Povsod naval za cepljenje proti gripi

Ne le, ker je cepljenje proti gripi brezplačno, da bi si utrdili zdravje tudi pred covidom-19, se ljudje množično naročajo za cepljenje. Težava pa je, ker so telefoni za naročanje zasedeni.

V Kopru so samo v ponedeljek že prejeli 400 naročil za cepljenje 
proti sezonski gripi.  Foto: Leo Caharija
V Kopru so samo v ponedeljek že prejeli 400 naročil za cepljenje proti sezonski gripi.  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Na Primorskem cepijo v zdravstvenih domovih (ZD) osebni zdravniki na podlagi naročil. V Lucijskem ZD bodo termine združili v cepilni dan ali dva v tednu. Koprski ZD ima cepilno ambulanto, cepijo tudi v obeh enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Kopru in enotah NIJZ so telefonske linije za naročanje nenehno zasedene, kar jezi ljudi. V koprskem NIJZ je telefonska številka 05/66-30-842 zasedena že od ponedeljka, ko se je cepljenje šele začelo. V osrednjem NIJZ pravijo, da so v Kopru termini polni do prvih dni novembra. Tudi Marko Vudrag, direktor novogoriške enote NIJZ pravi, da imajo termine polne do 17. novembra, a naročila še sprejemajo in dvigajo telefon (05/330-86-10). Vsem, ki kličejo, svetuje, naj vztrajajo.

Cepljenje proti gripi je, kot našteva NIJZ, priporočljivo zlasti za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice, majhne otroke, stare med šest do 23 mesecev, ter osebe z izjemno povečano telesno težo.

Naj imajo pri naročanju v cepilno ambulanto v Kopru (070/468-873) potrpljenje, prosi strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak. V ponedeljek, ko so jo odprli, so prejeli 400 naročil, vse bodo cepili do konca tedna. Po potrebi bodo odprli še eno cepilno ambulanto s svojo telefonsko številko.


Najbolj brano