Od stiske do rešitve ob pomoči strokovnjakov

Ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja, 10. oktobru, poteka po vsej južni Primorski vrsta aktivnosti pod okriljem Mreže za duševno zdravje z naslovom Od stiske do rešitve. Glavnina se bo zvrstila ta teden, sklenili jih bodo 20. oktobra.

Medosebnim odnosom, sproščanju, obvladovanju negativnih čustev so med drugim namenjene letošnje aktivnosti  Od stiske do 
rešitve.  Foto: Maksimiljana Ipavec
Medosebnim odnosom, sproščanju, obvladovanju negativnih čustev so med drugim namenjene letošnje aktivnosti Od stiske do rešitve.  Foto: Maksimiljana Ipavec

PRIMORSKA > Mreža za duševno zdravje je na južnem Primorskem nastala pred desetletjem. Zdaj jo sestavlja že 18 članic. Njene članice so organizacije, društva, ustanove in združenja iz zdravstva, sociale, izobraževanja in organizacij za pomoč in zaščito ljudem v stiski. Natalija Korent iz koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje omenja, da so oni koordinator mreže.

Letos so pripravili pester nabor aktivnosti, ki so se pričele v ponedeljek, sklenili jih bodo 20. oktobra in jih naslovili Od stiske do rešitve. Vse so uglašene s temo svetovnega dne duševnega zdravja: Duševno zdravje za vse. Večji vložek - boljši dostop. Kdorkoli, kjerkoli.

Od stiske do rešitve

Široka paleta prireditev Od stiske do rešitve vsebuje pohode, predavanja in delavnice o zdravem načinu življenja, zdravi prehrani, premagovanju stisk brez zdravil. Obiskovalcem delavnic in predavanj nudijo informacije, na katere ustanove in strokovnjake se obrniti po pomoč. V zdravstvenih domovih, združenjih in organizacijah s področja skrbi za duševno zdravje v občinah Postojna, Sežana, Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Piran bodo pripravili tudi dneve odprtih vrat. V vseh občinah, tudi v ankaranski, bodo na stojnicah delili poljudna gradiva.

“Povezanost, dostopnost, strokovnost in sodelovanje so gonilo mreže, ki že deseto leto povezuje službe na področju duševnega zdravja v Obalno-kraški in Primorsko-notranjski regiji,” pravi Korentova. Vsako leto se mreži pridruži kdo na novo, vsi pa skušajo učinkovito promovirati duševno zdravje, zaznavati, prepoznavati analizirati in pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo.

Natalija Korent

Korentova poudarja: “Osrednji cilj mreže služb je približati ljudem različnih starostnih skupin, ki imajo različna življenjska ozadja, stiske ali izzive, dokazati, da niso sami. Člani mreže - strokovne službe, se posvečajo preventivi in kurativi. Delujejo v socialnem varstvu, zdravstvu in šolstvu, v kriznih centrih in organizacijah in to v obliki pomoči in podpore ljudem individaualno ali skupinsko. To je za posameznika zelo pomembno.”

Ker gre za delo z ljudmi v stiski, je to zelo zahtevno. Sogovornica opozarja, da smo vsi socialna in čustvena bitja, zato nas pomoč, ko jo potrebujemo, okrepi in naredi močnejše. “Zato organiziramo dogodek Od stiske do rešitve in vabimo vse k udeležbi.” Zajete so vsebine, ki zajemajo celostno skrb za duševno zdravje in odstirajo vprašanje, ali in kako zna posameznik (po)skrbeti zase. Posebno pozornost namenjajo še dobrim medosebnim odnosom, pomenu gibanja kot dejavnika krepitve duševnega zdravja, izobraževanju o obvladovanju depresije in stresa v vsakdanjiku, obvladovanju strahu, tesnobe in napadov panike.

Novost je letos Labirint nasilja, ki predstavlja dejavnike, ki prispevajo k nastanku in trajanju nasilja nad ženskami, ter orodja, ki pripomorejo k njeni razrešitvi. Ta labirint bo na ogled v koprski Taverni prihodnji torek dopoldne.


Najbolj brano