Vse zanima, kakšno bo v nedeljo vreme

Tržaški zaliv bo v nedeljo v znamenju 52. Barkolane. Letošnja jadralna regata bo v marsičem posebna, saj bo tako na morju kot na kopnem prilagojena razmeram zaradi novega koronavirusa.

Lani je vso medijsko pozornost ukradla slovenska posadka Way of 
life, ki je slavila z nekdanjo Maxi  Jeno. V nedeljo bo tekmovala z 
jadrnico, ki je z imenom Spirit of Portopicolo na Barkolani zmagala 
v letih 2017 in 2018.
Lani je vso medijsko pozornost ukradla slovenska posadka Way of life, ki je slavila z nekdanjo Maxi Jeno. V nedeljo bo tekmovala z jadrnico, ki je z imenom Spirit of Portopicolo na Barkolani zmagala v letih 2017 in 2018. 

TRST > Omejeno je število posadk, ki pa se je kljub temu ustavilo pri 1424 vpisih, so sporočili organizatorji te vsakoletne jesenske regate, ki se ponaša s svetovnim rekordom po številu vseh udeleženih jadrnic v vseh kategorijah. Rekordnih 2689 vpisanih jadrnic iz 20 držav so našteli leta 2018 ob jubilejni 50. izvedbi. Letos kakršnokoli podiranje rekordov razumljivo ni v ospredju.

Virus zmanjšal obisk v tržaških hotelih
Tržaški hotelirji so zagotovo veliki ljubitelji Barkolane, saj jim ta jadralska prireditev vsako leto dodobra napolni hotele. A letos je drugače, virus je znižal število gostov. V Grand hotelu Duchi d’Aosta so sredi tedna imeli rezerviranih 70 odstotkov sob. “To je solidno, a daleč od polne zasedenosti za čas Barkolane, kot je bilo običajno prejšnja leta,” pravi Alex Benvenuti. Močno dvomi, da jim bo do konca tedna uspelo prodati vse sobe, sploh ker tudi vreme ni naklonjeno. “Jasno je, da je za nižji obisk kriv virus, bodisi zaradi omejitev, ki jih narekuje glede udeležencev, bodisi zaradi strahu pred okužbo,” še dodaja. Bolj optimistični so v hotelu Savoia Excelsior Palace. V začetku tedna so imeli še 15 sob prostih, a so bili prepričani, da jih bodo zapolnili do konca tedna. Lani so denimo vseh 144 hotelskih sob razprodali že sredi septembra. “Nekateri gostje čakajo z rezervacijo vse do zadnjega, saj jih skrbijo morebitni ukrepi, povezani z epidemijo, spremljajo pa tudi vremenske napovedi. Na drugi strani pa so nekateri usluge rezervirali že davno. Vedo, da so naše sobe velike, hodniki pa široki in da bomo za varnost naredili ne samo vse, kar je predpisano, ampak veliko več. To jim daje občutek varnosti,” pravi Riccardo Zanelotti, direktor tega luksuznega hotela, ki ponuja razgled neposredno na jadrnice. Med njihovimi gosti letos prevladujejo Italijani, njihov hotel pa za bivanje pogosto izberejo tudi številne jadralske ekipe. SR

Predstavniki organizatorjev so sporočili, da bodo morale vse posadke z več kot osmimi člani, ne glede na to, od kod prihajajo, obvezno opraviti test za novi koronavirus. Nastop bo dovoljen samo v primeru negativnega izvida vseh članov posadke. Za ta namen bodo v petek in soboto v centru Trsta organizirali brezplačno testiranje. “S temi priporočili vsem grenijo življenje z nerešljivimi problemi. Več prijateljev jadralcev me je v teh dneh poklicalo in napovedalo, da jih zaradi takih priporočil ne bo na startu nedeljske preizkušnje, četudi so vpisani,” je povedal Dušan Puh, krmar Adriatic Europe.

Kako močna bo burja?

Razplet vsakoletne Barkolane je usodno povezan tudi z vremenskimi okoliščinami. Meteorologi napovedujejo, da bo v naših krajih v noči na nedeljo pričelo deževati. Nedeljsko dopoldne bo oblačno s padavinami, pihala bo rahla do zmerna burja.

Za člane posadke bodo obvezne maske tako na morju kot na kopnem. Spremenjena bo tudi podoba Trsta, saj tradicionalnih stojnic ne bo, celotno prireditveno dogajanje do nedelje pa bo potekalo zgolj na nekaj lokacijah. Organizator sicer vabi obiskovalce k obisku tržaških gostincev, ki so v času karantene utrpeli velike izgube prihodkov.

Ne glede na to bo tekmovalni naboj na regatnem polju izjemen, saj se bosta za prestižno zmago najverjetneje pomerili slovenska Way of Life in še tri metre daljša tržaška Arca s skiperjem Furijem Benussijem. Italijanska posadka je pred Trstom s prednostjo petih minut in 45 sekund prepričljivo dobila generalko za Barkolano, nedeljski medsebojni obračun za lovoriko Bernetti.

Po napovedih olimpijca Gašparja Vinčeca, krmarja zmagovite jadrnice, ki bo skušala ubraniti lanski naslov, bodo imele ključno vlogo vedno nepredvidljive vetrovne razmere v Tržaškem zalivu, saj slovenski jadrnici glede na strukturo regatnega polja in zasnovo jadrnice bolj ustrezajo lahki do zmerni vetrovi severnih smeri, italijanskim konkurentom pa močnejši vetrovi južnih smeri. Na krovu Way of life bo približno 25 jadralcev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in s Češke. Vinčec si bo v nedeljo krmilo delil z Robertom Scheidtom, 47-letnim Brazilcem, ki je v svoji karieri v olimpijskih razredih dosegel tako rekoč vse, kar je možno: pet olimpijskih kolajn, 13 naslovov svetovnega prvaka, dvakrat pa so ga izbrali tudi za najboljšega jadralca na svetu. Scheidt je bil celotno kariero zvest jadralnima razredoma laser in zvezda, čeprav ima bogate izkušnje tudi iz jadralskega dvobojevanja in razreda 49er.


Najbolj brano