Ko so odlagali blato, jih je zalotila policija

Zasebno zemljišče v bližini avtoceste in glavne ceste med Divačo in Kozino (pri Rodiku) je v zadnjih dveh tednih postalo odlagališče mulja, najverjetneje odpadnega blata iz čistilne naprave. S tovornjaki so blato pripeljali večkrat, dokler ni voznikov v petek med nezakonitim odlaganjem zalotila policija. Po neuradnih informacijah je blato odlagalo podjetje iz Ljubljane.

Na zasebni parceli  ob robu gozda pri Rodiku je končalo kakih deset 
tovornjakov odpadnega blaga, ki močno smrdi, dež pa ga izpira v 
tla.
Na zasebni parceli ob robu gozda pri Rodiku je končalo kakih deset tovornjakov odpadnega blaga, ki močno smrdi, dež pa ga izpira v tla.  

RODIK > Pri odlaganju odpadnega blata na zasebno zemljišče v bližini ceste, o katerem smo poročali pred enim tednom, ni šlo za dejanje posameznika niti za le en prevoz. Tovornjaki so namreč na zemljišče pripeljali večkrat, načrtno. Tako se je na parceli na robu gozda nabralo za več sto ton odpadnega blata in nekaj zmletih ostankov odpadkov. Že pred enim tednom je Primož Turšič, direktor Kraškega vodovoda, ki skrbi tudi za odpadne vode v kraško-brkinskih občinah, ocenil, da je materiala več, kot ga v njihovih čistilnih napravah pridelajo v celem letu.

Na zasebni parceli ob robu gozda pri Rodiku je končalo kakih deset tovornjakov odpadnega blaga, ki močno smrdi, dež pa ga izpira v tla.

Policisti prestregli dva tovornjaka

Prevozi so se nadaljevali tudi po objavi v našem časopisu prejšnji teden, dokler niso policisti pri nezakonitem odlaganju materiala zalotili dveh voznikov. V petek ob 12.40 so kozinski policisti ustavili 35-letnega in 42-letnega voznika dveh tovornjakov s priklopniki, ki sta pripeljala mulj, so sporočili s koprske policijske uprave. Obema so izdali plačilni nalog, sledila bo tudi kazen za podjetje.

Zadovoljni, da so policisti zavzeto iskali krivca in bili pri tem uspešni, so tudi lastniki parcele, ki je postala - dobesedno - črno odlagališče. Gosto blato je zelo temno, skoraj črno, močno smrdi že daleč naokoli, dež pa ga je že začel redčiti in brozga se izceja v tla. Lastniki si zdaj, ko so policisti ujeli krivca, tudi lahko nekoliko oddahnejo, da jim ne bo treba plačati za odstranjevanje blata. Inšpekcija za okolje, ki je že prejšnji teden uvedla postopek in si zadevo ogledala, namreč lahko - če ne najde pravega krivca - odstranjevanje odpadkov naloži kar lastniku zemljišče. Zdaj naj bi to odredila povzročitelju; policisti so inšpekciji že predali poročilo z ugotovitvami.

Odlaganje odpadnega blata pa ni poceni, komunalna podjetja, denimo, plačujejo prevzemnikom tudi po več kot 200 evrov za tono blata iz čistilne naprave.

Je vozilo podjetje iz Ljubljane?

Po neuradnih informacijah naj bi si odlaganje odpadnega blata na zasebno zemljišče pri Rodiku privoščilo podjetje iz Ljubljane ML surovine. Na vprašanje, ali to drži, nam je direktor Aljoša Alkhatib Said odgovoril, da bo zadevo pojasnil danes. Podjetje ima sicer prijavljeno dejavnost zbiranja in odvoza nenevarnih odpadkov.


Najbolj brano