Gantar: Krčenja košarice do pomladi najbrž ne bo

“Spremembe košarice pravic v kratkem času ne bo. Vsaj ne pred pomladjo,” zagotavlja zdravstveni minister Tomaž Gantar. Čeprav o tej možnosti razmišlja, je sprememba povezana z zakonodajo, zlasti pa s konsenzom celotne družbe, kakšno zdravstvo hoče in želi financirati.

Minister Tomaž Gantar napoveduje, da krčenja košarice do 
pomladi najbrž ne bo.  Foto: STA
Minister Tomaž Gantar napoveduje, da krčenja košarice do pomladi najbrž ne bo.  Foto: STA

SLOVENIJA > Tako je včeraj zdravstveni minister Tomaž Gantar odgovoril na vprašanje Primorskih novic, kdaj namerava poseči v košarico pravic, jo oklestiti in vpeljati novosti. Med slednjimi naj bi bile morda vpeljave kakšnih drugačnih zavarovanj. Gantar poudarja, da je za take posege nujna sprememba zakonodaje - zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Minister Gantar je o košarici pravic odgovarjal tudi na poslansko vprašanje Željka Ciglarja iz Levice in nakazal možnost sprememb. Med drugim je omenil, da bo v prihodnje treba iz košarice izločiti nekatere storitve, ki jih vsebuje sveženj pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. “Vendar pa se to ne bo zgodilo v kratkem,” je zatrdil minister. “To bi se lahko zgodilo ob eventualnem novem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki pa pred pomladjo ne bo nared.”

Nad razpis z demagogijo?

Vlada snuje razpis za skrajšanje najdaljših nedopustnih čakalnih vrst. Za to bo namenila 42 milijonov evrov. Poleg javnih zavodov in koncesionarjev bodo lahko sodelovali tudi zasebniki brez koncesije, kar poraja kritike nekaterih, češ da vlada in Gantar tako ukinjata javno zdravstvo. Gantar to označuje za demagogijo in očitke zanika. “Režim bo časovno omejen do konca leta 2021, cilj je skrajšanje najdaljših vrst in omogočiti zdravljenje vsem. Zdaj moraš pri zasebniku za pregled plačati 100 evrov, na podlagi tega razpisa ne boš plačal nič.”

Gantar poudarja, da si bomo morali v kratkem “kot družba priznati, da ne zagotavljamo dovolj denarja za vse zdravstvene storitve in da bo ta delež treba povečati. Kot družba se bo treba odločiti, koliko denarja bo nujno treba namenjati zdravstvu ter kako in tudi koliko bo treba prispevati iz lastnega žepa, če bi radi imeli vse, kar menimo, da nujno potrebujemo.”

Glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa poudarja, da na ta način ne bi omogočili nobenih novic pravic, saj bi bilo treba najmanj 500 milijonov evrov - toliko se zdaj zbere s tem zavarovanjem - ob ukinitvi takoj zagotoviti iz drugega vira.”


Najbolj brano