Regionalni bolnišnici še ne krčita dela

Izolska in šempetrska regionalna bolnišnica še ne krčita rednega programa dela zaradi epidemije in upata, da jima tega ne bo treba niti v prihodnje. V šempetrski covid oddelek že deluje in je napol zaseden, v izolski ga morajo vzpostaviti do 26. oktobra.

V izolski bolnišnici bodo v podaljšku pediatrije, ki ima lasten vhod, 
prostor pregradili in do ponedeljka uredili covid oddelek.   Foto: Jasna Arko
V izolski bolnišnici bodo v podaljšku pediatrije, ki ima lasten vhod, prostor pregradili in do ponedeljka uredili covid oddelek.  Foto: Jasna Arko

IZOLA, ŠEMPETER PRI GORICI > Delo torej v obeh primorskih regionalnih bolnišnicah še poteka nemoteno, skladno s programom. Zaposleni in vodstvi si želijo, da bi, kljub epidemiji, lahko nemoteno delali še naprej in skrbeli za vse obolele, ki potrebujejo vse vrste zdravljenja. Če pa bi morali redni program krčiti, bi to zagotovo podaljšalo čakalne vrste za mesec, dva ali še več, odvisno od obsega krčenja rednega dela.

Tako poudarja direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin, ki dodaja: “Programi dela bodo sproti prilagojeni, pač glede na razmere v epidemiji. Z vsemi morebitnimi spremembami stanja bomo vse paciente pravočasno seznanili in jim poslali obvestila.”

25

postelj ima covid oddelek v Šempetru

8

postelj bo imel covid oddelek v Izoli

Tudi v.d. direktorja šempetrske bolnišnice Ernest Gortan poudarja: “Delo je organizirano skladno z odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave in sočasno obravnavo obolelih za covidom-19 na akutnem COVID oddelku. V naši bolnišnici trenutno še ni potrebe po krčenju programa dela, zato nimamo izdelanih seznamov naročenih pacientov, ki bi jih morali prenaročiti.”

Ob tem pa Gortan priznava, da bi se v primeru, ko bi bilo treba paciente prenaročati, “čakalne dobe zagotovo podaljševale. Lahko tudi za več mesecev”.

Čakalne dobe, kot velevajo predpisi, objavlja vsaka bolnišnica na svoji spletni strani za vse vrste pregledov in posegov, sezname sproti osvežujeta.

V Šempetru že covid oddelek, v Izoli v ponedeljek

Kot smo že poročali, v Šempetru že deluje poseben covid oddelek, ki so ga uredili na vrhu stavbe stare bolnišnice in obsega 25 postelj. Približno polovica je že zasedenih z okuženimi obolelimi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, vendar pa ne intenzivne nege, saj zanjo ta oddelek ni usposobljen.

V izolski bolnišnici morajo po odredbi zdravstvenega ministrstva covid oddelek vzpostaviti najkasneje do ponedeljka, 26. oktobra in bo obsegal osem postelj.


Najbolj brano