2TDK dobil sedem pritožb gradbincev

Družba 2TDK, ki je z novo upravo pod vodstvom Pavla Hevke spremenila odločitev prejšnje uprave in izločila že izbrano kitajsko družbo CCCC, sposobnost gradnje drugega tira pa priznala štirim gradbincem, je prejela sedem revizijskih zahtevkov. Na 2TDK danes še niso izdali, kdo vse se je pritožil in zakaj.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA Novi generalni direktor 2TDK Pavle Hevka je sicer ob izboru štirih gradbincev povedal, da pričakuje pritožbe. Pričakovati je tudi, da bo 2TDK večino pritožb zavrnil. V tem primeru mora gradivo v treh dneh predati Državni revizijski komisiji v odločanje.

2TDK je pod vodstvom Hevke sposobnost za oba odseka Divača-Črni Kal in Črni Kal-Koper priznala Gorenjski gradbeni družbi v sodelovanju s češkim Metrostavom in CGP, avstrijskemu Strabagu, ki se je povezal z nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom, prav tako v igri ostajata ponudbi Kolektorja CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškega gradbinca Cengiz.

Ob tem je 2TDK izločil kitajskega gradbinca China Communication and Construction company (CCCC), ki mu je prejšnja uprava pod vodstom Dušana Zorka maja sposobnost za gradnjo drugega tira že priznala.

Hevka je ob izločitvi kitajske družbe pojasnil, da je uprava 2TDK svojo odločitev sprejela tudi na podlagi tretjega protikoronskega paketa, po kateri lahko družbe iz tretjih držav v javnem naročanju sodelujejo, če imajo države sklenjen dvostranski trgovinski sporazum, in da ga Kitajska in Slovenija nimata.


Najbolj brano