Valdoltra sprejema tudi nujne primere iz drugih bolnišnic

Sredi minulega tedna je Ortopedska bolnišnica Valdoltra začela sprejemati in operirati še nujne primere iz Ortopedske klinike v Ljubljani, saj so tam zaustavili glavnino dela zaradi potrjenih okužb. Tako je, enako kot spomladi, Valdoltra zdaj ortopedska klinika za vso državo za nujne primere.

V Valdoltri operacije in  ambulantna dejavnost delujeta skladno s  
20-odstotnim skrčenjem programa dela in  pod strogimi varnostnimi ukrepi. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V Valdoltri operacije in ambulantna dejavnost delujeta skladno s 20-odstotnim skrčenjem programa dela in pod strogimi varnostnimi ukrepi. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ANKARAN > Po besedah direktorja Ortopedske bolnišnice Valdoltra Radoslava Marčana so po najnovejših podatkih zaradi epidemije in širjenja covid oddelkov zaustavili tudi ortopedsko dejavnost v celjski bolnišnici in mariborskem UKC, tako da je OBV zdaj zadolžena tudi za sprejem nujnih ortopedskih primerov iz teh dveh ustanov.

“Zaradi tega smo morali za 20 odstotkov skrčiti naš program dela, a upamo, da to ne bo bistveno vplivalo na podaljšanje čakalnih vrst,” pojasnjuje direktor. Dodatno so poostrili sistem varnosti, da bi preprečili vdor okužbe v bolnišnico. Vse naročene bolnike dan ali dva pred sprejemom pokličejo in preverijo, ali so zdravi in kakšne stike ter s kom so imeli zadnje dni. Poleg posebnega vprašalnika, ki ga morajo pred vstopom nujno izpolniti, s čimer jamčijo za resničnost navedb, jim pred vrati izmerijo temperaturo. To merijo tudi vsem zaposlenim, za katere velja že ves čas tudi navodilo, da pazijo na svoje stike tudi v prostem času ter v primeru slabega počutja nemudoma ostanejo doma.

Kaj pomeni 20-odstotno krčenje dela? Marčan omenja, da so nekatere med naročenimi, pri katerih je možno redni pregled nekoliko zamakniti, že poklicali po telefonu in jih prenaročili. Vendar pa skušajo tako ambulantno dejavnost kot operacije izvajati s čim manj krčenja in prestavljanja terminov.


Najbolj brano