Zdrsnilo mu je tik pred brvjo čez Tolminko

Razmočen teren in listje po tleh sta bila najverjetneje vzroka za to, da je v nedeljo popoldne 55-letnemu Celjanu pri vračanju iz Čadrga po pešpoti nedaleč od brvi čez Tolminko zdrsnilo. Omahnil je po strmem prepadnem delu pod stezo, po katerem je po približno 50 metrih drsenja in padanja po pobočju pristal na produ ob reki Tolminki, kjer je zaradi hudih poškodb umrl.

Zaradi nedostopnosti terena  so tolminski gorski reševalci  pokojnega z nosili prenesli do ceste, kjer je zdravnik potrdil smrt. Foto: Miljko Lesjak
Zaradi nedostopnosti terena so tolminski gorski reševalci pokojnega z nosili prenesli do ceste, kjer je zdravnik potrdil smrt. Foto: Miljko Lesjak

ČADRG > Kot skoraj vsak teden se je 55-letni Celjan v nedeljo popoldne odpravil peš od svojega vikenda v Čadrgu proti avtomobilu, ki ga je parkiral ob cesti Zatolmin-Polog. Za to pot je običajno porabil pol ure. Ker se zvečer ni vrnil domov v bližnjo okolico Celja, so njegovi družinski člani pri znancih v Čadrgu preverili, ali so ga videli. Pogrešanega niso našli, njegova škoda pa je bila še vedno parkirana pri cesti. Zato so poklicali policiste in ob 22. uri je stekla reševalna akcija.

Tolminski policisti so začeli z zbiranjem obvestil, pri iskanju so se jim pridružili tudi policisti gorske enote in reševalci GRS Tolmin.

“Poznali smo smer, od koder je prihajal, in cilj, kamor je bil namenjen, zato smo ga najprej iskali na tistem odseku peš poti,” je pojasnil Miljko Lesjak, pripadnik tolminske gorsko-reševalne službe. Ker pa 55-letnika niso našli na ali ob poti, so se spustili po pobočju proti reki Tolminki. Okoli polnoči so na produ ob reki našli pogrešanega Celjana, kjer je negibno ležal.

Zaradi nedostopnosti terena so člani GRS Tolmin pokojnega z nosili prenesli do ceste, kjer je zdravnik tolminskega zdravstvenega doma lahko le potrdil njegovo smrt in odredil sanitarno obdukcijo na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino, ki bo pokazala natančen vzrok smrti.

Nato so s preiskavo dogajanja pred nesrečo začeli policisti. Ugotovili so, da se je Celjan v nedeljo ob 16.30 odpravil od hiše v Čadrgu proti brvi čez Tolminko, kjer je imel v bližini parkiran avto. Pri hoji po zelo strmem odseku steze navzdol, približno 150 metrov pred brvjo, mu je na spolzkem delu steze, kjer je bila razmočena zemlja prekrita z listjem in prepredena s koreninami, zdrsnilo.

55-letnik je omahnil na strm prepadni del pod stezo, po katerem je po približno 50 metrih drsenja in padanja po pobočju obležal na prodnatem delu ob reki Tolminki, nedaleč od svojega avtomobila. Poškodbe so bile zanj usodne. Utrpel je hujše poškodbe glave in prsnega koša. Kot smo še izvedeli, je pokojni dobro poznal to pot, saj naj bi bil skoraj vsak teden v Čadrgu.

O tragičnem dogodku so policisti obvestili preiskovalnega sodnika in tožilstvo, tujo krivdo za nesrečo so izključili. V iskalni akciji je sodelovalo enajst pripadnikov GRS Tolmin.


Najbolj brano