Severna Primorska ima covid zobozdravstveno ambulanto, južna še ne

Koprski zdravstveni dom (ZD) je dolžan odpreti urgentno dežurno covid zobozdravstveno ambulanto za južno Primorsko, a se temu upira, trdi Sanda Marc, koordinatorica za zobozdravstvo v Mestni občini Koper (MOK). Vodstvo ZD trdi, da si jo želi urediti, a zanjo nikjer ni prostora. V sodelovanju z občino prostor še iščejo.

Posebne covid urgentne zobozdravstvene ambulante v Kopru ni, okužene v primeru nuje sprejemajo na južnem Primorskem njihove redne zobozdravstvene ambulante, a po zaključku delovnega časa. Foto: Morgufile/Mary R.Vogt
Posebne covid urgentne zobozdravstvene ambulante v Kopru ni, okužene v primeru nuje sprejemajo na južnem Primorskem njihove redne zobozdravstvene ambulante, a po zaključku delovnega časa. Foto: Morgufile/Mary R.Vogt

PRIMORSKA > Center južne Primorske je Koper, ta regija je edina bela lisa v Sloveniji glede posebne covid ambulante-točke za nujno zobozdravstveno pomoč okuženim s covidom-19, s sumom za okužbo in za vse v karanteni, ki potrebujejo zobozdravnika, pravi Sanda Marc, kooordinatorka za zobodravstvo v Mestni občini Koper (MOK).

Je kriva trma vodstva zdravstvenega doma?

Že nekaj časa nekateri pričakovanja in krivdo usmerjajo v vodstvo ZD. Marčeva pravi: “Za to ambulanto je zadolžen koprski ZD. Morala bi delovati že avgusta. V njej bi dežurali vsi zobozdravniki, tudi koncesionarji, ki smo del mreže rednih dežurstev. ZD mora poskrbeti za prostor in opremo. Predlagali smo ambulanto v ZD na Bonifiki, ki ima poseben vhod in je desno od glavnega. A vodstvo ZD ta predlog ostro zavrača,” navaja Marčeva.

Zobozdravstvene covid ambulante

Nujne covid zobozdravstvene ambulante delujejo v ZD Ljubljana, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota in ob delavnikih v zobozdravstvenem domu Nova Gorica. “Predvidena je tudi nujna zobozdravstvena ambulanta v ZD Koper,” sporoča ministrstvo.

Tudi Krunoslav Pavlović, predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije pravi, da je za južno Primorsko covid zobozdravstvena ambulanta določena v Kopru. “V drugih regijah te ambulante delujejo. Ne razumem vztrajanja pri svojem v vodstvu ZD, ki zavrača predlog dela stroke. Govorili smo tudi z županom, a ambulante še vedno ni.”

ZD: stavbe pokajo po šivih, prostora ni

Direktor koprskega ZD Igor Hrvatin in strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak poudarjata, da si želijo čim prej dobiti prostor za urgentno covid zobozdravstveno točko-ambulanto, a tega sedanje razmere v ZD ne omogočajo.

MO Koper: Za oskrbo je poskrbljeno

Iz koprske občine sporočajo, da je med epidemijo delovala nujna zobozdravstvena ambulanta za obolele s covidom-19 in s sumom za okužbo v eni od zobozdravstvenih ambulant v Olmu. V primeru ponovne razglasitve epidemije “bo ZD Koper takšno ambulanto znova vzpostavil na eni od lokacij v občini.” Ker ZD zagotavlja nemoteno zobozdravstveno oskrbo za vse, tudi okužene s covidom-19 in s sumom za okužbo v zobozdravstvenih ambulantah sprejemajo po koncu delovnega časa. Zagotovljen jim je varen vstop, po koncu obravnave prostore razkužijo.”

“Problem je zelo kompleksen: ali postaviti na cesto dejavnost, ki je v prostorih, ki jih omenjajo na Bonifiki, ali izseliti na cesto katerokoli drugo dejavnost kjerkoli drugje, ali pa začasno delati v prilagojenih razmerah in se skupaj z občino truditi najti primerne nove dodatne prostore,” je jasen direktor Hrvatin.

Pritrjuje mu strokovna direktorica Kolander Bizjakova: “Naš ZD ne nasprotuje vzpostavitvi te ambulante, a je še ni, ker zanjo nikjer ni prostora in ga iščemo. Vse naše stavbe pokajo po šivih! Niso pa ti okuženi pacienti in tisti v karanteni prikrajšani, ker jih v primeru nuje sprejemajo v vseh zobozdravstvenih ambulantah, a po delovnem času, da nato prostore temeljito razkužimo. V dogovoru smo s sosednjimi ZD za tak način dela tudi pri njih, dokler ne pridobimo prostorov za to ambulanto.”

