V stari bolnišnici urejajo covid oddelek

Kljub sprejemu in skrbi za osem s sars-cov-2 okuženih ostarelih se načrti za ureditev posebnega covid oddelka v šempetrski bolnišnici niso spremenili. Prostore so začeli urejati včeraj, v njih bo 17 postelj, nared bodo konec tedna.

V stari stavbi že urejajo covid oddelek.  Foto: Luka Carlevaris
V stari stavbi že urejajo covid oddelek.  Foto: Luka Carlevaris

ŠEMPETER > V stari stavbi bolnišnice v Šempetru je bil že doslej del prostorov na vrhu, ki imajo poseben vhod, namenjen sprejemu s sars-cov-2 okuženimi stanovalci iz domov ostarelih, ki niso razvili bolezni. A v kratkem mora bolnišnica prostore preurediti v poseben covid oddelek, kar naj bi se zgodilo konec tedna.

S covid oddelkom se mudi

Šempetrska bolnišnica sodi v II. red bolnišnic, ki morajo urediti covid oddelke. Zaradi skokovitega naraščanja okuženih in obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, morajo pohiteti, saj se že tudi tovrstni covid oddelki v slovenjegraški bolnišnici in v drugih v tej skupini hitro polnijo.

5

lastnih ustreznih respiratorjev ima šempetrska bolnišnica že od prej

11

novih respiratorjev jim je spomladi dal Zavod za blagovne rezerve, a jih ne morejo uporabljati

Kot nam je pojasnil v.d. direktorja šempetrske bolnišnice Ernest Gortan, so imeli minuli teden osem asimptomatskih okuženih ostarelih - iz Doma starejših občanov Šiška Ljubljana in Doma starejših občanov Rakičan Murska Sobota. Vsi so bili odpuščeni do nedelje zvečer. Na oddelku so tako včeraj začeli z obnovitvenimi deli za zdravljenje s covidom-19 obolelih pacientov. Gortan omenja: “Za namestitev in zdravljenje covid pacientov urejamo 17 mest z možnostjo razširitve namestitvenih kapacitet. Kot načrtujemo, naj bi dela sklenili v tednu dni.”

Novi respiratorji brez dovoljenja in dodatne opreme

Bolnišnica mora na tem oddelku zagotoviti vso za to potrebno opremo, tudi za varnost zaposlenih. Med nujno opremo sodijo respiratorji. Gortan pravi, da bodo “po stabilizaciji kritično bolnega pacienta premestili v intenzivno enoto v drugi zdravstveni zavod - v UKC Ljubljana oziroma tja, kjer bodo proste kapacitete.”

Šempetrska bolnišnica ima že od prej tudi za zdravljenje obolelih s covidom-19 pet primernih respiratorjev iz intenzivne enote bolnišnice.

Dobili pa so tudi nekaj novih. Gortan glede tega pravi: “Spomladi nam je zavod za blagovne rezerve poslal skupaj enajst respiratorjev; od teh je Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) za šest respiratorjev izdala odločbo o začasni prepovedi uporabe, pet respiratorjev pa nima dodatne opreme. Respiratorjev še nismo uporabljali.”


Najbolj brano