžarska prenehala uvažati odpadno blato iz čistilnih naprav. Šele ko se je začelo blato kopičiti pri čistilnih napravah in šele deset let zatem, ko je Slovenija prepovedala odlaganje odpadnega blata na odlagališčih, so se začeli pogovori, kaj vse bi lahko z njim počeli.

Odvisnost od izvoza se je izkazala za nezanesljivo in drago. Za uporabo v kmetijstvu blato ni primerno. Odlaganje je že dolgo prepovedano. Ministrstvo za okolje je zdaj vendarle pripravilo usmeritve in začelo spodbujati ureditev monosežigalnic ob nekaterih čistilnih napravah. Dogovore, ob katerih, bo prepustilo občinam.

To za primorske občine ni ravno dober obet. Niso se bile sposobne dogovoriti za ureditev regijskega centra za ravnanje z odpadki, prav tako se ne znajo dogovoriti, katero vodo bodo pile. Se bodo res lahko dogovorile, kaj bodo storile z izločki, na katere bi najraje pozabili v trenutku, ko jih - prekrite z dišečim toaletnim papirjem - odplaknemo?


Preberite še


Najbolj brano