Tvorno sodelujejo

Da pri tovrstni oskrbi ni težav, pritrjuje direktor izolskega ZD Evgenij Komljanec. Ta ZD doslej takih pacientov sploh ni imel. “Istra je bistveno manj okužena, kar bo treba upoštevati pri morebitni zaustavitvi nenujnih zdravstvenih storitev v regiji.” Temu pritrjuje direktorica sežanskega ZD Ljubislava Škibin, ki zagovarja “selektivno regijsko omejevanje dejavnosti.”

O sodelovanju s koprskim ZD nasploh in glede te oskrbe direktorica ilirskobistriškega ZD Tamara Štemberger Kolnik poudarja: “Odlično sodelujemo že od marca in se dopolnjujemo pri realizaciji programov na področju zobozdravstva.”

Kolander Bizjakova dodaja, da vsi zobozdravstveni timi delajo v posebnih pogojih zaradi vseh možnih okužb - gripe, hiva, rinovirusov, adenovirusov ... in zato zdaj delo zaradi novega virusa ni posebnost.

Ministrstvo: posebne točke izven urnikov

Zdravstveno ministrstvo je v začetku oktobra v sodelovanju z najvišjo zobozdravstveno stroko pripravilo navodila za ponovno aktiviranje covid zobozdravstvenih ambulant v polnem obsegu. Tako morajo izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni na svojem območju zagotoviti zmogljivosti za pravočasno obravnavo tudi teh pacientov. “Če sami zanje ne zmorejo poskrbeti, se lahko povežejo in vključujejo v delo teh točk-ambulant. To velja tudi za koncesionarje, ki se vključujejo v delo ZD tam, kjer imajo koncesijsko dejavnost,” sporoča ministrstvo.

Kot poudarja, je delovanje nujnih zobozdravstvenih ambulant le ena in ne edina organizacijska rešitev. “V posameznih zavodih obravnavajo te paciente na koncu ordinacijskega časa.” Glede vzpostavitve te ambulante v Kopru v regiji potekajo pogovori, “je pa njeno odprtje odvisno od epidemioloških razmer in morebitne prekinitve izvajanja nenujnih zdravstvenih storitev.”

Nova Gorica: Covid točka dela neprekinjeno

Za severno Primorsko deluje po odločitvi zdravstvenega ministrstva v Novi Gorici covid zobozdravstvena točka za nujno zobozdravstveno pomoč okuženim s covidom-19. Uredili so jo marca v stavbi Zdravstvenega doma zobozdravstveno varstvo in deluje neprekinjeno.

Direktor Zdravstvenega doma zobozdravstveno varstvo (ZD ZV) Nova Gorica Darko Tomšič omenja, da dela ta ambulanta od ponedeljka do petka že od 12. marca dalje. Sprejema odrasle in otroke s potrjeno okužbo ali sumom za okužbo s covidom-19. “Pacient se mora v primeru bolečine javiti svojemu zobozdravniku ali dežurnemu zobozdravniku. Če je okužen, se zobozdravnik dogovori z dežurnim timom za njegov sprejem v posebni ambulanti na Gradnikovi 7. Ta ambulanta služi celotni severni Primorski, ker okužene sprejemamo le v njej.”

Osebje dela v posebni zaščitni opremi, zanjo skrbi ZD ZV. Med epidemijo so veliko opreme dobili tudi iz državnih rezerv. Ambulanta dela med tednom, plačuje jo zavarovalnica ZZZS.

Med razglašeno epidemijo so po besedah direktorja “v poprečju obravnavali enega, na okužbo sumljivega pacienta na dan, po epidemiji pa dva, okužena s covidom-19.” Informacije o delu te in drugih ambulant so dostopne na spletni strani www.zdzv-ng.si in na vseh vhodih v njihove prostore.

To zobozdravstveno organizacijo dela med epidemijo in po njej daje zdravstveno ministrstvo za zgled kot primer dobre prakse. Prejemajo pa tudi pritožbe, zlasti na račun čakalnih dob v rednem delu. “Te so posledica novega načina dela, ko moramo zaradi vseh uradnih strokovnih priporočil za varnost delo, vključno s potrebno zaščitno opremo, prilagoditi okoliščinam, zato vse poteka počasneje. Normativi za delo so se v času covida-19 zares spremenili,” opozarja Tomšič.

Kritičen je do predloga vlade v drugem valu, da bi ponovno zaprli zobozdravstvene ambulante. “Naš strokovni svet meni, kar poudarjam tudi sam, da za to ni nobene potrebe, ker delo v ambulantah poteka varno, skladno s predpisanimi protokoli in ni nihče ogrožen. Marca so bile razmere drugačne, ker nismo bili dovolj pripravljeni in nismo imeli dovolj zaščitne opreme ter navodil za varno delo. Zdaj zaščitno opremo imamo, procesi dela so preverjeni in ni nobene potrebe po zapiranju ambulant. S tem bi škodili pacientom in tudi javnemu zavodu, ki zaradi nerealiziranega programa dela ne bo mogel kriti stroškov dela in drugih fiksnih stroškov, pa tudi ne nakupa opreme in vlaganja v razvoj.”


Najbolj brano