Italijanska priznanja za slovensko gastronomijo, Simčičeve in Ano Roš

Za Marjana Simčiča, vinarja iz Ceglega v Brdih, je letošnja jesen zares plodovita. Septembra je prejel dve izjemno odmevni priznanji: za vino iz sušenega grozdja rebule mu je britanski Decanter v mamutskem ocenjevanju s prek 16.000 vini podelil naziv najboljšega vina v kategoriji vin z ostankom sladkorja, eden najvplivnejših italijanski časnikov Corriere della Sera pa ga je razglasil za inozemnega vinarja leta v Italiji.

LAVELLO > Pred dnevi je moral spet po priznanje, tokrat na sončni jug Italije, v Lavello, kjer mu je Pamela Raeli, odgovorna urednica revije Food and Travel Italia, podelila podobno priznanje kot milanski časnik, tudi pri teh reviji so ga imenovali za inozemnega vinarja leta. To ni bila edina nagrada za Simčičeve: za najboljše inozemno vino so razglasili njihov chardonnay opoka Jordano Cru 2017, za najboljšega mladega vinarja pa Leonarda Simčiča. “Zavedam se, da nam je današnjo prepoznavnost na tem tako zahtevnem in velikem trgu z izjemno visoko vinsko kulturo zagotovo prineslo naše dvajsetletno strateško delo. Naši uspehi na tem trgu pa dodatno pripomorejo tako pri promociji Brd, kot vinske regije, kot tudi Slovenije,” je po podelitvi povedal Marjan Simčič.

Food and Travel Italia so priznanje za najboljšo kuharsko mojstrico v mednarodnem okolju razglasili Ano Roš iz Hiše Franko v Starem selu pri Kobaridu. V obrazložitvi so poudarili njeno disciplino, strogost, kreativnost, radovednost, internacionalnost in zavezanost koreninam. Skupek odličij je bil dovolj še za skupno, za razglasitev Slovenije za “Nation of the Year”. “Priznanje pomeni pomemben korak pri utrjevanju prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot trajnostne destinacije za odlična gastronomska doživetja,” pa je ob robu podelitve poudaril Aljoša Ota, predstavnik Slovenske turistične organizacije v Italiji. Na fotografiji: Ana Roš in Marjan Simčič.


Najbolj brano