Rus ne bo kupil Markočičevih oljk

Na ponovljen razpis Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS za oddajo v zakup zemljišč, ki se jim odpoveduje oljkar in izolski župan Danilo Markočič, so se na izolski upravni enoti prijavile štiri fizične osebe in na piranski pa dve. Podjetja BM 21, ki se je prijavilo na prvotni razpis, ni med njimi, prijavile naj se ne bi niti z njim povezane osebe.

Za nakup Markočičevih oljk in zakup državnega zemljišča pod 
njimi je prišlo šest ponudb. Možno je, da so jih poslali štirje 
ponudniki in da sta razpisnim pogojem zadostila največ  dva.    Foto: Tomaž Primožič/FPA
Za nakup Markočičevih oljk in zakup državnega zemljišča pod njimi je prišlo šest ponudb. Možno je, da so jih poslali štirje ponudniki in da sta razpisnim pogojem zadostila največ dva.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA, PIRAN > Informacijo so nam včeraj potrdili v BM 21. “Naše podjetje se ni prijavilo. Da bi preprečili nadaljnje neutemeljene napade na dobro ime našega podjetja, smo se odločili, da se iz posla umaknemo ter začasno opustimo načrte, povezane z nakupom oljčnika. Z dosedanjim zakupnikom (Danilom Markočičem, op. a.) smo v dogovoru za vračilo prejete akontacije, s čimer bo ta posel za nas končan,” je zatrdil Marjan Milič. Pravno jim zadeve ureja odvetnik Aleš Velkaverh. Dodal je še, da se na razpis niso prijavile niti s podjetjem povezane fizične osebe, torej ne on ne njegov poslovni partner Boris Leonidovich Kopilevich.

V izolski občini štirje prijavljeni, v piranski dva

Na tokratni razpis Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov za oddajo zemljišč, ki se jim odpoveduje oljkar in izolski župan Danilo Markočič, so se na izolski upravni enoti prijavile štiri fizične osebe in na piranski upravni enoti dve. “Ponudbo za ta oljčnik so sprejele štiri fizične osebe,” je navedel izolski načelnik Branko Andrejašič, njegov piranski kolega Bojan Žiberna pa: “ Na ponudbo, ki je bila objavljena na naši upravni enoti, sta se prijavili dve fizični osebi.“

Podjetje BM 21, ki je bilo uspešno na prvem razpisu, se na drugega sploh ni prijavilo.

Za koga gre, javnosti ne moreta razkriti, ker ne gre za pravne osebe. Ponovljen razpis sklada pa so od 21. septembra do 21. oktobra objavili na oglasni deski obeh upravnih enot, ker je zemljišče z oljčnikom tako na območju katastrske občine Malija kot Portorož, ki sodita pod okrilje dveh upravnih enot.

Sklad še ni začel izbirati

Na potezi je sklad. “Ponovljen razpis se je iztekel. Da bi sprejeli odločitev o izboru zakupnika, moramo najprej dobiti obvestilo z upravnih enot o prejemnikih ponudbe. Z izolske upravne enote smo dobili obvestilo, s piranske še nismo, tako še ne moremo začeti s postopkom odločanja,” nam je sporočil vodja sektorja za kmetijstvo na skladu Martin Brus.

Ker pogojev na ponovljenem razpisu niso spremenili in so parcele iz obeh katastrskih občin v zakup oddajali v “enem paketu”, lahko domnevamo, da sta pravilno oddani kvečjemu dve ponudbi, če gre, seveda, za posameznika, ki sta ponudbo oddala na obeh upravnih enotah. Oba bi morala zadostiti tudi naslednjemu pogoju in Markočiču za oljčnik plačati 243.719 evrov, saj obligacijski zakonik določa, da mora biti ponudba sprejeta na takšen način, kot je bila objavljena.

Markočič ob vsem tem pravi le, da vodi postopek sklad in da bo merodajna njegovega odločitev. Dopušča tudi, da se bo s skladom, če ta ne bi izbral nobene ponudbe, pogovarjal o tem, da bi oljčnik zadržal in ga še naprej sam obdeloval. V tem primeru ne bi dobil več kot 240.000 evrov kupnine, ki se je je nadejal po cenitvi Eme Zadel z novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda.


Najbolj brano