V rdečih regijah zaprti gostinski obrati in fitnesi, v rumenih ena oseba na 20 kvadratnih metrov

Na današnji novinarski konferenci je ministrica za šolstvo Simona Kustec povedala, da nove omejitve, ki jih je sprejela vlada ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v državi, ne bodo vplivale na opravljanje športne dejavnosti v Sloveniji za registrirane športnike. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je navedel nove omejitve v poslovanju fitnesov, frizerskih in kozmetičnih salonov ter gostinskih obratov, ki bodo začele veljati v soboto.

 Foto: Sta
Foto: Sta

LJUBLJANA > Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes pojasnila, da se bo od 19. oktobra do 23. oktobra vzgojnoizobraževalno delo začasno izvajalo prilagojeno, in sicer osnovnošolci od prvega do vključno petega razreda so v šoli, vsi učenci od vključno 6. do 9. razreda se izobražujejo na daljavo, prav tako dijaki in učenci glasbenih šol. Na višjih strokovnih šolah bo pouk na daljavo potekal od ponedeljka do konca oktobra, odločitev o poteku študijskega procesa v visokošolskih zavodih pa na ministrstvu prepuščajo njihovi lastni presoji. V zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovnih šolah s prilagojenim programom pa bodo vse programe izvajali v šoli oziroma zavodu, tudi v domovih za učence s posebnimi potrebami bo vzgojni program potekal v domu, delo v vrtcih poteka nemoteno.

Obšolske dejavnosti odpadejo, športna tekmovanja ostajajo

Višje strokovne šole, izobraževanje odraslih pa program izvajajo na daljavo, vse obšolske dejavnosti v omenjenem obdobju odpadejo. Športna tekmovanja in treningi za registrirane športnike pa se še naprej povsod izvajajo kot doslej. V tednu od 26. do 30. oktobra bodo jesenske počitnice. “Želimo si, da v naslednjih dveh tednih s temi ukrepi omilimo rast okužb,” je povedala Kustečeva. Izvajanje teh ukrepov bodo po njenih besedah sicer sproti preverjali. Če se bo epidemiološka slika po jesenskih počitnicah izboljšala, pa bi lahko pouk za vse znova stekel po modelu B, torej tako kot do zdaj, je dejala. Na vprašanje, zakaj so se glede šolstva odločili za ukrepe, ki veljajo na ravni celotne države, je odgovorila, da so dolžni zagotavljati “enake pogoje izobraževanja za vse, ne glede na regijo.” "V primeru, da se bo regijska slika bistveno spreminjala od regije do regije, pa bomo žal morali razmišljati tudi v smeri, da bi določeni ukrepi veljali le za posamezne regije, česar si pa nikakor ne želimo," je dejala. Dodala je še, da je v srednjih šolah bil opazen porast okužb med dijaki, v osnovnih šolah pa pri učiteljih. Trenutno med zaposlenimi na šolah ter učenci in dijaki po besedah Kustečeve beležijo 0,09-odstotni delež okuženih, zaradi česar jih je v karanteni nekaj več kot odstotek. Študentski in dijaški domovi ostajajo odprti, pri čemer pa ministrica študente in dijake, ki se lahko vrnejo domov, prosi, da to tudi storijo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec (foto: STA)

Glede vadbe v fitnesih in drugih zaprtih športnih objektih je ministrica še pojasnila, da je omejitev ena oseba na 20 kvadratnih metrov, medosebna razdalja pa mora biti tri metre, da uporabniku pri vadbi ni treba nositi maske.

V rdečih regijah zaprti fitnesi in gostinski obrati

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pojasnil, da so sprejeli tudi odlok o omejitvi ponujanja blaga in storitev, ki bo začel veljati v soboto. V rumenih regijah bo omejeno število ljudi v fitnes centrih in frizerskih ter kozmetičnih salonih tako, da bo ena oseba na 20 kvadratnih metrih. V rumenih regijah bo še vedno mogoče opravljati gostinske storitve med 6. uro in 22.30. V rdečih regijah pa je dejavnost fitnes centrov in gostinskih obratov začasno prepovedana. Izjema so gostinske dejavnosti v nastanitvenih objektih, kot so hoteli, kampi, penzioni. Postrežba bo le sedečim gostom, ki so nastanjeni v njihovih obratih, zagotovljena pa bo morala biti medosebna razdalje 1,5 metra, ki sicer ne velja za člane družine ali člane skupnega gospodinjstva.

Razmere niso za nikogar enostavne, je dejal Počivalšek. Epidemija je prizadela vsakogar posredno ali neposredno. “Postala je realnost, mimo katere ne moremo, je pa tudi bitka, ki jo zmoremo,” je navedel.

Vlada se po ministrovih besedah zaveda, da postopno zaostrovanje ukrepov v javnosti ni zaželeno, je pa nujno potrebno za obvladovanje in stabilizacijo zdravstvenih razmer. Gre za odločitev, ki po njegovem mnenju razumno odgovarja na slabšanje epidemioloških razmer, ki terja odločne korake. “Čimprejšnje izboljšanje razmer mora biti naš cilj in zaveza, zdravje pa naša kolektivna prioriteta,” je med drugim povedal Počivalšek.

Gospodarstvo ni med glavnimi viri okužb

Razume razočaranje podjetnikov, saj gospodarstvo ni med glavnimi viri okužb. A takšni koraki so po njegovem prepričanju nujni, če želimo, da nam bo v prihodnjih tednih lažje.

Vlada se je, tako Počivalšek, trudila, da so ukrepi sorazmerni in da se gospodarstva “ne zapira počez”. Ker pa se zaveda posledic, je vlada že pripravila predlog petega protikoronskega zakona, ki ga bo danes potrjeval DZ. Če bo glede na nove omejitve za to potreba, je vlada po ministrovih zagotovilih pripravljena oblikovati tudi šesti krizni zakon.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant (foto: STA)

Veliko pomanjkanje zdravstvenih delavcev

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je na današnji novinarski konferenci pojasnila, zakaj je nošnja maske na prostem učinkovita pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa. “Vem, da se marsikdo sprašuje, ali potrebujem masko, ko smo sami. Dejstvo je, da ko govorimo ali smo športno dejavni, okoli nas nastajajo oblaki kapljic. V tem aerosolu je tudi virus. To ostane v zraku in na površinah. Če ne želimo teh kapljic deliti z drugimi v prostoru, je smiselno, da nosimo maske.”

V rdečih regijah so izjema otroci do 6. leta starosti, nošnja maske pa je obvezna za učence do vključno 5. razreda osnovne šole ter za njihove učitelje. Poleg nošenja mask je poudarila tudi vzdrževanje medosebne razdalje na prostem. Pri izvajanju individualnih športov na prostem maske sicer niso obvezne, prav tako za družine ali člane istega gospodinjstva na skupinski rekreaciji na prostem. Bregantova je spregovorila tudi o velikem pomanjkanju zdravstvenih delavcev in sprememb pri določitvi karantene zanje. “Ker je zdravstvenega kadra premalo, jim ni treba v karanteno zgolj zaradi tveganega stika, saj nosijo zaščitno opremo,” je dejala in dodala: “Iščemo najboljše možne približke, to je daleč od optimalnega.” Na vprašanje, katere zdravstvene storitve se bodo začasno zaprle, je odgovorila, da bo ta odločitev izključno v rokah vodij oddelkov v posameznih bolnišnicah.


Najbolj brano