Videti, otipati, slišati, četudi z masko

V galeriji za sodobno vizualno umetnost Hiša kulture v Pivki so novo razstavno sezono odprle slike Helene Tahir, sledili ji bodo Lara Reichmann, Tilen Žbona, Luka Širok, Leon Zuodar, Nina Slejko Blom ... Otvoritev zaradi virusnih razmer ne bo.

 Do 23. oktobra je v Hiši kulture na ogled razstava odtisi/vtisi/zapisi 
Helene Tahir.  Foto: Leon Zuodar
Do 23. oktobra je v Hiši kulture na ogled razstava odtisi/vtisi/zapisi Helene Tahir.  Foto: Leon Zuodar

PIVKA > Z razstavo odtisi/vtisi/zapisi, na ogled do 23. oktobra, se predstavlja Helena Tahir (1992), ki je zaključila dodiplomski študij grafike in podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter se izpopolnjevala na Portugalskem in v Nemčiji, živi in ustvarja pa na Jesenicah in v Ljubljani. Sodi med umetnike najmlajše generacije, redke, ki se osredotočajo na raziskovanje izraznih možnosti klasičnih grafičnih tehnik, še posebej linoreza. Njene grafike nastajajo skozi dolgotrajen proces dela, ki se začne z izjemno dodelano risbo, polno prefinjenih detajlov, nadaljuje z izdelavo matrice s pomočjo različnih tehnik, na primer frotaža, ter zaključi z odtisom, ki nastane kot kolaž različnih delov iste matrice ali več matric, so zapisali v Hiši kulture. Končni rezultat ustvarjalnega procesa je grafika na papirju ali filcu, ki učinkuje kot gostobesedna vizualna pripoved, vsebina pa se gledalcu razkriva postopno, preko simbolike, asociacij in aluzij, ki nagovarjajo njegovo nezavedno.

Na novi razstavi je to razmerje še poudarjeno, saj Helena Tahir “svojo izkušnjo telesne multimodalnosti pri ustvarjalnem procesu gledalcu predstavi tako, da percepcijo grafike spremeni v večdimenzionalno izkušnjo, ki ni samo vidna, pač pa tudi otipna in slušna”. Izbrane grafike na filcu so v galeriji razstavljene brez okvirjev in ob spremljavi zvoka, v katerem odzvanjajo sledi ustvarjalnega procesa.

Niz, osredotočen na slikarstvo, bo 10. novembra nadaljevala Lara Reichmann (1995) z deli, v katerih se ukvarja z geopolitičnim vprašanjem reprezentacije, razumevanja in prilaščanja ozemlja na primeru starih zemljevidov z neobstoječimi otoki.

Zeleni odtis

Decembra bo svoje nove slike predstavil Tilen Žbona (1976) iz Kopra, februarja bo v galeriji gostoval Luka Širok (1982) iz Morskega pri Kanalu, aprila Leon Zuodar (1977) iz Postojne, maja Nina Slejko Blom (1982), Postojnčanka, ki živi na Švedskem ...

Kustosinja Mojca Grmek je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnila, da zaradi preventivnih koronavirusnih ukrepov razstave nimajo otvoritvene prireditve z umetniki in obiskovalci, poudarja pa, da “v zadnjih letih obisk osrednje galerije za sodobno vizualno umetnost med Ljubljano in Koprom narašča, kar kaže na to, da ima stalno publiko in se vse bolj uveljavlja v slovenskem prostoru”.

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi stalno zbirko grafičnih del in umetniških publikacij, ki vključuje že kakih 100 kosov. “Ker jih ne moremo več ustrezno predstaviti, smo se obrnili na občino za pridobitev novih prostorov,” je pojasnila kustosinja. Upa, da bo projekt zaživel kmalu, a podrobnosti še niso jasne.

Junija bo Hiša kulture zaključila tudi projekt PIVKA 45°40'49.63''N 14°11'46.98''E, ki se minulih pet let ukvarja z globalnimi družbenimi problemi v lokalnem okolju. “Zasnovan je v obliki grafične delavnice, na kateri šest izbranih umetnic in umetnikov ustvarja dela na določeno temo. Temo predstavimo v povezavi z lokalnim partnerjem, institucijo, podjetjem ali društvom, nanjo pa vežemo ustrezno grafično tehniko,” je pojasnila Mojca Grmek. Nastala dela predstavijo na razstavi v Hiši kulture in jih vključijo v stalno zbirko. Sedemletni projekt se bo zaključil v duhu aktualnega boja proti podnebnim spremembam, tema bo zmanjševanje ogljičnega odtisa, predvsem s pomočjo širjenja gozda.

Letos se bodo pod naslovom Zeleni odtis ukvarjali s sitotiskom na lesene plošče. “Ko bodo odtisi že narejeni, bodo avtorji še intervenirali: vrezovali, vžigali ...” je včeraj za Primorske novice še povedala Mojca Grmek.  


Najbolj brano