Na Primorskem vse večji naval za testiranje

Na Primorskem je vse večji naval za testiranje za okužbo z virusom sars-cov-2, vse več je tudi potrjeno okuženih. Na testiranje se je treba naročiti, naročeni so na vrsti najkasneje v dveh dneh. Izvid prejmejo isti ali naslednji dan. V povprečju so imeli povsod od deset do 25 odstotkov potrjeno okuženih.

Zdravstveni delavci imajo čedalje več dela zaradi širjenja okužb in 
so vse bolj izčrpani. Foto: pixabay.com
Zdravstveni delavci imajo čedalje več dela zaradi širjenja okužb in so vse bolj izčrpani. Foto: pixabay.com

PRIMORSKA > Ta teden imajo v vseh covid točkah na Primorskem vse večji naval za testiranje na okužbo s sars-cov-2. Vztrajno raste tudi število okuženih.

“Bodimo samozaščitni”

Po zaznavanju zdravnikov se okužba zdaj najbolj širi med člani istega gospodinjstva, torej v družinah. Izbruhi so še v delovnih kolektivih, okužbe se pojavljajo tudi med zdravstvenimi delavci.

22

odstotkov brisov, ki so jih v koprskem zdravstvenem domu vzeli zadnji teden, je bilo pozitivnih; še teden prej pa jih je bilo pozitivnih pet odstotkov

Zdravniki iz vseh zdravstvenih domov (ZD) na Primorskem ljudi pozivajo k strogemu samozaščitnemu obnašanju - nošenju mask povsod, pogostemu umivanju in razkuževanju rok, dosledni medsebojni varnostni razdalji z vsemi, ki niso del istega gospodinjstva, k delu od doma, izogibanju zaprtih javnih prostorov. “Vsi moramo skrbeti, da ostanemo zdravi vedoč, da se lahko zdravstveni sistem ob velikih preobremenitvah sesuje in bomo vsi nastradali! Obnašajmo se razumno, preprečimo okužbo!” v imenu družinskih zdravnikov javno poziva strokovna direktorica koprskega Zdravstvenega doma Ljubica Kolander Bizjak.

Povsod vse več okužb

Na Primorskem odvzemajo brise za testiranje poleg treh velikih vstopnih covid točk (ZD Nova Gorica, Sežana in Koper), še v piranskem, izolskem in ilirskobistriškem ZD. Na odvzem brisa se je povsod treba naročiti, čaka se največ dan ali dva. Izvidi so znani isti ali prihodnji dan. Vse covid točke so vse bolj oblegane, hkrati je vse več izvidov pozitivnih.

V novogoriškem ZD po besedah direktorice Petre Kokoravec testirajo prebivalce šestih severnoprimorskih občin in delno iz ajdovske. Ta teden so na dan odvzeli od 160 do 170 brisov. Pozitivnih je bilo od deset do 20 odstotkov testiranih. “Porast okuženih je skladen z napovedmi Inštituta Josef Štefan,” ugotavlja direktorica.

V koprskem ZD testirajo prebivalce koprske in ankaranske občine. Ta teden so po navedbi Kolander Bizjakove na dan odvzeli od 100 do 110 brisov (odraslih in otrok). Zadnje dni je bilo pozitivnih 22 odstotkov brisov, še teden prej pa je bilo pozitivnih pet odstotkov brisov.

V covid točki v postojnskem ZD na dan v odvzamejo 70 do 100 brisov, število naročenih po besedah direktorice Irene Vatovec narašča, prav tako tudi delež pozitivnih izvidov.

Sežanski ZD je ta teden odvzeme brisov razširil na štiri dni. Na dan so odvzeli 70 do 80 brisov, pozitivnih jih je bilo v povprečju deset odstotkov. Naročeni čakajo največ dva dni, prednost imajo ljudje z bolezenskimi znaki, pravi direktorica Ljubislava Škibin. Covid ambulanta je urejena v garaži, administracija v zabojniku.

Dober teden porast okužb beležijo tudi v piranskem ZD. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Marko Grdina pravi, da so na dan odvzeli 30 do 60 brisov, je bil pa v povprečju pozitiven že vsak četrti izvid. Tudi v izolskem ZD na dan opravijo 20 do 30 brisov, zadnje dni pa je, kot pravi direktor Evgenij Komljanec, pozitivnih že 25 do 30 odstotkov testov.


Najbolj brano